En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 9 maj 2014

Varning för Skatteverket falsk-utbetalning fishing...

Idag fick jag ett sådant här spännande e-postmeddelande. Meddelandet sade att Skatteverket ville göra en utbetalning av min skatteåterbäring allt som krävdes var att jag skulle "klicka här" och komma in på deras sida där man kunde fylla i sina kontokortsuppgifter. Jag såg direkt att det var ett fishing-försök men ändå så får man vara vaksam för de som håller på med sådant här, blir bättre och bättre på detta. 

Logotypen ser bra ut och meddelandet har ett relativt välformulerat språk, men Skatteverket skulle aldrig kräva ens kontokortsuppgifter eftersom det inte är så de gör sina utbetalningar. De skulle vilja ha kontonumret endast och detta skulle de vilja ha inlämnat genom en pappersblankett till deras kontor. Inte via ett mail.


Om man klickade på "klicka här" så kom man till den här andra sidan. Som också ser mycket bra ut. Man kan inte klicka på andra sidor i menyn på den här sidan, utan sidan är låst i övrigt. Bara fälten där man fyller i personuppgifter är möjliga att klicka i och fylla i.

Som ni ser har sidan en adress som slutar på .com.br en snabb google sökning informerar om att detta används av "Institutions of tertiary education were allowed to use the ccSLD .edu.br, although some use .com.br and others (mainly public universities) use .br." Det vill säga utbildningsinstitutioner kan ha denna adress .com.br så kanske är det en student eller anställd vid ett folkuniversitet i något annat land, som alltså har ägnat sig åt denna sidoinkomst.


Jag måste säga att detta är ett mycket smart försök att få kontouppgifter och här får tjuvarna uppgifterna genom att personer själva fyller i namn, giltighetstid, kontokortsnummer och cvc. koden. Tjuvarna kan alltså direkt börja handla på ditt kort.

Fyll alltså inte i detta, förhoppningsvis går ingen på detta. Men problemet är ju att äldre och godtrogna kan tycka att det ser ut som en riktig sida.


Så sprid gärna detta vidare och varna andra om att detta är ett riktigt bra fishing försök så att ingen blir lurad av detta. Kom även ihåg att lämna aldrig ut era kontouppgifter på nätet till sidor som frågar efter dem via din e-post adress.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar