Enligt Bank of International Settlements, nyligen släppta rapport så är den totala storleken av derivat, i slutet av Q4 2011, runt omkring 647 biljoner dollar. Kollapsen av euron samtidigt som börsmarknaderna redan är på väg att falla skulle kunna utlösa en flodvåg (apokalyptisk ekonomisk tsunami?) som skulle få Lehmans krasch att vara som en liten våg i ett vattenglas.
http://www.bis.org/publ/qtrpdf/r_qt1206.htm
Eller 647,762,000,000,000 anledningar att oroa sig...
Man kan bland annat även se att Sverige fortsätter att öka sin exponering ifrån de svenska bankerna som lånar ut mer till både inhemska kunder samt utlåning utomlands.
Ökningen av kreditexponering har återvänt till nivåer som gällde just innan kraschen 2008. Det var dock en begränsad mindre krasch (Lehmans) och krascherna som förväntas komma efter att hela stater faller och drar med sig bankväsendet kan inte undvikas när exponeringen är så pass hög. Man kan tro att bankerna skulle försöka minska sin riskexponering när de ändå vet att en krasch är på väg, men tydligen finns det ingen väg ut ur systemet. Det roliga är att i % så sjönk ändå antalet utställda derivat med 8% som handlades över ländernas gränser, dock så gick priset på nämnda derivat upp med 40% i andra halvan av 2011, så räknat i pengar så ökade summan även om det i % sett sjönk. Det ökade dock totalt sett bara marginellt gällande summan. Vilket är det jag menar när jag säger att det inte verkar finnas någon väg ut ur systemet...
Det finns ett problem i att det finns derivat utställda på kreditmarknaden som löser ut om exempelvis Euron kraschar och Euron har hållit på att sjunka i värde under en längre tid. Numera finns det även derivat som är utställda som motpart mot varje annan form av investering. Då vi kan förvänta oss att i en deflationsekonomi bör mängder av tillgångar falla i värde, så då kan det även komma krascher där dessa derivat då skall lösas ut. Ingen kan dock ta förlusten när derivaten väl skall lösas ut och systemet är tätt sammanflätat.
Man kan dock se att inom Europa så håller utlåningen till perifera banker på att sjunka, och den största nedgången gällde att utlåning till andra banker föll med $ 637bn, eller 3,1 procent. Även den gränsöverskridande utlåningen till bankerna i euroområdet periferin fortsatte att krympa kraftigt och här gällde att åtaganden till Grekland, Irland, Italien, Portugal och Spanien sjönk kraftigt vilket inte var helt förvånande. Det är dock bara en droppe i havet, med dessa fem kollapsande länder, när man jämför det med alla de utställda derivaten.
De historiskt "starka" bankerna har heller inte mycket att sätta emot. Bank of England vill återigen öka utlåningen för att stimulera den sjunkande brittiska ekonomin. Den japanska centralbanken försöker att sanera en deflationistisk ekonomisk katastrof som utökats med tsunamin och Fukushima katastrofen, och USA:s Federal Reserve har heller ingen plan för hur de kan förhindra en kraftig recession. Kina har tappat intresset för oss i den gamla västvärlden och riktar in sig på sina nya samarbetspartners.
Problemen från 2008 kvarstår och blir värre, och politiker och styrande har fortfarande ingen aning om hur de skall lösa dessa problem i Europa och runt om i världen. Vi tar in vatten och håller på att sjunka, men vi sitter ju i det osänkbara skeppet? Med vår teknik och kunnande skulle vi aldrig kunna hamna i den här situationen.
Alle man till livbåtarna. På med flytvästarna. Skydda dina tillgångar, minska exponeringen mot marknaden och be till gud?
och i detta läge finns det politiker som vill att med svenska skattemedel vill erbjuda insättningsgarantier i dessa utsatta banker, man tar sig för pannan och undrar om de har fått totalt hjärnsläpp.
SvaraRaderajo det är bara en droppe i havet och hjälper nämnvärt att försöka rädda något i det här läget, systemet måste få rensa ut sig självt.
RaderaMycket bra sammanfattat & skrivet.
SvaraRaderaNoterat:
SvaraRaderahttp://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/banksandfinance/9312513/UK-banks-sitting-on-40bn-of-undeclared-losses.html
Mysigt.. O.O
Radera