En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 3 augusti 2012

Flash Mobs som börjat begå brott...


På andra sidan sundet har USA nu börjat uppleva ett växande problem med Flash Mobs som börjat begå brott såsom vandalisering, stöld, mm. Detta går till så att man på internet kommer överens över en tid och plats där brotten skall begås och sedan dyker de som vill upp och begår brott.
http://endoftheamericandream.com/archives/flash-mob-crimes-and-organized-looting-have-become-a-normal-part-of-life-in-america

Problemet är när gruppen är så löst sammansatt är det i princip omöjligt för polis och lagutövare att komma åt problemet och gripa de skyldiga. Övervakningskameror visar här en stor grupp komma in i en klädaffär där de går runt lite liknande som om de tänkt handla men allt sker väldigt snabbt, de plockar upp lite varor de är intresserade av och på en plötslig signal är alla borta (med sitt stöldgods).


Att ungdomar har en sådan här bristande respekt för allmänheten, andras ägodelar, auktoritet är naturligtvis ett enormt problem. (Jag vet inte ens om jag vill kalla de här för "ungdomar" då den grupp som borde varit unga vuxna vid det här laget, inte fick arbeten och därmed inte har fått växa upp ännu, så är de ändå alldeles för gamla för att kallas ungdomar, men de brukar ändå kallas de trots att de kanske är närmare 30 år).

Frågan är hur man skall ge "ungdomarna" respekt för auktoriteten, samhället, och hur man får stopp på det här växande problemet nu innan man måste ta till allt mer drastiska åtgärder för att upprätthålla samhällsordningen.

Finns fler filmer på Youtube för den som är intresserad, fenomenet kallas just "Flash Mob Robbery". Frågan är hur mycket det här fenomenet kommer få spridning och när det kommer hit.

5 kommentarer:

  1. Just det...du skrev ju bara för nåt inlägg sen om den VERKLIGA brottsligheten, den som utförs i mångmiljardklassen av folket i bank o finansvärlden, folk som måste lida av guldsot eller nåt.
    När folk är tillräckligt less på att vara offer så tar sig desperation olika uttryck, det här är ett. "Varför ska jag respektera andras egendom när banken, staten, min arbetsgivare.. stjäl, plundrar och förnedrar mig dagligen.." typ..
    Tillväxtverkets fiffel, riskkapitalbolagens skamlösa utnyttjande av hål i skattelagstiftningen OCH deras exempellösa förakt för de som behöver omvårdnad i livets slutskede.. en högerregering som omfördelar resurser genom att ta från sjuka och arbetslösa, och märk väl - i en tid av nolltillväxt eller sjunkande reell BNP tar man resurser från redan utsatta grupper för att dela ut det i form av jobbskatteavdrag åt andra.. osv.
    Jag bara frågar - tror du det stannar vid flash mobs i butiker? Home invasions där man klappar ihjäl åldringar med järnrör? Matkravaller i mellersta östern?
    Det tror inte jag. Jag räknar med kaos när det ekonomiska systemet klappar ihop och resursknappheten blir uppenbar för alla.

    SvaraRadera
  2. Detta är ytterligare ett symtom på att systemet håller på att krackelera. Att vi har tappat känsla för vad som är rätt och vad som är fel. Indokrinering via media, lärd hjälplöshet och beroende av staten, skuldslaveri, det enorma överflödet i dag som framkallar apati och en vilsenhet hos många.

    Som min far kommenterade: "Det är läskigt i dag att vi bryr oss så lite om politiken. Ingen väljer längre, eller bryr sig, och det gör att extrema höger- och vänsterpartier kan komma till makten".
    Vidare menade han att fler borde engagera sig politiskt.

    Jag kontrade med att detta också bara är ett symtom på att sytemet håller på att krackelera. Sprickor håller på att bildas överallt, inom alla områden, politiken är bara ett. Det är inte problemet, liksom dessa flashmobs. Bara ett symtom. Omställningen vid kollapsen kommer bli skrämmande och är inte att tas för lättvindigt i min mening.

    /Petter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med om att jag också ser det som ett tecken på att hela systemet faller när det väl rasar i ekonomin. Att tankar såsom att det är dags att "stjäla tillbaka" det som politiker, finansmän stulit från folket, kommer sluta i någon slags revolution, men mer som ett överstörtande av systemet, anarki, men utan att införa någon ny ordning efteråt. Jag tror inte demokratin kommer att överleva den sänkta levnadsstandarden som kommer i ekonomikraschens spår. Jag ser dock inte fram emot att USA m.fl kommer att i princip få föra krig mot sin egna befolkning, via department of homeland security. Diktatur och förtryck here we come. Eftersom det är så de kommer att svara på de växande problemen genom att försöka styra hårdare, med fler vakter, fler poliser, angivare, hårdare kontroll (?).

      Radera
  3. Påminner om den inledande scenen i Bruce Sterlings bok "Distraction", där en flashmob angriper en bank, häller cement i hisschakten, epoxi i låsen, bär iväg med datorerna etc bara för att minuter senare upplösas i intet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkar som att sådant som händer i fiction, inte alltför sällan kommer att bli verklighet... vi har helt enkelt inte så bra fantasti för att sträcka oss för långt ifrån verkligheten...

      Radera