En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 30 juli 2013

Det värsta kommer att hända...

Förbered er på det värsta - det lär nämligen hända. Den uppmaningen levererar nu en av Wall Streets toppchefer, Goldman Sachs mångårige vd Lloyd Blankfein.

I grund och botten handlar egentligen bara riskhantering om att ha en avancerad beredskapsplan. Men dessutom disciplinen att inse att allting kommer att hända förr eller senare. Det gäller även företeelser som tycks som mindre troliga, konstaterade Lloyd Blankfein nyligen under ett seminarium.

Bristen på en beredskapsplan och disciplin blev särskilt tydlig under finanskrisen då investerarna vägrade tro på att bostadsmarknaden kunde kollapsa. Och det trots att långivarna i många fall pytsade ut pengar till invånare med kraftigt sargad ekonomi samt att de riskfyllda subprimelånen - låga räntor första åren, därefter explosionsartade höjningar - blivit extremt populära.


– När du, och alla andra, tror att något är osannolikt så förändrar människor sitt beteende. Och det resulterar faktiskt i motsatsen, säger Lloyd Blankfein och fortsätter:
– Alla trodde att det var osannolikt att bostadsmarknaden skulle falla ihop – något som faktiskt ökade riskerna för det eftersom kapitalet fortsatte att strömma in.

Lloyd Blankfein har varit vd på Goldman Sachs sedan 2006. Finansfirman var en av de som tog emot nödlån från staten för att överleva krisen. Under seminariet konstaterade han självkritiskt också att banken misslyckats med kommunikationen utåt sett under krisen.

– Att säga att vi inte skötte kommunikationen utåt sett på ett perfekt sätt är en underdrift. Vi gjorde ett bättre jobb med att navigera genom riskerna för en kollaps på bostadsmarknaden än vad vi förvaltade vår realation till samhället.

Artikel från: http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/goldman-vdn-det-varsta-kommer-handa_8383038.svd

Det har länge varit tyst under den här tiden medan marknaderna hållits uppe artificiellt av kapitalinjektioner. Medan "business as usual" pågått och festen fortsatt så är det inte många som vill låta som olyckskorpar. Då verkar alla hot avlägsna och himlen ser blå ut när solen skiner.

Men när de som haft positioner med insyn på hur marknaden fungerar, uttalar sådana här saker så bör man ju ta det på allvar. De flesta skummar nog bara förbi denna nyhet i mediabruset. Men kanske vore det ändå läge att stanna och fundera. Om kapitalmarknaderna skulle börja kollapsa såsom hände under den stora depressionen. Hur skulle du klara din vardag då? Finns det något du skulle kunna göra för att vidta några som helst åtgärder?

Vad händer om du tappar din inkomst, blir arbetslös i spåren efter en sådan global ekonomisk nedgång?

Eller ska vi bara skjuta tanken åt sidan, dansa vidare och hoppas att allt löser sig till det bästa ändå?

6 kommentarer:

 1. Lugn, inga problem. Det blir nog melodifestival nästa år också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktigaste så håller vi oss alla lugna! :)

   Radera
 2. Inte ens under 30-talet var de flesta arbetslösa. Fast visst kan vi få något som är värre. Minskade skulder är klokt.

  Alla drabbas inte lika svårt. Idag är jag på bra humör. Inte sedan sekelskiftet dvs hösten 99 till våren 00 har värdet på mina aktier stigit mer på en enskild dag. Undrar hur länge vi kan leva på höstens äpplen om en otäck svart svan slår ner? Rena vatten är enkelt och ved för en vinter år ok. Utan el blir internet det värsta just nu. Hur vi ska klara oss efter frysar, skåp och kommande äppelskörd är mer osäkert. Viss byteshandel kanske och möjligen det jag hinner köpa just när svanen landar.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag tror många undrar över hur länge börsmarknaderna kan fortsätta att stiga mot skyn som de gör, när omvärlden ser ut som den gör. Det är bra att kunna vara positiv, och jag har själv sett många bra dagar. Det finns den där gnagande oron men så länge som det är bra, så är det bra. Det måste man ju också njuta av så länge det varar!

   Om/när börsmarknaderna börjar falla kan det nog gå fort nedåt.

   /mvh
   Helene Öhman

   Radera
 3. Kan bli en ond spiral ner i helvetet om vänstern börjar höja skatter när krisen kommer. Förbereder mig därför för utlandsflytt. Som specialist med många kontakter har jag lätt att få jobb och om inte det går så startar jag ett företag någonstans där företag är välkomna. Talar fyra språk flytande.

  SvaraRadera
 4. Det värsta som kan hända är om det blir inre oroligheter i kina
  så dom börjar bråka som i syrien, maten börjar sina för dom fattigaste som måste ta sig ut över gränserna och invadera alla länder runt men nu kan dom inte det för amerika har flyttat alla sina baser och lagt dom runt kina.Varför?

  SvaraRadera