En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

lördag 31 maj 2014

Den antidemokratiska samhällsutvecklingen...

De flesta börjar nu upptäcka att demokratin i världen har börjat svänga i en ny riktning. Jag har tidigare skrivit om detta hur samhällsklimatet efter peak oil kommer att fortsätta att hårdna globalt då konkurrensen ökar kring samma naturresurser och naturtillgångar. Inte minst efter att SD kom sig så starkt i valet till Europa parlamentet med 9.7% av rösterna tror jag att man märker att ett skifte är på gång.

Det som nu händer både i Sverige och omvärlden är dock också en motreaktion mot tidigare långa perioder där världen i stort gick mot ett mer demokratiskt styre. Många länder, fler än någonsin i världshistorien är nu demokratiska länder. Mellanstatliga krig har blivit allt ovanligare, däremot kvarstår inbördeskrigen inom länder. Som de krig som fortfarande sker världen över. Orsaken är då att världens kartor inte är färdigritade ännu och vilka områden som skall styras av vilka och på vilket sätt. Dessvärre är motreaktionen när man haft en sådan lång tid av demokratiskt styre som både Sverige och många andra länder har haft, att invånarna i dessa länder kan tappa kontakten med demokratin.

Vi är fortfarande långt ifrån en helt demokratisk värld och nu har vi alltså nått en topp som börjar vända nedåt igen. Vi kommer nu under en lång tid se hur vi går mot en allt mindre demokratisk värld.Unga i dag, här i Sverige. Vet inte ens varför vi har demokrati eller om de överhuvudtaget kan påverka. När jag nyligen var på VÅGA konferens här i Luleå så pratade Skellefteå Kommun om Ungdomsfullmäktige. Ett försök som de har i Skellefteå, att få unga att mer engagera sig i demokratiska frågor. De presenterade då siffror på hur unga i Sverige ställer sig till demokratin.

Om man frågar unga idag om de vill diskutera politik så vill i stort sett ingen ung diskutera detta. Men de märkte att om de istället frågade "vill ni diskutera samhällsfrågor?", så var tre av fyra unga, intresserade av detta. Så ett intresse kan finnas, det kommer bara inte fram på rätt sätt. Ungdomarna såg ingen direkt koppling mellan politik och samhällsfrågor.

En av fyra unga i Sverige idag har man även uppskattat ifrån undersökningar, ser inte någon skillnad om vi har dagens demokratiska styre eller om man istället bara kunde ha en stark ledare som kunde fatta alla viktiga beslut. Om det bara var en bra ledare ställde man sig positiv till detta. Att unga svarar så här på en sådan fråga är en farlig riktning därför att det är lätt att det då närmar sig en diktatur om man väljer bort det nuvarande demokratiska styret. Demokrati och diktatur är alltid en flytande skala och är man inte försiktig kan en demokrati börja flyta över i en diktatur utan att man märker att förändringar håller på att ske.

Därför är det också viktigt att prata med unga om inflytandetrappan och var de befinner sig i denna. Att när kommuner håller en medborgardialog så är man också med i en beslutsprocess. Många unga känner att de inte kommer till tals och att det därför inte spelar någon roll vad man röstar på, eller att man röstar alls.

I valet till EU var det bara runt hälften av svenska folket som brydde sig om att gå och rösta. Detta beror på samma mekanismer. Man känner inte att det spelar någon roll vad man tycker.


Att Ryssland valde att gå in i Ukraina beror även det på samma mekanismer i världen att vi står inför ett skifte. Ju mer oroligt det blir i vår omvärld. Ju mer den ekonomiska stabiliteten börjar svaja kommer vi även se mer av detta. Ryssland ser sin chans att börja stärka sin position, de är mycket medvetna om peak fossila bränslen och att det kommer att påverka dem i allra högsta grad. Inför det kommande instabila samhälle de förutser vill de ha sina militära positioner i ordning.

Att högerextrema partier kommer starkt är alltså en motreaktion på det som varit tidigare. Jag var också beredd på att motreaktionen skulle komma, jag var bara inte beredd på att den skulle komma så här starkt så här tidigt. Därför att när ekonomin försämras ytterligare, vilket den inte gjort i Sverige ännu. Så kommer dessa svängningar att ske i större utsträckning och i en snabbare takt. Vi har alltså all anledning att vara oroliga över den här samhällsutvecklingen.

Det "positiva" om man nu skall försöka se något sådant i allt detta. Är att när även denna riktning gått tillräckligt långt i "fel" riktning så kommer vi att få se ytterligare en motreaktion igen mot det som varit tidigare. En dag kommer folk även att återigen ställa sig emot de högerextrema reaktionerna och gå tillbaka till en mittfåra igen. 

Jag önskar bara att vi kunde hoppa över den här mörka passagen i mänsklighetens historia. För det är inte helt omöjligt att förra århundradets historia kommer att upprepa sig igen de närmaste 15-20 åren. Det är mycket som kommer att hända under den här tiden som kommer.

4 kommentarer:

 1. Motreaktionen kommer av att de unga inte är dumma. De märker att det är skendemokrati tex får inte elefanten, som trampar på de flesta inga idag diskuteras. De märker att politikerna bryr sig mer om sig och sitt än deras uppdrag.

  Dessutom är ju inte socialisterna slutmål demokrati, det vet alla socialister. Det är bara vägen mot målet för de reforma. EU har tex många drag av att vara nära målet. Även förmögenhetsfördelningen i Sverige. Där det mesta? hamnat i det offentligas monopol.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag är ingen psysop trots stavningen... :-(

   Radera
 2. Det är väldigt sällan även för politiker och faktiska beslutsfattare, att man är i en position där man helt kan föra igenom sin politiska agenda och fatta beslut själv, högst upp på trappan är man medbeslutande. Så även politiker får finna sig i att de kan påverka beslut men det är sällan de skrivit hela agendan på det som ska genomföras.

  Detta betyder att man i hela processen av beslutande har en viss möjlighet att påverka..

  Jag tror varför man nu ser de högerextrema grupperna på frammarsch och varför man ger sig på svaga grupper är för att man tror att det är sättet som man kommer återfå kontrollen över en orolig omvärld. För att man tidigare kanske inte förstått hur fattiga stora delar av Europa faktiskt är och hur olika levnadsförhållanden man kan ha bara mellan olika europeiska länder. De största försämringarna som skett i Sverige de senaste åren har handlat om skattelättnader för de "rika" som har lett till försämringar för de svaga grupperna inom Sverige. Klyftorna ökar i Sverige. Men man vill koppla det till faktorer man ser utanför Sverige istället för den ekonomiska välfördspolitiken man drivit inom Sverige.

  SvaraRadera
 3. Visst går det att påverka vad som ska hända, ibland går det snabbt men ofta tar det lång tid. Satt i styrelsen för en lokal energidistributör i tio år och försökte få gehör för mer flödande energi med obetydlig framgång direkt. Majoriteten i styrelsen var kärnkraftsanhängare. Nu några år efteråt säljs enbart flödande energi och man försöker stödja privat installation av solceller. Givetvis kan jag inte ensam ta på mig äran av detta utan detta är följden av många olika personers handlande.

  Jag tror det tagits allt för givet med demokrati i Sverige under senare år och att många unga inte förstått skillnaden mellan en "stark" man och demokrati. Demokrati tar tid. Diktatur går snabbt.

  Jag vet att allt för många i alla åldrar tror att antalet arbetstillfällen är ganska givet. Dvs att om en arbetslös ska få jobb måste någon sluta arbeta. Enkelt att se att om en butikskassörska slutar måste en ny anställas. I verkligheten är det också så att nya jobb ständigt kommer fram i växande företag medan mogna större företag normalt minskar antalet anställda genom nya maskiner och mindre kundefterfrågan. Allt för få unga vågar starta egna företag och ibland är det svårt att kunna starta nya typer av företag i Sverige. Lade själv ner en del energi på att försöka få tillstånd ett företag som skulle fotografera från radiostyrd Zeppelinare i kombination med reklam på själva Zeppelinaren för tio år sedan. Idag skulle det varit drönare för fotograferingen. Rädslan hos luftfartsverket stoppade det företaget. Drönare är fortfarande förbjudet för företag men tillåtet för privatpersoner. Det går att kringgå förbudet men det är otympligt för det kräver ett koppel till farkosten. Behovet av fotografering billigare än bemannade flyg och helikoptrar är fortfarande stort.

  Klyftorna ökar mycket i Sverige. Vi som äger fastigheter i attraktiva områden har fått en kraftig sänkning av skatten. Vi som, åtminstone för tillfället, har bra vinst på aktier betalar betydligt under lönen för en butikskassörska även om vinsten är mångdubbel. Förmögenhetsskatten och dödsskatten har med rätta avskaffats. De båda skatterna var obetydliga för den som köpte hjälp av expertis samt ledde till kapitalflykt.

  Teorin var att om rika fick mer över skulle det sippra ner till fattiga. Samtidigt har sjuka pensionärer och arbetslösa fått allt mindre av samhällets resurser. Genom att sätta press på dessa "tärande" kategorier hoppades man att de skulle börja arbeta i större utsträckning. Framgången har inte kommit. Återinförande av ättestupa skulle gett bättre resultat. Jag vill helst ha enklare lagar för företag och en massiv satsning på infrastruktur av typ fiber, renoverad järnväg och snabbare utbyggnad av vindkraft inför den kommande oljetoppen.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera