En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 8 januari 2015

Få tillbaka tappad mobiltelefon...

Vill du få tillbaka din telefon vid stöld? eller om du tappat bort den? Ett sätt att öka chansen för att kunna få tillbaka din mobil är att öppna telefonens knappsats som för att ringa:

Slå *#06# på din mobiltelefon – anteckna och spara de 15 siffrorna. Klart!


De 15 siffrorna är mobiltelefonens ”personnummer”, även kallat IMEI-nummer. Genom att uppge det för polisen vid anmälan blir telefonen sökbar i polisens anmälningssystem. Polisen både beslagtar ofta mobiltelefoner, eller kan få telefoner inlämnade som hittegods, men utan IMEI-nummer har de svårare att knyta dem till sina rätta ägare. Då få personer har sitt IMEI-nummer nedskrivet kan polisen tvingas att  ofta lämna tillbaka en stulen mobiltelefon till en person som inte är den rätta ägaren.

Ett annat sätt är att ta en screen-shot med mobilen och maila numret till dig själv. På det sätten kan du spara numret på ditt mailkonto och det är enklare söka bland mail märkta med IMEI än efter en suddig lapp du kanske har liggandes i någon byrålåda.

Numret går också att finna bakom batteriet inuti mobilen. 



IMEI, eller International Mobile Equipment Identity, är en personlig identifiering för alla GSM och UMTS mobiltelefoner. Identifieringen är oftast utskriven på eller under telefonens batteri. Identifieringsnumret kan också visas genom att man knappar in *#06# i telefonen. IMEI används av GSM-nätverket för att fastställa och godkänna mobiltelefoner, och kan på så sätt stoppa stulna mobiltelefoner och göra dem oanvändbara.

IMEI-numret används för att fastställa mobilapplikationen och inte abonnemanget. Abonnemang eller liknande är däremot knutna till ett SIM kort.

IMEI-numret skickas alltid till den operatör man ringer genom vid varje uppkopplat samtal. Är IMEI-numret spärrat kan man endast nå nödnummer från telefonen. Alla spärrade IMEI-nummer registreras i EIR eller Equipment Identity Register. Där delas spärrade telefoner upp i två kategorier, grå- och svart-listade. Är telefonen listad som grå kan man fortfarande ansluta mot telefonoperatören (detta för att de ska kunna identifiera och söka var telefonen kan befinna sig). Man kan dock inte ringa från en grålistad mobiltelefon. Är den svartlistad kan man varken koppla upp mot något nät eller ringa från telefonen.

Enklare kan det inte bli!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar