En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 27 februari 2014

Torka i Kalifornien...

Så var det dags igen för den årliga torkan bland odlare världen över. För det är väl ingen som tror att det är tillfälligt detta? Klimatförändringarna är här för att stanna och flera torra år på raken har gjort att jorden tappat mycket av sin underliggande fukt. På många ställen spricker jorden upp och det gör att det skulle behövas en mycket längre regnperiod än normalt, med "lagom" mycket regn åt gången så att inte matjorden bara spolas bort, utan att jorden blir ordentligt genomblöt.
http://www.nytimes.com/2014/02/15/us/politics/obama-to-announce-aid-for-drought-racked-california.html?_r=2

Kalifornien upplever just nu den värsta torkan i historien. Som hotar hälften av USA:s grönsaker och frukt som kommer just härifrån. Som läget är nu får man inte ens vattna jordbruksprodukterna, utan det är restriktioner på allt vattenanvändande. Endast till dricksvatten och för hushållsbruk så att säga och inget bevattnande. Den här dammen på bilden nedan ligger nästan torrlagd som ni ser på bilden. Klicka på bilden för att få en större bild. Just nu ser man att runt 20% finns kvar av vattnet. Den här dammen täcker normalt sett 4,630 ha.


President Obama som ju är bekymrad över detta vill på sikt skapa en fond för klimatpåverkan som man skall kunna använda till hjälp för drabbade områden, dock är ju i slutändan kostnaderna som kommer till följd av klimatets påverkan nästan i klass med ovärderliga. Världen förändras nu i snabb takt.

Som alla säkert tidigare vet, så blir torra områden torrare, och varmare, och blöta områden än blötare. Här i Sverige kommer vi enligt SMHI:s prognoser inte att drabbas av torka närmaste 100 åren, utom i eventuell lokal bemärkelse. Däremot ökar nederbörden, vi kommer i framtiden ha i det närmaste snö-fria vintrar och isfritt bottenhav och bottenvik. Detta kommer påverka bland annat sälpopulationer som behöver isen för att överleva.

Vi kommer även att se en ökad temperatur, men med högre fuktighet i luften kommer vi se gråare somrar och risken är att vi tappar en del av de trevliga högsommarvärme-böljorna som många ändå har uppskattat. Detta på sikt, då det kommer vara mer regnmoln i framtiden där vi får ca. 30% mer nederbörd här i Sverige.

Se tidigare inlägg om vad MSB har sagt om klimatförändringarna här i Sverige.
http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/msb-om-klimatforandringarnas.html

Samt även vad SMHI har sagt. http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/klimatforandringarna-visar-sig-i.html

Men för att återgå till världens torka så är det oroväckande när just våra jordbruksproducerande länder drabbas. Vi får fortsätta hålla koll på hur det utvecklar sig i andra delar av världen när jordbrukssäsongen drar igång på andra ställen.

3 kommentarer:

 1. Vi får anpassa oss till nytt klimat. Jag ser mycket stora positiva förändringar när det gäller teknisk utveckling de närmaste åren, men uppfattar inte det som möjligt att undvika ett allt mer kaotiskt klimat. Gränsen för två grader globalt är körd. Mer regn här ger mer vattenkraft, men vad det gör för odling är svårare att säga.

  Vi kan själva göra lite i rätt riktning. Hemma ska vi börja med lite tomater idag och i april får de flytta ut i växthuset. Möjligen bygger jag ett inre växthus i år och använder lite el där för att förlänga odlingstiden. Skaffade en eldriven jordfräs förra året och den ska ge lite mer i den inre trädgården i år. Utanför det höga stängslet härjar rådjuren. Egenodlat har hög kvalitet och lönar sig som upplevelse. Om en ovanligt svart svan landar kan kunskapen spridas lättare i samhället med fler som odlar i liten skala.

  En gissning är att bristen på sojabönor kortsiktigt ger något billigare kött när bönderna minskar sina besättningar och import till USA av grönsaker driver upp det priset något. Ska hamstra lite mandlar.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Nanotec: måste vara härligt att ha möjlighet till verkligt lokalproducerade egna tomater från eget växthus. De smakar också på ett helt annat sätt än de som man köper i affären!

  SvaraRadera
 3. Ja jag har det bra med tomater från det de börjar mogna tills det blir för kallt. Kommer du ner hit i sommar så bjuder jag på provsmakning.

  I Kalifornien odlas 90% av alla mandlar.

  :Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera