Från början rapporterades om att det skulle ta 90 dagar men nu har man fått revidera det. Vi får se hur lång tid det tar i slutändan. http://inhabitat.com/sky-city-chinese-company-bsb-to-build-the-worlds-tallest-building-in-just-90-days/
Att ha världens hösta byggnad är alltid lite av en marknadsföringsplan. Det visar onekligen att man har ekonomiska resurser till att bygga och kunskap kring ingenjörskonsten. Det ger publicitet och världens ögon vänds mot Kina. Det innebär en enorm prestige för landet.
Nu tycker jag själv att den här byggnaden trots att den kommer att bli 10m högre än Burj Khalifa inte har samma snygga design och i mina ögon tar den inte över platsen. Om jag fick välja skulle jag hellre se byggnaden i Dubai. Designen är inte lika vacker utan ser mer ut att handla om funktionalitet än ett vackert landmärke.
Men i det här fallet verkar halva utmaningen vara just att lyckas inom den utsatta tiden som ett snabb-byggnads-projekt, och designen verkar ha fått stryka på foten. Samtidigt är praktiska former kanske knappast det snyggaste, men men effektiviteten i fokus. Själv vill jag ju gärna att det skall finnas en balans mellan de två så att vi inte endast bygger kakformshus likt vårt egna 60-tal då vårt egna stil-ideal sa samma sak att miljonprogram, stor skala och effektivitet i byggandet var i fokus. Inte själva skönheten i design och att skapa unika byggnader utan i det fallet massbyggde man ju liknande husmodeller över hela vårt avlånga land. Effektivt, men ganska oinspirerande får man väl säga.
Den här byggnaden är dock planerad till att börja byggas i november, och nuvarande beräkningar säger att det kommer att ta mindre än sex månader att resa den 220 våningar höga byggnaden. Vi får se hur det går samt hur det ser ut i verkligheten när byggnaden står klar. 838m hög kommer den alltså att bli.
Här är ett exempel på hur det ser ut när man snabb-bygger ett hus i Kina. Det är en teknik kineserna jobbar på att utveckla, detta att det skall gå så snabbt som möjligt. Så här kan det se ut att bygga 30 våningar.
Lite underhållande är det dock att man väljer att genomföra sådana här jätteprojekt, trots vändningen i ekonomin, och trots att byggsektorn i Kina redan befinner sig i en fas av minskade investeringar och misslyckade projekt där lönsamheten visat sig missberäknad när projekt har stått klart. Det finns en byggbubbla även i Kina då sektorn växt explosionsartat under en för kort tid.
Men kanske är det för mycket prestige i ett sådant här projekt att det inte går att vända när det äntligen är klart för att börja bygget.
Brukar det inte traditionellt vara så att det absolut säkraste tecknet på att de goda tiderna håller på att ta slut är att det påbörjas skyskrapeprojekt till höger och vänster. Dessa byggnader brukar sedan bli klara lagom till den stora kraschen ...
SvaraRaderaVid kraschen 2008 fanns det mängder av påbörjade byggprojekt bland annat jättebyggen i Vegas, som sedan aldrig byggdes klart. De kan se klara ut på utsidan men man har lämnat det helt tomt på insidan. Får se om det kommer en liknande "byggkrasch" där mängder av stora projekt stannar halvvägs för att företagen går i konkurs.
Radera