En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 24 juli 2013

Malariamygga hittad i Sverige...

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har hittat en myggart som inte varit känd i Sverige tidigare. Den som dessutom kan sprida Malaria.http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5600266


Det är en malariamygga. Men den verkar ha en väldigt begränsad utbredning och vi tror inte att den kommer orsaka några malariautbrott, säger Anders Lindström som är forskare på SVA.

Den som oroar sig för myggbett nu på semester kan vara lugn trots den här upptäckten, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt. Anopheles algeriensis, som är det latinska namnet, är Sveriges 48:e myggart och den hittades på Gotland nu i juni.

Ännu fler nya arter kommer antagligen att vandra in när klimatet förändras. Orsaken är att djur och insekter naturligtvis är mycket mer rörliga än vad växter är. När växter skall vandra in måste deras fröer antingen föras med vinden eller någonting flytta dem med sig. Så myggor är något jag inte tycker om, men förhoppningsvis vandrar något trevligare djur eller någon fin växt in nästa gång.

5 kommentarer:

 1. Malaria är ingen ny erfarenhet för svenskarna. Tillomed på dina breddgrader.
  Faktum är att jag själv forskat fram släktingar ändå längre norrut som dog av nåt dåtiden kallade för Uppsalafeber. Vi pratar mitten på 1700-talet nu.

  SvaraRadera
 2. Ja, malariaparasiten fanns i Sverige förr. Den försvann dock för länge sedan (minns ej när, 1800-talet?). Malaria kallades även "frossan" vill jag minnas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske dags att man friskar upp sina historia kunskaper. :)

   Radera
 3. 1902 gavs Nobelpris till Ronald Ross i medicin för att han klarlagt hur malaria sprids och på 30-talet var malarian nästan helt utrotad i Sverige. Under 2000-talet har ingen inhemsk spridning skett. Även om vårt samhälle drabbas av svåra katastrofer finns detta kunnande kvar och vi kan lätt åtminstone hålla ner spridandet till en bråkdel av vad som gällde i mitten på 1800-talet.

  För andra sjukdomar som sprids när temperaturen ökar vet jag inte läget.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera