En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 25 april 2014

Effektiva kronor...

Så om man inte har möjlighet att öka sina inkomster så kanske man kan vara effektivare med de pengar man får in. Naturligtvis minska på de fasta utgifter som går. 

Själv gjorde jag en insats för att försöka spara lite pengar och letade upp en cykel till min son på blocket istället för att köpa en ny cykel som i hans storlek kostar ca. 2000-3000kr. På blocket hittade jag en cykel för 500 kr även om den behövde en del uppfräschning.


Har bytt cykelsadel, satt dit en ny ringklocka, monterat fram och baklyse, samt att den kommer behöva några reflexer men i övrigt är den nästan klar. För en cykel som barnet kanske bara kommer att använda 1-2 år så tycker jag det räcker med kostnader för den. Senare när han blir äldre kan vi lägga mer pengar på en cykel om det är så att han kan ha den i många år.

Det krav jag ställde upp för mig själv när jag letade cykel var att jag ville att den skulle vara i rätt höjd såklart, 20 tums storlek på hjulen och att den skulle ha bakåtbroms. Mindre barn kan inte hantera cyklar med bara handbroms då de kan glömma hur man bromsar. Breda hjul är ju bra då cykeln kan bli stabilare och ha bra grepp så jag tror den här cykeln duger helt klart. Den hade några små rostfläckar men inget som några duttar med svart lack inte kommer att dölja.

Transportstyrelsen har också en sida med information om kraven på en cykel.
http://www.transportstyrelsen.se/sv/Vag/Trafikregler-vagmarken/Trafikregler--vagmarken-for-cyklister/Utrustningskrav/

Utrustningskrav - Vad säger lagen?

Enligt lag måste en cykel alltid ha: 

- ringklocka
- broms

I mörker måste cykeln också ha:

- strålkastare fram som visar fast vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att du kan cykla i mörkret på betryggande sätt, eller en lykta fram som visar fast vitt eller gult ljus som tydligt kan ses på ett avstånd av 300 meter.

- baklykta som visar rött ljus som tydligt kan ses på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får avge blinkande ljus om blinkfrekvensen är minst 200 blinkningar i minuten.

- godkända reflexer. Vissa tillverkare sätter vit reflex i strålkastaren eller lyktan fram. Det kan ersätta den separata vita reflexen fram. Reflexen bak ska vara röd och sidoreflexerna ska vara orangegula eller vita.

Reglerna gäller oavsett om du cyklar i trafiken eller på cykelbana.

Barncykel 20 tum är den lite större cykeln där barnet börjar få kontroll och kan cykla. Storleken passar barn i åldrarna 6-9 år och har längden 115-140 cm. Alla dessa cyklar bör ha fotbroms. På barncyklar är det 100% fokus på säkerhet, dvs fotbroms, upprätt körställning och balans. Det är mycket viktigt att barnen får rätt storlek att lära sig med, om de får för stor cykel kan de inte hantera den och kommer att trilla & vurpa.

Vid utprovning av barncykel skall man först titta på rätt storlek på cykeln och sedan låta barnet provsitta. När de provsitter skall de kunna stanna och hålla balansen, (minst ett ben i marken) samt nå båda handtagen vid fullt styrutslag. Med andra ord skall både höjden och längden kontrolleras. Barnen måste också ha en hjälm när de cyklar så en barnhjälm med grönt spänne till cykeln är också ett måste. Det är bra om hjälmen är av en sådan typ som löser ut om barnet glömmer ta av sig hjälmen och klättrar med hjälm på en klätterställning. Om de riskerar bli hängande i hjälmen kan de annars riskera att strypas av remmarna.

Så spara på kronorna, men spara inte på säkerheten. Var effektiv med dina pengar men inte "dum-snål". :)

Det var lite om cyklar som det nu alltså är säsong för! Våren kom tidigt i år och snart är sommaren här. Ta det försiktigt i trafiken!

3 kommentarer:

 1. Hjälm är inte helt fel...
  Fast det har du givetvis tänkt på?

  SvaraRadera
 2. Jag är för snabb!
  Förlåt!!
  En "fusk"champis från Alsace får jag skylla på...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, jag tycker absolut att man ska ha hjälm både vuxna och barn. Det är coolare att leva och må bra, än att skada sig för livet. :)

   Radera