En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 10 augusti 2012

Höststäda din privata ekonomi...

Under en recession är den största risken att man förlorar sitt jobb, och lever man då från inkomst till inkomst, utan marginaler och är van att göra av med alla pengar varje månad, så är risken stor att man även kanske inte kommer ha råd att ha kvar sin bostad. Världen är redan till stor del i recession, och Sverige är ingen ö i sig själv. Problem som finns i övriga Europa kommer hit förr eller senare.

I en fallande bostadsmarknad, under en recession kan man då tvingas sälja till förlust, och stå med kvarvarande skulder som skall betalas fast man har mindre inkomster.


För att undvika att hamna i det här scenariot behöver man redan nu skapa en större buffert samt mer luft i sin vardagliga ekonomi. Hur mycket sparar du idag varje månad? Merparten av svenskarna sparar exakt 0kr och har heller ingen buffert för oförutsedda händelser eller sämre tider såsom vid arbetslöshet, egen sjukdom och ohälsa, närståendes eller barns sjukdom. Eller andra olyckor, vattenskada, brand, om bilen blir krockad och förstörd osv.

Efter en härlig semester, och sommar där de flesta kanske slösat mer pengar än normalt, och kanske även använt upp den eventuella buffert man hade till resor och nöjen så är det alltså dags att se till att skapa en buffert igen. Jag rekommenderar att man aldrig använder upp hela sin buffert även om man är frestad under sommaren och ledigheten, utan att man bör ha separata konton för att skilja på dessa pengar man har. Kanske ett konto enbart för långsiktigt sparade och ett för buffert till oförutsedda händelser, ett annat för detta man sparar till resor och nöjen och annat konto för sparande till barnen exempelvis.

Om man gör som merparten av svenskarna och inte har någon buffert kommer man antagligen förr eller senare att finna sig i en obehaglig knipa när något händer.

För att börja sanera sin ekonomi bör man göra en budget, titta på inkomster, utgifter, se om man kan minska några utgifter. Man skall gärna undvika ta på sig fasta utgifter i onödan. Behöver man alla sorters abbonemang, tillval på kabel-tv, osv. eller kan man försöka dra ned på fasta utgifter? Har man abbonemang på saker och tjänster man inte ens använder är det nog dags att ta bort dessa.

Jag har skrivit en längre genomgång på allt du kan tänka på att gå igenom vad gäller inkomster/utgifter här: http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/hur-du-tar-kontroll-over-din.html

En del får en löneförhöjning nu, en del har redan fått en. Hur använder du din löneförhöjning? Går de in i ytterligare amorteringar, sparande, eller blir det bara ännu en summa som du använder upp varje månad till "ingen nytta"?

Har du eller din familj, kortsiktiga lån och skulder så försök bli av med alla andra sorters lån med högre ränta som du eventuellt har, i sista hand börjar man sedan betala på sitt bostadslån som förmodligen har en lägre ränta. Man ser sedan till att bygga buffert och sluta låna pengar till övriga renoveringsbehov, underhåll och bilköp som kommer i framtiden. Man måste se till att budgetera för alla sådana här övriga kostnader och inte leva över sina tillgångar.

Sedan skall man alltid sätta allt i sitt perspektiv. Anne Wibble lär ha sagt "alla svenskar bör ha en årslön på banken" och folket rasade emot att det var omöjligt att få denna årslön. Men om du skulle kunna spara 1/10 del av din lön varje månad, så skulle du ha en årslön efter 10 år? Inget mål är omöjligt, det handlar bara om hur lång tid det tar att uppnå det målet.

Min mamma sa alltid att de som lever på marginalen får alltid betala för mycket. Det betyder att om du kan köpa saker i storpack så får du alltid ett bättre pris. Är du fattig och inte har råd till ett större paket (exempelvis toalettpapper eller vadsomhelst) så kommer du betala mycket mer för din vara. Detta är sant skulle jag vilja säga i vad du än behöver pengar till. 

Om du har en större buffert, och du ser varor du ändå behöver, som nu är på rea, så kan du passa på att köpa upp ett lager av detta. När schampoo, tvättmedel, mat, hushållsprodukter är på extrapris och du vet att detta är produkter som din familj -ändå- skulle använda, då är det faktiskt en rätt bra idé att bygga även ett buffertlager av varor till hemmet. Det är också en trygghet att veta att det finns hemma.


