En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 1 november 2013

Superbakterier...

Bakterier kan lära sig tillverka ett enzym som heter NDM-1. Detta enzym skyddar bakterien mot alla former av antibiotika och gör dem resistenta. Det fina med det här enzymet är att bakterierna även kan lära varandra att tillverka det. Till exempel genom att de flyter runt i samma vattenpölar.

Detta enzym upptäckte man först att bakterier i Indien hade lärt sig tillverka, men genom att det finns många fattiga områden i Indien där vattenhygienen är bristfällig så är det här en perfekt grogrund för att alla möjliga sorters bakterier snart även de kommer ha denna förmåga. Därav namnet "New Delhi" i namnet. Då det var där man först upptäckte detta nya enzym hos bakterier.
http://en.wikipedia.org/wiki/New_Delhi_metallo-beta-lactamase_1


Med dagens ökade resande har de här bakterierna till exempel redan spritt sig till USA och kommer så småningom att finnas globalt och förmodligen ersätta dagens "snällare" bakterier. Vi har idag inget som biter på de här bakterierna och dödligheten om man smittas av dessa, är väldigt hög.
http://www.svt.se/agenda/ny-superbakterie-sprids-over-varlden

Det finns ju även andra typer av resistenta bakterier, men när det gäller just det här enzymet så kan alltså bakterierna "lära" varandra att tillverka detta. Kanske går vår moderna tid av fantastisk sjukvård mot sitt slut, där vi kunnat kontrollera de här små encelliga microorganismerna och hålla dem i schack. Naturen är fantastisk och kommer alltid att försöka övervinna hinder vi sätter framför den. Det har alltid varit det som drivit evolutionen framåt. 

Frågan är om våra kroppar också kan hänga med i utvecklingen eller om det kommer att komma ett bakslag av vår moderna sjukvård.

3 kommentarer:

 1. Vi är också del av naturen. Isolering av sjuka är en gammal metod för att minska spridning. Hygien är ett medel som vi förstått sedan bara kort tid. Nyttiga bakterier kan användas mot de elaka och den kunskapen är än färskare. Finns säkert mer.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Upplagt för nya Nobelprisupptäkter då. Kommer nog.

  SvaraRadera
 3. En pandemi av otäckare slag kommer förmodligen snart men det är nästan säkert virus som är mycket mindre och lättare sprids än de stora bakterierna. För den som drabbas av de muterade bakterierna är det givetvis otrevligt, men för samhället som helhet är det hanterbart.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera