Det innebär att även inom vår klädindustri så kommer det en omställning då vi idag använder bomull i nästan alla kläder, men med stigande råvarupriser, missväxt och ökade kostnader för odlingarna på grund av oljepriserna så öppnar det alltså för nya lösningar som blir motiverade utifrån prisjusteringarna.
Odlingen av bomull kan inte öka mer, för bomullens krav på bevattning sänker också grundvatten nivåerna, vilket hotar livsmedelsproduktionen. Odlingen kräver också väldiga mängder bekämpningsmedel som förgiftar både miljön och produkterna.
En ny spännande produkt kan därför vara cellulosatråd. Med ny teknik kan man spinna tråd av cellulosafibrer av träd, och det sägs att av ett enda träd kan man exempelvis göra 200 par byxor.
http://www.skogssallskapet.se/skogsvarden/2012_1/sv20.php
Bioetanol, mediciner och textiler är framtiden för skogen.
Vi sitter på en fantastisk råvarureserv. Den svenska skogen passar utmärkt för att göra bomullsliknande produkter. Bomullen kommer inte att räcka till jordens befolkning och här kan det svenska skogsbruket och skogsindustrin få en ny marknad. Modal, en textil är mjukt som bomull men med en yta som påminner lite om siden/rayon.
Man har också börjat utveckla idéer för att återvinna fibrer från tyg och spinna ny tråd.
På KTH här i Sverige har forskare nu hittat en ny teknik som går ut på att kemikalier löser upp och fäller ut cellulosan i tyget i en form som gör att den kan processas vidare. Den nya textilfibern blir lite svagare än den tråd och det tyg man återvinner. Därför ser man även över olika sätt att stärka upp fibrerna. Ett sätt är att följa pappersindustrins princip vid recycling och armera upp det återvunna materialet med nytt råmaterial från skogen. Genom att tillsätta en del jungfrufiber kan man till och med höja textilkvaliteten jämfört med ursprungstygets. Stora textilköpare i Sverige har visat intresse för tekniken för att kunna möta sina kunders efterfrågan om miljövänligare klädproduktion.
130 000 ton textilier förbrukas varje år i Sverige. Mindre än en fjärdedel hamnar i klädinsamlingar, resten slängs eller bränns upp. Samtidigt ökar behovet av textil i världen. Vi har alltså ett ansvar att även här försöka börja återvinna det som vi använt mycket resurser på att ta fram till att börja med. Bara ifrån år 2000 har vi exempelvis ökat vår textilkonsumtion med 40%.
http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pressmeddelanden/hangoromdinastrumportillenskjorta.5.624551a313a0929443bc91.html
Peak Cotton är här för att stanna!
Viskosfiber av lövträcellulosa har varit i produktion under hundra år, svensk fiberproduktion konkurrerades ut för ca 40 år sedan men råvaruproduktionen fortsatte och ökar nu när pappersbruk konverterar till nya produkter.
SvaraRaderaMen nya ännu bättre cellulosafiberprodukter och processer är en god nyhet.
ja det är hur det moderna skogsbruket skall överleva tror jag minsann :)
RaderaKul att det går framåt för skogsindustrin. Tror ändå skogen mest kommer nyttjas för biomassa, trävaror och papper de närmaste årtiondena.
SvaraRaderaKan också vara så att cyanobakterier blir snabbväxande konkurrenter till skogsprodukter. Finns en intressant 4 sidig annons från Uppsala Universitet i dagens NyTeknik. Handlar mest om optimering för vätgas direkt från bakterierna genom att slå på och av koder i generna. Tycker det liknar att mjölka kor. Ligger troligen lite efter diesel från biomassan i bakterierna. Där måste man ju slakta bakterierna först och sedan konvertera biomassan till diesel eller för den delen någon alkohol.
Fast tycker Vanderbilts biohybrid solceller där PS1 får sammarbeta med billigt kisel för el är häftigt också.
Eller de nya svarta solcellerna som fångar mer solljus eller de svarta solcellerna som tyska forskare bombarderar med svavelatomer från laserkanoner vilket ökar effektiviteten ytterligare. (Sid 20 i NT)
Nanotec
Spännande, det har jag inte läst, får ta mig en titt. :)
RaderaTycker alltid att det är intressant (och oftast bra) när det inom en bransch sker förändringar för en bättre miljö och framtid, men kan samtidigt tycka att det görs lite väl lättvindigt. I min värld borde grundtanken vara "hur ska vi kunna förbruka mindre/ återanvända detta på ett bättre sätt" istället för att direkt hoppa till "hur ska vi göra detta mer miljövänligt så att vi kan fortsätta förbruka i samma takt, men utan de tidigare konsekvenserna". Men som ett hjälpmedel och ett steg på vägen, där målet är en hållbar konsumtion, är det en fantastisk idé med trädkläder :)
SvaraRaderaDu har rätt. Tuffar vi på i samma takt använder vi ändå onödigt mycket energi mm. Oavsett vilka råvaror vi utnyttjar för stunden och om dessa är förnyelsebara eller ej. Konsumtionen behöver inte vara ett mål i sig. :)
Radera