Så jag tycker att man skall bygga en "buffert" både av fysiska varor och saker man kommer att behöva i hushållet, men även då likvida medel som pengar på banken. Man behöver absolut inte ha den här mängden, eller just de här varorna som syns på fotot det är bara ett exempel (det kan också tyckas lite extremt) men ett visst förråd av hushållsprodukter och mat-basvaror i hemmet innebär en trygghet och säkerhet om något oförutsett händer. Om man behöver ett paket pasta kan man lika gärna köpa två paket och ha det andra som en extra buffert. Det är små åtgärder som alla har råd att göra. Att sakta bygga upp en buffert och resiliens på olika sätt så är man mer förberedd och klarar sig bättre. Det innebär alltså en grundtrygghet.

Så frågan är: Kan du spara några hundralappar varje månad? 500kr/månad? Om du inte kan spara ens några hundralappar, så skulle jag vilja påstå att din ekonomi är alldeles för stresskänslig och behöver en genomgång av just inkomster/utgifter. Då är det egentligen en rätt akut situation att se till att få ned utgifterna och börja spara mer. Annars kommer det vara en katastrof den dag som det faktiskt händer något och det kommer en ytterligare utgift.

Tipset är alltså: Sätt upp mål, betala bort skulder och börja spara pengar, för en "kassabok" över dina framsteg du gör med din ekonomi och hur mycket du egentligen har uppnått. Ta tag i det nu och "höststäda" så att allt är klart och i ordning om vi får sämre tider, vilka förmodligen kommer, förr istället för senare.

8 kommentarer:

  1. Eh, pengar på banken är inte likvida medel. Det är dom först när du har dom i handen. Du har inga pengar på banken, det du har är en fordran på dom uttryckt i digitala siffror i ett excel-ark.
    Dessutom är den så kallade bankgarantin mindre värd för varje dag som går eftersom den är formulerad i Euro och inte SEK numera.
    Tack för en bra blogg, jag läser bara 5-6 svenska bloggar regelbundet, din är en av dom. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner mig inte riktigt trygg med att ha pengarna i madrassen, men man kan ju sprida riskerna lite genom att ha olika konton på olika ställen och förhoppningsvis rasar inte alla banker samtidigt...

      Jag såg en äldre gubbe ta ut en 50000kr på banken häromdagen, en del äldre gillar ju tydligen ha kontanter hemma, men det utgör ju såklart en risk också.

      Har man pengarna i madrassen och madrassen "brinner upp" så sitter man illa till. Så sprid riskerna är ju viktigt också. :)

      Radera
    2. Klart man ska ha lite kontanter hemma. Vid problem med kontakt till kortföretagen kanske det ändå går att få handla kontant. Sedan kan man ju ha pengarna som mynt, lite knöligt i madrassen och rånarna i Värmland måste varit starka som fick med sig 700 kg enkronor enligt gammalmedia.
      (Dvs 100.000 väger så mycket eller om mynten är slitna lite mindre)

      Nanotec

      Radera
  2. För mig som är pensionär finns det inget mer att dra ner på. Låg pension pga att jag fostrat fyra barn och varit låglönearbetare. Hemförsäkrngen var det länge sedan jag skippade. Betalar ingen TV-licens och har gubbar springande här jämt. Sliter på gamla skor som skomakaren får fixa då och då. Kläder på Myrorna eller postorder. Det enda jag kostar på är maten. Min räddning ser nu ut att bli uthyrning av ett rum. Lite chockad av att yngre generationer inte sluter upp bakom pensionärernas krav på pensioner som går att leva på. Det är i alla fall vi som tagit hand om er en gång. Pga den invidualistiska synen i Sverige har generationskontraktet fallit sönder totalt. Var och en sin egen lyckas smed.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du lyckas med att hyra ut ett rum, det vore ju en bra lösning för att höja inkomsterna något. Annars får du nog försöka ställa krav på dina barn kanske någon av dem kan hjälpa dig lite på något sätt? ...Pensionerna är absolut skamlöst låga och tror många pensionärer idag har mkt svårt att klara sig, så har det nog varit länge... det är otroligt viktigt ha ett billigt boende, men finns inte det och man kan dela bostad med någon kan det ju lösa en del av problemet...

      Radera
  3. En liten kommentar angående köp av storpack. I den affär jag handlar i är det ofta så att det lilla paketet är billigare per kilo än det stora. Köp alltså inte storpack av slentrian utan titta på jämförpriset innan något köps.

    SvaraRadera
  4. Jag tror att man redan i skolan skulle införa kurser i "hushållsekonomi".
    Gammalt sunt bondförnuft förmedlat av någon som förstår det.

    SvaraRadera