Studentsången
Text: Herman Sätherberg, Musik: Prins Gustav1
Sjungom studentens lyckliga dag,
låtom oss fröjdas i ungdomens vår!
Än klappar hjärtat med friska slag,
och den ljusnande framtid är vår.
Inga stormar än
i våra sinnen bo,
hoppet är vår vän,
och vi dess löften tro,
när vi knyta förbund i den lund,
där de härliga lagrarna gro!
där de härliga lagrarna gro!
Hurra!
2
Svea vår moder hugstor och skön,
manar till bragd som i fornstora da'r,
vinkar med segerns och ärans lön,
med den skörd utan strid man ej tar.
Aldrig slockne då
känslans rena brand,
aldrig brista må
vår trohets helga band,
så i gyllene frid som i strid.
Liv och blod för vårt fädernesland!
Liv och blod för vårt fädernesland!
Hurra!
Studenterna håller nu på att samlas här utanför gymnasieskolan här i Luleå och lite senare kommer vi att få njuta av deras hoppfulla sånger om framtiden, dock oftare till ett skrål av "fy fan vad vi är bra, för vi har tagit studenten" istället för den här stämningsfulla sången. Men det får vi unna dem, det är trots allt deras dag och de får fira den precis hur de vill. Jag har inte mitt kontor mot gatan längre så jag kommer inte att kunna se dem hela dagen, men jag planerar att gå ut på lunchen och lyssna och titta på deras firande.
Det finns förstås lite statistik för de som undrar vad som väntar dem, så vi kan titta lite på statistiken. 8 av 10 blir någongång i livet föräldrar. 1 av 10 fastnar i missbruk. 1 av 3 kommer någongång i livet att få cancer. (För kvinnor är det lungcancer som är mest sannolika cancerformen som leder till döden. Hoppas att de undviker att börja röka alltså!) 4 av 10 kvinnor, dör i hjärt och kärlsjukdomar samt 3 av 10 män. Detta händer dock senare i livet och inget dessa studenter behöver oroa sig för i dagsläget om de bara fortsätter äta hälsosamt och träna så minskar de risken för detta.
I övrigt kommer kanske 90 000 av dessa studenter gå vidare till högre studier fördelade på ca. 61 olika universitet och högskolor. Man beräknar att ca. 100 000 studenter går ut från gymnasieskolan iår. Så nästan 9 av 10 kommer gå vidare till högre studier alltså! Fler kvinnor än män kommer dessutom att avsluta dessa högre studier och få ut en högskole eller universitetsexamen.
Att fira gymnasieskolans utgång är dock en av de få riter som finns kvar för att markera ungdomens steg in i vuxenvärlden så det känns ändå viktigt att de får fira denna övergång.
Det är studenterna som med framtidstro och hoppfullhet skall forma morgondagens samhälle. Låt oss hoppas att de inte blir besvikna...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar