En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 21 juni 2012

Glad Midsommar på er allihopa!

Prästerskapet försökte få midsommarfirandet att passa in på Johannes döparens födelsedag den 24:e juni. Man lyckades dock inte riktigt med att göra om denna helg till en kristen högtid, trots att man lyckats så bra med Julen och Påsken. Midsommarfirandet fortsatte att vara en hednisk högtid trots kyrkans många försök att ändra på detta från 300-talet och framåt.

Midsommarafton firades med soldyrkan från flera tusen år sedan tillbaka i tiden. Detta finns bevarat på våra hällristningar. I flera tusen år har människor nämligen kunnat se när sommarsolståndet inträffade, vilket finns bevarat på stenmonument och därmed har man även firat detta med offerfester i fruktsamhetens tecken (tror man). http://sv.wikipedia.org/wiki/Midsommar

Midsommarstången importerade vi ifrån Tyskland (precis som julgranen) och där kallades den majstång då man traditionellt reste den kring första maj. Att Sverige, som nästan enda land i världen, har majstång i juni skulle bero på att de tyskar som bosatte sig i Sverige inte fann de blommor de ville ha i maj, och därför sköt man upp majfirandet till juni.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Midsommarst%C3%A5ng


 Dagen före Johannes födelsedag, den 23:e juni, var fram till 1952 midsommarafton. För att bättre passa in i arbetsveckan, bestämdes det år 1953 att midsommaraftonen alltid skulle firas på en fredag och helgen är nu därför rörlig mellan den 20:e och 26:e juni. I år infaller den alltså den på fredagen den 22:a juni eftersom att detta är fredagen inom det angivna spannet av dagar. Min mamma föddes exempelvis den 23:e juni 1941 och hon berättade alltid att när hon var liten firades midsommarafton på hennes födelsedag.

Midsommarafton är också höjdpunkten på sommarhalvårets fester. Vi har ju andra kristna helger som infaller tidigare, men denna helg har alltid varit speciell. Det är nu den ljusa natten vänder, i år inföll sommarsolståndet också den 21 juni kl 01:09. Med sommarsolståndet anger man alltså inte en dag utan det är en tidpunkt som avses. Nämligen den tidpunkt när jorden passerar en speciell punkt på sin bana runt solen just där jordens norra halvklot lutar mest fördelaktigt mot solen. Det betyder att nu går vi igen mot mörkare tider, men det kommer ta ett tag innan det märks så det gäller att ha en hejdundrande fest innan ljuset försvinner igen. Den 21:a juni i år var alltså den längsta dagen på året.

Våra nordiska grannar Finland, Norge och Danmark har en annan mystisk tradition av midsommareld som vi inte alls förstår. Det gjorde vi ju bort på valborgsmässoafton. Nu är det ju en majstång man skall resa! Det vet ju alla? Fast midsommarstången och svenskt midsommarfirande är alltså den mest unikt svenska av alla våra högtider som vi firar. Inte ens våra nordiska grannar hakar på när vi stämmer upp med "små grodorna".

Vid midsommar är det också vanligt att äta matjesill, gräddfil och gräslök, färskpotatis samt jordgubbar till efterrätt. Midsommar förknippas i hög grad med färskpotatisen som gärna serveras med dill. Många dricker snaps till maten, säger Wikipedia. 

Själv tycker jag nog att potatissallad, grönsaker, en grillad köttbit, bearnaise och vin skulle fungera bra för mig. Men så är jag av uppfattningen att man skall äta det som man själv tycker om och fira på det sätt som man själv tycker känns bra och inte oroa sig för vad som historiskt har stått på menyn.

Glad midsommar får jag önska er alla!



5 kommentarer:

  1. Glas midsommar och tack för ett gott jobb på bloggen. Jag föredrar din enkla menyn. Den traditionella maten åt vi när det var ett "måste"...tror jag. Vi kanske kommer till de läget så vi kan ju lyxa till det med kött o sås tills dess =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glad Midsommar såklart =)

      Radera
    2. Japp. här i Luleå ser programmet ut som följer: http://www.lulea.se/forinvanare/kultur/friluftsmuseethagnanigammelstad/program/midsommarafton.4.1a04fb711114cee9e0a800015714.html

      Radera
  2. Glad midsommar på dig själv. Läser din blogg i stort sett varje dag, med stor behållning. Här nere på västkusten håller ett lågtryck sakta ta`sig in från väst. Traditionellt midsommarfirande med andra ord. En köttbit med lite rödvin blir det för min del.

    SvaraRadera
  3. På Åland (Finland) firas midsommar med många stångresningar.

    SvaraRadera