En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 9 december 2013

Fairtrade...

Det finns över 1600 Fairtrade märkta produkter på den svenska marknaden. Det finns Fairtrade-märkt kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, bananer och annan färsk frukt, juice, ris, glass, socker, müsli, snacks/godis och honung. Dessutom går det att köpa Fairtrade-märkt vin, rosor, sportbollar, och produkter som innehåller Fairtrade-certifierad bomull. Varje gång du väljer Fairtrade-märkt bidrar du till att odlare och anställad kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.Fairtrademärkt Kaffe:

I Sverige ligger vi i topp beträffande kaffedrickande och konsumerar hela en procent av världens kaffe. Det innebär att vi i genomsnitt dricker cirka nio kilo kaffe per person och år. Efter olja är kaffe världens största handelsvara och är en av de allra viktigaste exportvarorna för många utvecklingsländer. Kaffeproduktionen berör direkt cirka 25 miljoner odlare och garanterar livsuppehället för mer än hundra miljoner människor världen över. Det mesta kaffe vi dricker här i Sverige kommer från Brasilien, Colombia, Kenya, Guatemala och Costa Rica.

Kaffe var den första produkten som det utarbetades Fairtrade-kriterier för, vilket skedde i slutet av 1980-talet som en följd av kaffeodlarnas svåra ekonomiska och sociala situation. Idag är kaffe den största Fairtrade-produkten med hundratals certifierade producentorganisationer i Afrika, Asien och Latinamerika. Majoriteten av de Fairtrade-certifierade kaffeodlarna finns i latinamerikanska länder så som Peru, Guatemala och Colombia.


Fairtrademärkt Godis:

En gemensam nämnare för Fairtrade-märkt godis är att alla produkter inom kategorin går under benämningen ”sammansatta produkt”, vilket innebär att produkten är gjord av mer än en ingrediens. Huvudregeln är att alla ingredienser som kan vara Fairtrade-certifierade i en produkt också måste vara det.

Kom ihåg: det finns Fairtrade-märkt kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, bananer och annan färsk frukt, juice, ris, glass, socker, müsli, snacks/godis och honung. Läs mer på: http://fairtrade.se/

Fråga efter Fairtrade i din butik!

3 kommentarer:

 1. Det är ju bara det att fairtrade inte gäller i Sverige. Här skall bonden istället gå i konkurs efter att det blivit olönsamt med alla skatter, pålagor och regler. Efter det samtalet med fairtrade ser jag dem mer som exotism. (om än bra på sitt sätt)

  Tror du någonsin det kommer ett fairtrade från någonstans långt bort i världen och bevakar svenska odlares rättigheter?

  SvaraRadera
 2. Ska testa Löfbergs fairekolgiska kokkaffe och se om det kan ersätta gevalias som jag kokar som standard.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan alltid vara värt att testa! :) Vi har bara fairtrademärkt kaffe på jobbet och jag tycker det fungerar bra. (På fritiden dricker jag inte kaffe)

   Radera