En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 13 augusti 2012

Klarar ni ett slopat ränteavdrag?

Säg den lycka som varar för evigt? Men trots allt så har vi vant oss i Sverige vid att staten håller sin skyddande hand över oss i alla lägen och kanske är det därför vi vant oss vid att ränteavdrag på 30% är en mänsklig rättighet? Även låga räntor som nu på 3% känns även det som om det alltid varit så, och alltid kommer att vara så. http://www.svd.se/naringsliv/investera/bostadsaffar/krav-vacks-pa-slopat-ranteavdrag_7413724.svd

Men vad händer om staten Sverige väljer att följa EU-kommisionens förslag från i våras?


"När EU-kommissionen i våras gjorde en översikt av Sveriges ekonomi, tillsammans med 11 andra länders, pekades de svenska hushållens höga skuldsättning ut som en riskfaktor. Snålare ränteavdrag, amorteringskrav och införandet av marknadshyror var några av kommissionens förslag."

Ett vanligt argument för att behålla avdraget på dagens nivå är att en förändring skulle slå mot de hushåll som har minst att röra sig med. Och att en minskning av ränteavdraget skulle ge avtryck i de svenska hushållens plånböcker råder det ingen tvekan om. Det visar ett enkelt räkneexempel.

Ett hushåll med ett bostadslån på 2 miljoner som löper till en ränta på 3 procent har en månatlig räntekostnad på 5 000 kronor. Med dagens ränteavdrag på 30 procent uppgår månadskostnaden för ränta med avdrag till 3 500. Skulle ränteavdraget minska med 5 procent ökar månadskostnaden med 250 kronor, motsvarande en kostnadsökning på 3 000 kronor om året.

Ett slopat ränteavdrag skulle öka hushållets kostnad med 18 000 kronor om året. = Politiskt självmord.


Daniel Liljeberg, chefsekonom på Villaägarnas riksförbund, menar att alla försök att minska ränteavdraget skulle vara en katastrof. "Hundratusentals hushåll har tagit lån utifrån premissen att ränteavdrag är möjliga. En minskning av avdraget slå hårt mot svenska hushåll, och mest mot de som idag sitter med höga lån." Daniel tror också att prisbilden skulle förändras radikalt på fastighetsmarknaden. "Vi skulle se ett kraftigt prisfall, då de befintliga priserna är satta utifrån ränteavdraget som premiss."
 
Frågan är väl om man skulle "våga" röra ränteavdragen då samhället under en lång tid fungerat utifrån att dessa avdrag skulle vara i stort sett eviga. Men om man bestämmer sig för att minska ränteavdragen, klarar ditt hushåll av en sådan förändrig? Eventuellt i kombination med stigande räntor?

Endast utifrån risken att dessa saker kan komma att ske, tycker jag att man själv skall ta sig en rejäl funderare om det inte vore bäst för ens familj att börja amortera mer. Även om inte ränteavdragen försvinner imorgon, så kanske de gör det om 5år eller 10år och har man då amorterat under tiden kommer man ligga mycket bättre till än om det här sker utan att man är beredd på det.

De flesta svenska hushåll i dagsläget klarar nog inte att flera sådana här faktorer skulle ske samtidigt, kanske även då detta kan komma att ske samtidigt som man är föräldraledig med lägre inkomst, eller någon i familjen blir uppsagt från sitt arbete.

5 kommentarer:

  1. Det finns åtskilliga undersökningar som visar att om räntan endast stiger några futtiga procent får många familjer lämna husen.
    Inte blir det bättre med tvångsamorteringar eller slopat ränteavdrag.
    Svaret är att svenskarna är väldens mest överbelånade privatpersoner ever, smaka på den.

    Att det blir ett värre scenario än Irland behöver man inte vara en Einstein för att förstå.

    SvaraRadera
  2. När det bara kostar 3500 kronor är låna 2 miljoner kronor så är det kanske inte så konstigt att folk lånar pengar. Och att bostäder blir jättedyra. Det vore politiskt självmord att fördyra något för medelklassen. Alla politik går ut på att hålla medelklassen på gott humör. Det gäller att låna för att konsumera och investera idag för att hålla hjulen igång. Annars riskerar hela ekonomin att gå in i en stoppkloss. Så länge räntan är låg, och den tycks bli lägre och lägre för varje år, kommer utvecklingen att fortsätta. Jag ställer ofta frågan på olika bloggar vad som skulle få räntorna att stiga. Ingen har hittills gett mig svar på den frågan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande tanke här, men om alla i den tidigare s.k. "medelklassen" nu är skuldsatta upp över öronen, kan man då fortfarande kalla det för en medelklass? Eller är det numera "Överklass" "Skuldklass" och "Arbetarklass" (de som då kanske fortfarande till viss del står utanför hög belåning)

      Radera
  3. När man tar ett lån är det ett avtal med banken, inte med staten. Samma förhållanden gäller mellan löntagaren och arbetsgivaren. Staren kan ändra skatter och avgifter när som helst. Det borde alla låntagare (löntagare) ha lärt sig numera.

    Varken banken eller staten är din vän i ett skarpt läge...

    SvaraRadera
  4. Vid en större ekonomisk kris försöker regeringen, oberoende av sammansättning, få med oppositionen på svåra beslut. Slopat ränteavdrag för privatpersoner och samtidigt höjda skatter kan komma under en nattlig förhandling. Bankerna säger knappast upp välskötta lån men kan givetvis börja kräva en snabbare amortering till tex 75 % av marknadsvärdet och samtidigt nästan stoppa nya lån.

    Om sedan den självständiga riksbanken höjer räntan för att hindra ett kraftigt utflöde av valuta kan det tänkas att marknadsvärdet på fastigheter faller.

    Nanotec

    SvaraRadera