En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 10 augusti 2012

Morpheus kraschlandning...

Tyvärr går det inte alltid lika bra för NASA. Visst de landade på mars utan problem (http://rymdiz.blogspot.se/2012/08/curiosity-har-landat.html) men här skulle "Morpheus Lander" för andra gången testa vertikal landning och som ni ser gick det inte riktigt lika bra. Morpheus är ett projekt för att testa om en farkost kan styra och navigera sin egna färd och landning, tanken är att den skulle kunna flyga till exempelvis månen och droppa av någon annan robot för utforskande.



Hittils har projektet kostat 7 miljoner dollar under 2,5 års tid, vilket räknas som ett "billigt" projekt när det kommer till NASA:s budget. Om det lyckas skulle den kunna landa med 1.100 pounds (500 kg) på månen. Prototypen tillverkades och monterades i NASA: s Johnson Space Center och Armadillo Aerospace anläggning nära Dallas.

Det primära fokus för Morpheus fordonet var att visa:

- det integrerade systemet som har en prestanda av autonom styrning, navigering och kontroll
(GN & C)-systemet
- terräng/fara undvikande sensorer, kopplade mot sensorerna av GN & C,
- ett utnyttjande av en "quad konfiguration" med flytande syre och flytande metan som framdrivningssystem.

Förhoppningsvis går deras nästa projekt bättre. NASA:s forskning har dock alltid varit bidragande till utveckling av annan teknik och vetenskap som vi dragit nytta av i andra sammanhang så jag tycker det är viktigt att forskningen aldrig avstannar utan att vi fortsätter testa gränserna för vad vi kan skapa och bygga.

4 kommentarer:

  1. Tänkte direkt på filmen Prometheus (i 3D) som har en hel del intressanta detaljer. Några få scener är mindre bra men negattiv kritik av att rymdfararna tar av hjälmarna inne i grottan är direkt fel, kritikerna förstår inte logiken.

    Forskningen som NASA presterar är bra och givetvis är det robotar som måste stå för den mesta primära utforskningen utanför jorden, sedan får vi människor fortsätta tänkandet med rönen från robotarna. (NASA ägnar sig också åt bla 3D kopiering)

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har alltid gillat science fiction, men först så drömmer vi och fantiserar, och sedan får vi se vad vi kan uppnå. Men utan visioner kommer man ingenstans och vi har redan kommit längre än vad vi ens kunde tänka oss under 80-talet. Tänk att alla går runt med mobiler, det är ju rena "Star Trek". :)

      Radera
  2. Fast det blir ibland lite annat än det man tänkt sig. Vi talade en hel del om användningen av sms på 80-talet. Utgick från att den explosiva användningen skulle bli mellan maskiner inom kort. Tror inte någon förutsåg att tonåringar skulle få slitna tumleder.

    Om vi backar lite ytterligare så hittade ingenjörer i Japan på sms på 50-talet. De tänkte till om framtiden och såg för sig hur man skulle sitta framför en skärm och arbeta, men man skulle också behöva tala med andra och ibland skulle det vara upptaget när man ville tala med en person. Telex var snabbt, 50 bit/s, men i framtiden behövdes säkert mer. Man fastnade för den enorma hastigheten 64000 bit/s i två kanaler + 16000 ytterligare i en tredje kanal för användarna dvs de skulle kunna jobba vid skärmen med en kanal och ha utmärkt telefonkontakt på den andra samt kunna få ett meddelande (SMS) typ ”ring mig när du pratat klart, mamma”. Standarden blev ”helt” klar på 80-talet och fick namnet ISDN som sedan blev grunden, nedbantat, för GSM.

    Automatisk mobiltelefon blev vi först i världen med här i Sverige redan på 50-talet och alla insåg att det var en spännande men ganska ointressant produkt för den drog så mycket kraft från bilbatteriet att man skämtsamt sa att det gick att ringa bara två samtal från bilen. Nr två till bärgaren. Större delen av bagageutrymmet behövdes också för utrustningen.

    Nanotec

    SvaraRadera