En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 20 november 2013

Malala vann Sacharovpriset, för tankefrihet...

Här är Malala Yousafsai och gästar The Daily Show i oktober månad 2013. När man lyssnar på henne så tycker jag att hon låter som vår tids Gandhi. Hon har en ödmjukhet och värdighet som långt överstiger hennes ålder. En fantastisk talare. Hon är bara 16 år.


Nu har Malala Yousafsai vunnit Sacharovpriset för tankefrihet, eller som det heter på engelska: Ambassador of Conscience Award. Hon fick stående ovationer av EU vid sitt tacktal till dem. http://tv.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/samhalle-och-politik/article25762.ab

Här bad hon till EU att de måste försöka se bortom sina gränser för de länder som inte har tankefrihet eller yttrandefrihet. För människor som inte har grundläggande mänskliga rättigheter. Uttalandet rev ned en stor applåd.

Malala brinner för frågor som mänskliga rättigheter och flickors rätt till utbildning. Vilket inte är självklart i stora delar av världen. Det var länge sedan vi hade en talare som förde sådan energi och passion med sig, i en värld som blir allt mer blasé. Jag ser Malala som en förebild för alla kvinnor och även för hela mänskligheten.

5 kommentarer:

 1. Håller med om att det är fantastiskt med denna 16-åriga flicka. Tycker det är bra att hon kommer fram lite då och då. Det är slöseri att kvinnor inte får komma fram lika mycket som vi män. Har hållit på med IT sedan länge och när min dotter började skolan frågade jag rektorn om hon skulle få lära sig något om datorer i grundskolan. Ja än har vi inget men innan hon går ut nian lovar jag att hon fått sådan undervisning. När hon gick i nian fick de en timme där de ritade lite på en skärm. Nu ringer jag henne när det blir problem med den nya airplattan och får hjälp till helgen. Får klara mig med en gammal laptop tills vidare. Fast även små pojkar lär sig nytt. Hörde idag att hälften av alla tvååringar är ute på internet och mitt barnbarn i Jönköping som är 1,5 år ringde igår själv mig från sin pappas mobil genom att obevakat ta den sätta på och leta fram en bild på mig och ring ring. Jag förstår tyvärr inte mycket av vad han säger men kontakt vill han ha och pratar gör han. Är optimistisk med att nya generationer lär mer. Men ibland är jag orolig för just utvecklingen av mänskliga rättigheter och nu sägs på nyheterna att det beslutats att EU-papper ska lättare kunna hemlighållas för majoriteten och reserveras för eliten.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Som du skriver på slutet av din post så har pappers-dokumentation ingen offentlighet i stora delar av EU, Sverige är lite av ett undantag med sin stora offentlighetsprincip. Men så har vi också haft mycket mindre problem med korruption än andra delar av Europa. Tyvärr får vi, när vi är i minoritet. Köpa den stora massans syn på demokrati vilket är att eliten styr utan insyn och inblandning av fårket.

  SvaraRadera
 3. Inte så offentligt som vi vill tro kanske. Mörka krafter i rörelse.
  http://www.metro.se/nyheter/hemligare-sverige-rostas-igenom-idag/EVHmkt!ydBBn2Sh7rmrc/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är en tid som är förbi, vi påverkas av omvärlden och när högre ideal i politiken saknas i de flesta andra länder så glider vi på skalan av demokrati.

   Radera
 4. Hon vann nu även Nobels Fredspris. En fantastisk ung tjej!

  SvaraRadera