En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 27 augusti 2013

Nytt grundämne upptäckt...

Med atomnummer 115, så har forskare i Lund upptäckt ett nytt super-tungt ämne, som man fortfarande funderar på vad man skall benämna det. Detta var inte tidigare känt.
http://www.lunduniversity.lu.se/o.o.i.s?news_item=6082&id=24890

Jag antar att vi ska vara stolta över våra svenska universitet, som fortfarande bidrar till viktiga upptäckter i vetenskapens namn.


Genom att bombardera en tunn film av ämnet americium med kalciumjoner, har forskargruppen kunnat mäta fotoner i samband med det nya elementets alfasönderfall. Vissa energier av dessa fotoner stämmer bra överens med de förväntade för energi av röntgenstrålning, vilket är ett sk. "fingeravtryck" av ett visst ämne.

Det nya supertunga elementet har ännu inte namngetts. En kommitté bestående av medlemmar av de internationella organisationerna för teoretisk och tillämpad fysik och kemi kommer att granska de nya rönen för att besluta om att rekommendera ytterligare experiment innan upptäckten av den nya delen är erkänt.

Den nya belägg för grundämnet med atomnummer 115 hart presenteras i den vetenskapliga tidskriften The Physical Review Letters idag den 27 augusti.

4 kommentarer:

 1. Hurra!

  Trevligt att ännu ett grundämne blir svenskt. Finns tankar om att det finns stabila öar högre upp.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, än finns det upptäckter kvar att göra!

   Radera
 2. Självklart ska det heta Elerium-115

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra förslag, maila in det till de ansvariga! :)

   Radera