En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 6 maj 2014

Viktigast av plånbok, nycklar eller telefon?

Om ni bara fick välja en, vad skulle ni helst ha av dessa tre föremål: 

1. plånbok med ditt id-kort o lite pengar
2. en telefon med möjlighet att ringa
3. nyckeln hem


- Tål att fundera lite på, med telefonen kan man ringa någon som kanske kan hjälpa en med pengar och nyckel. "Ring en vän".

- Men är det långt hem så kanske man ändå behöver pengar för att ta sig hem igen då vill man nog helst ha tillgång till pengar och id-kort. Man kan åka taxi, ta in på hotell och äta mat ute om man bara har tillgång till pengar och id-kort.

- Men utan nyckel och utelåst mitt i natten vill man gärna ha en telefon också för att kunna ringa någon. Kommer man in i sitt hem kanske man har lite extra pengar där. En del har också en behållare på nyckelknippan där de får in en ihoprullad 500 kr till nödsituationer. Nycklar till hem och bil kan alltså vara fantastiskt att ha tillgång till.

Har ni själva någon back-up plan för de gånger ni kanske blir av med just telefon, nycklar eller plånbok? Vem ringer ni? Har ni någon bekant som har en reservnyckel till er bostad som kan komma och öppna åt er i en krissituation?

Om ni fick välja bara en sak, vad skulle ni helst välja och varför?

5 kommentarer:

 1. !. Telefon.
  Aldrig har en taxi begärt betalt av mig innan färden. (Ja taxi har rätt att begära betalt i förskott) Finns lite sedlar hemma går det bra att betala efter hemkomst. Fungerar telefonen finns åtminstone ett antal alternativ. Kanske kan jag ha den som pant för hotellrum?

  2. Plånbok med lite pengar och leg.

  3. Nyckel hem.
  Slipper då få fram reserv från annat håll eller att krossa billigaste fönster om det är riktigt kallt.

  Blev för länge sedan rånad i Nairobi och det var först lite obehagligt men väl värt den inblick jag fick i samhället.

  Blev för några år sedan utsatt för ett knivrån men blev så förbannad att gangstern inte fick något och jag bara obetydliga skador. Rekommenderar alltid att lämna iväg plånboken men ibland kan man inte behärska sig. Kunde bara till 95% identifiera honom så polisen kunde bara spana och inte gripa honom denna gång.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec



  SvaraRadera
 2. Nanotec; I just mitt exempel menade jag att valde du telefonen så har du ingen nyckel hem, men kanske har du någon hemma som öppnar och betalar för dig. :)

  Otäckt med knivrån, jag håller med, lämna över vad de nu vill ha, pengar osv. Försäkringsbolag kan täcka en del av förlusten eventuellt, men jag har aldrig kontanter på mig så det blir ju svårt. Blir man tvingad till en bankomat finns där ju kameror som filmer förövaren också...

  SvaraRadera
 3. Vi hade en fack-up:ed plan med utdelad extranyckel, var den nu finns vet jag inte, i alla fall inte hos dem där jag trodde den var. I fortsättningen ska jag gömma en nyckel i skogen istället.
  Jag har alltid bra skor, inget högklackat, så jag ska ta mig en bit på väg om jag kommit på villovägar. I stads-värsta fall får man gå runt en mil och knacka dörr hos de man känner i staden.
  Telefonnummer till familjen har jag i huvudet, och tänker mig väl i värsta fall kunna låna telefon av stadsmakten för att kunna ringa efter upphämtning.
  Utomlands hade jag två bankkort och extra sedlar. Då helt klart pengar och ID istället för telefon. Ja helt klart pengar (och ID) även i Sverige.

  Angående knivrån så kan man som jag ha två lagliga försvarssprayer en i varje jackficka !lättåtkomligt!. Är de av mindre modell kan man även ha den ständigt i handen när man promenerar till kollektivtrafiken genom parker kvällstid. Eftersom de har rödfärg torde identifiering och uppsökning av gärnings-hen underlättas även om man fick hjärsläpp och offer-chocken.

  SvaraRadera
 4. Rymdis jag har så länge bott i villan och vant mig vid att ha ideen om hur jag skulle ta mig in genom billigaste fönster att detta med nyckel helt sjunkit djupt under ytan. Med lägenhet är det något annat. Jo min fru har ibland låst dörren när jag är ute utan nyckel. Telefon och ringklocka har hittills alltid fungerat. Vår dotter har bosatt sig 10 minuters promenad hemifrån oss så där finns en backup ytterligare.

  Mattias skogsnyckel låter bra. Hade en sådan i Värmlandsskogarna. När jag blev rånad i Kenya fanns ekonomisk reserv redan hos min fru, men sista veckan blev lite magrare med utflykter och inköp fast det vägdes mer än väl upp av inblicken i samhället. Tur var också att rånarna hann undan för lokalbefolkningen hade för vana att hänga gamla däck på skurkarna och tända på. Har nu ett extra kort för att ha bättre reserv vid utlandsresor.

  Fick ideen nu att ha en extra åldrig mobil med lång batteritid "gömd" i skogen (växthuset).

  Min första mobil var så tung att den nog kunde ses som farligt tillhygge. Bäst är nog att jag undviker farliga miljöer annars kanske jag skadar nästa rånare för mycket.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 5. Intressanta synpunkter. :)

  SvaraRadera