En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

söndag 25 maj 2014

Vårstädning...

Den här tiden är den bästa tiden att städa ur hus och förråd. Rensa allt gammalt, städa och göra i ordning inför sommaren. När semesterperioden väl är här planerar jag att för en gångs skull bara vila. För att garantera att jag inte tillbringar all tid bara inomhus framför en dator har jag bokat en resa till Cypern. En vecka i solen bör göra underverk i att bara vila, skämma bort sig själv och helst knappt ens lyfta ett finger...

Vårstädningen bör innefatta, enligt mig. Att man gör en noggrann lista av allt man vill få gjort. Det bör vara de där sakerna som inte städas i vanliga fall utan som man i bästa fall tar vår och kring julstädningen...

- Kök; torka ovanpå alla skåpar, i och utanpå, köksfläkten, spis och ugn får en extra rengöring. Insida av microvågsugn och alla kylskåp, frysar och annat.
- Badrum; särskilt prioriterat med badrumsfläkt och under badkaret och alla skrymslen och vrår. Har man egen tvättmaskin så rengör filter och galler.
- Dammtorka alla udda ytor man inte städar till vardags, dammtorka lister, tavelramar, ovanpå kablar eller högtalare vad det nu månne vara som man har där man sällan når. Själv har jag nån snirklig väggklocka och golvur som brukar samla damm på toppen. Samt att allt som är i trä även får sig lite träolja så att träet inte torkar ut och spricker.

- Genomgång av garderober och kasta allt som man inte haft på ett år. Allt som bara ligger i högar och som börjar se nött eller trist ut. Det som inte används men som ser fint ut skänkes lämpligtvis till närmaste insamling.
- Genomgång av barnens leksaker och eventuella böcker och annat som man samlat på sig under året. Även detta körs bort. Jag har själv skänkt bort säckvis med barnkläder och barnleksaker som min son nu blivit för gammal för. Har man tid och ork kan man även sälja sådant som man får över, men det har jag inte haft tid och ork till. Ibland tänker jag att det tar lika mycket energi att bli av med sakerna som att skaffa dem. Ja faktiskt nästan mer tid.

- Har man en utegård och inte bor i lägenhet tillkommer naturligtvis allt kring gårdens utemiljö. Som tur var bor jag i bostadsrättslägenhet och kan lägga all min energi på innemiljön. Har städat hela helgen och är fortfarande inte klar med alla bestyr. Det tar aldrig slut...

- Eftersom jag har bilbesiktning på våren så passar jag alltid på att storstäda bilen, tvätta, vaxa bilen. Fylla på spolarvätska, kylvätska, gärna göra oljebyten och annat. Fördelen här är ju att se till att bilen är fixad så den inte går sönder just under semestern när det är hopplöst att få en tid på en verkstad...

- Snart väntar även  fönsterputsningen som är ett kärt vårnöje också som jag ännu inte hunnit med. Som man förstår så är det sedan semestertiden som hägrar. Det var åratal sedan jag lade pengar på något så "onyttigt" som en resa helt för min egen skull.


Planer för semestern blir att lata sig och läsa alla de där böckerna man inte hunnit läsa. Sola, bada och njuta av tillvaron. Men naturligtvis också en hel del upptåg och roliga upplevelser för min sons skull. För barnen måste man ju se till att de också kommer sig till stranden och får göra en massa roliga saker.

Hur har du själv planerat din semesterperiod? Blir det att jaga upplevelser och äventyr, träffa släktingar man sällan hinner se, resor, eller får du tid för vila?

4 kommentarer:

 1. Låter kul med Cypern. Hoppas du och din son får det riktigt trevligt.

  Min planering den närmaste månaden är mer att sätta fart på ekonomin i Sverige. Renovering av husets utsida och extra toa uppe är vad som pågår. Växthus och trädgård men hoppas hinna läsa några intressanta böcker. Helst sker läsandet ute i trädgården under något träd eller om det är under 20 i växthuset där jag samtidigt kan övervaka tomaternas mognad. Resa till avlägsna Jönköping för att fira barnbarnets tvåårsdag får vara stora upplevelsen i juni.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att ordna såna där saker som man faktiskt behöver se över huset hemma ibland!

   Radera
 2. Svenssonliv. Det är faktiskt vackert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte? Man ska vara glad över när allt bara flyter på i det normala, lugna fina dagar där man har hälsan vem kan önska sig mer? :)

   Radera