En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 21 augusti 2013

Jordens resurser redan slut för i år...

Den kallas för Overshoot Day, den 20 augusti, dagen då vi fiktivt, förbrukat jordens resurser. Och det fyra månader innan året är slut. Framför allt är det användningen av fossila bränslen som är den starkast bidragande orsaken till överskonsumtionen. Om vi fortsätter i nuvarande takt behöver vi två jordklot 2030. http://www.svt.se/nyheter/varlden/jordens-resurser-tar-slut-i-dag

– Det kan låta heldeppigt, men trenden går att vända. Med politisk vilja kan vi minska fotavtrycket och starta omställningen mot ett resurseffektivt och hållbart samhälle, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.


Gränsen passerades på 1970-talet

Bakom den här beräkningen står organisationen Global Footprint Network som varje år räknar ut konsumtionen belastning på naturens resurser. Mer än 50 procent av mänsklighetens så kallade ekologiska fotavtryck består av koldioxidutsläpp som planeten inte klarar av att absorbera. Vår livsstil bidrar också till att skogarna och fiskbestånden krymper, markförstöringen fortsätter, färskvattenresurserna minskar och den biologiska mångfalden bryts ned.

I början av 1960-talet användes cirka tvåtredjedelar av resurserna och länderna hade ekologiska reserver att ta av. Men i mitten av 1970-talet bröts en kritisk gräns och vi började använda oss av mer än vad jordens resurser kan ge. 1987 inträffade Overshoot Day den 19 december, 2011 den 26 september, 2012 var det den 22 augusti och i år alltså två dagar tidigare än förra året.

Gör vad ni kan för miljön, om alla tänker att det är "någon annans problem", så går förstörelsen allt snabbare...

5 kommentarer:

 1. Metaller går till viss del att återanvända. Skogar kan kanske återväxa. Fiskbestånd kanske kan fridlysas osv... men olja, kol, naturgas, går inte att återvinna och de nybildas inte! Där går också gränsen för vår oljedopade värld. Den energi som driver vårt samhälle kommer till 90 procent får de fossila bränslena!

  (Jag behöver väl inte tala om att peakoil inträffade 2005).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja farfar, precis som du säger. :) men som sagt, med en allt mer ökande befolkning globalt och ökande behov, måste vi anstränga oss allt mer år för år för att skapa den hållbara utveckling som vi behöver...

   Radera
 2. Mitt svenska samhälle använder ganska lite olja för belysning och värme. Inom transporter är vi tyvärr idag mycket beroende och en frigörelse behövs. El från flödande energi ökar men hastigheten i utbyggnaden måste ökas.

  I många andra samhällen är beroendet av olja gas och kol för energi större än här.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Jo visst finns det dystra globala inslag. För att se något globalt positivt tycker jag att mobilernas spridning och därmed allt mer möjligheter till information är glädjande.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera