En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

lördag 20 december 2014

Ny bil innan jul...

Så började min gamla Saab sjunga på sista versen. Sången kom sig av en skramlande kamkedja som jag har väntat på skulle börja låta mer. Bilen var en 9-5:a av 2000 årsmodell. Den hade gått lite mer än 17000 mil men stor del de sista åren i enbart stadskörning och det hade dessvärre slitit hårt på den gamla bilen.

Jag visste själv att den var på väg att gå sönder för jag hade gjort ett medvetet val av att inte lägga pengar på reparationer av kamkedja, styrled som var lite slö i styrningen och diverse el-fel. Bland annat stolsvärmen på förarstolen, och nu sista veckan lade motorvärmaren av. Motorvärmare behövs på dessa breddgrader så nu när jag såg att bilens huv inte hade smällt snön på morgonen kunde man ju lätt avgöra att något även hade blivit fel på cirkulationen i motorn. Antingen nått mer mekaniskt fel eller elfel.

Så sista veckan har jag bara sett bilen brytas ned och det gick rätt snabbt på slutet. När jag igår rullade ned "vraket" till bilhandlaren som jag kontaktat gick bilen inte att gasa upp över 50km/h. Så den hade verkligen nått slutstationen.

Snälla bilhandlaren tog dock ändå emot den och sa att eventuellt tar de den direkt till bilskroten, så då fick jag 2000 kr för den ändå trots dess usla skick. Eftersom jag inte kan vara utan bil valde jag därför snabbt att byta till en nyare Saab, 9-3:an av 2006 årsmodell.


FUNKTIONER:

ABS bromsar, ACC/Klimatanläggning, Airbag förare & passagerare
Antispinn, Avtagbar dragkrok, C-lås, CD-stereo
Elhissar fram och bak, Elspeglar, Elstol förare
Farthållare, Fjärrstyrt c-lås, Komplett ifylld servicebok, Multifunktionsratt
Regnsensor, Servostyrning, Sidoairbag, Skinnklädsel, Stolvärme fram
Svensksåld, Vinterhjul - dubb, Xenonstrålkastare, Yttertemperaturmätare

Huvudsaken den rullar och med 14k mil körda så kommer den säkert klara sig några år till. Vilken skillnad det var att köra en bil som man inte behövde vara rätt för att den skulle bryta ihop nere på motorvägen! och motorljudet var såklart som natt och dag jämfört med min gamla.

Jag behöver även en bil för att pendla till mitt jobb i Boden så då ville jag ha en medelstor bil för säkerhetens skull. SAAB är den bästa bil som någonsin gjorts enligt mig, ingen annan bil har så bekväma säten och skön förarmiljö. Mycket bil för pengarna, betalade 60k för denna. Enda nackdelen med att byta bil var att just denna bil hade manuell växellåda och min gamla automatväxellåda så nu måste jag lära mig att växla igen!

Nu blir det jul i år igen och jag slipper oron för bilen ett tag framöver. Skönt!

fredag 19 december 2014

Stefan Löfvén på The Daily Show...

Både rolig och som en fantastisk talare håller han tråden trots att de försöker leda honom på villovägar. Men ett roligt inslag som också gör reklam för Sverige! 

...och bättre på engelska än vad Reinfeldt någonsin var!


Här ser vi dem bland annat bygga en IKEA möbel!

onsdag 17 december 2014

Tips: Serial (podcasts)...

Så jag har hittat ett nytt gratisnöje. Podcasts. Finns det något roligare? 

Just nu lyssnar jag igenom olika avsnitt SVT dokumentär som har mängder av intressanta dokumentärer om händelser som gjort sitt avtryck i Sverige. Jag lyssnar mest via Podcast appen till Ipad men finns även varianter på nätet: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=909

Perfekt när man ligger i sängen och ska sova så kan man passa på att lyssna lite på radio. Enda nackdelen är när programmet är så intressant att man istället för att sova stannar uppe sent för att lyssna på ett avsnitt till.

Fastnade även för en serie som heter "Serial". Den går även att lyssna på via webben här:
http://serialpodcast.org/season-one/1/the-alibi


Serial beskriver vad som händeden 13:e januari, 1999, i USA. En vanlig dag i vanliga ungdomars liv. Men också den dag som en flicka blev mördad. Den som dömdes för mordet sitter i fängelse nu och har avtjänat 15 år i fängelse. Men var det verkligen han som mördade henne? Eller hur gick det hela till? Serien går igenom det material som finns, vittnesmål och försöker återskapa händelseförloppet. Det är intressant och ger en inblick i USA:s rättssystem. På sidan finns även material, kartor, bilder om händelseförloppet för den som vill försöka få ytterligare förståelse för de bevis som fanns i målet.

En lite mer humoristisk sammanfattning skulle säga så här:


Men de försöker kartlägga bland annat vittnesmål från ett vittne som motsäger sig själv:
http://serialpodcast.org/maps/timelines-january-13-1999

...och det är därför lite av en deckargåta att följa och fundera över. Sista avsnittet kommer på torsdag men lyssna på dem i ordning från början!

lördag 13 december 2014

Nytt år, Nytt jobb, Nya utmaningar...

Som många andra kände jag att jag nått en punkt i mitt arbetsliv där jag inte längre utvecklades i arbetet. Jag kunde mina arbetsuppgifter och inte mycket nytt kom i min väg. Under en period provade jag att söka eventuella interna uppdrag inom vår förvaltning och även inom verksamheten vad gäller processarbete och projekt. Men möjligheterna var små och vid senaste medarbetarsamtalet framkom att inte mycket nytt är inom synhåll men att de naturligtvis noterade mitt intresse.

Så jag gjorde det där ganska svåra valet man gör när man börjar se sig om efter nya arbetsuppgifter utanför sin egna organisation. Ja till och med utanför kommunen.

Under de här året som jag arbetat åt Luleå Kommun, så har jag varit över 10 år inom samma förvaltning, arbetsmarknadsförvaltningen. Även den tanken skrämde mig lite för faktiskt är våra liv inte så långa och det finns så mycket i världen man ska hinna med.


Tidigare hade en kollega som arbetat på samma arbete som jag arbetat på nu, redan gjort överflyttningen och börjat arbeta åt Socialtjänsten i Boden Kommun. Hon har hela tiden sedan hon slutade hos oss sagt att jag borde söka mig till Boden och komma och jobba för dem. Naturligtvis var det även en god väg in att min kollega kunde lägga ett gott ord för mig eftersom att hon arbetat med mig i flera års tid tidigare så var det en bra referens att ha. Det är inte oviktigt att ha nätverk och kontakter!

Samtidigt hade jag även ansökt till Luleå Kommun som familjehemssekreterare, tyvärr framkom vid intervjun att de har väldigt mycket resor och deras upptagningsområde omfattade hela Norrland ända ned till Sundsvall så det är sannolikt att jag skulle tillbringat stora delar av min tid med att resa kort och tvärs i landet. Med min nuvarande familjesituation tycker jag inte det skulle vara helt lämpligt så jag var tillbaka på ruta noll igen.

Arbetsmarknaden i Luleå Kommun är också väldigt trög. De som har arbete har fast anställning och långa anställningsperioder. Det råder ingen stor rörlighet och vid intervjuer råder också stor konkurrens då alla har extrem lång erfarenhet och kompetens. Det är ett nålsöga att passera igenom som på många ställen och små marginaler som skiljer ifrån att man får tjänsten eller ej.

Men så valde jag då istället att gå andra vägen och ansöka till Bodens Kommun. Vad hade jag att förlora? Det är många pusselbitar som ska på plats men ansöka kunde jag ju alltid göra!


Det första som slog mig var vilken skillnad i mottagande jag fick. Redan i intervjusituationen såg de bara möjligheter för mig att använda min kompetens inom deras organisation och att jag skulle kunna passa i flera olika positioner. Många fler än det som jag hade sökt. Jag kände mig uppskattad redan vid intervjun och väl emottagen.

I slutändan pitchade de mig för en helt annan tjänst än den som jag hade sökt och det var också den tjänsten jag sedan kom att erbjudas. Enda kruxet var då detta att det var en tjänst som jag inte hade sökt och att de skulle förhandlas med facket om de kunde flytta över min ansökan till denna tjänst. Senare skulle det även visa sig att de annonserat för denna tjänst en gång tidigare men inte hittat rätt kompetens för tjänsten.

Men slutet gott allting gott och i slutändan godkände facket denna lösning vid förhandlingen och mitt löneanspråk gick igenom utan så mycket som ett höjt ögonbryn. I och med detta fick jag en löneökning med +6000 kr / månad vilket också känns bra. Jag var tyvärr väldigt underbetalad på den tjänst jag hade tidigare, vilket också bidrog till att jag behövde söka nytt arbete. Ingen kan jobba gratis (?).


Har nu varit på mina första introduktionsdagar vid Socialtjänsten i Bodens Kommun och är så nöjd. Visar sig dessutom som grädde på moset att mina framtida arbetskollegor dessutom är mycket trevliga, har god sammanhållning och är oerhört välkomnande. De har ett stödjande förhållningssätt gentemot varandra och ett gott arbetsklimat. Cheferna är otroligt trevliga och tar sig tid att prata med medarbetarna i det dagliga arbetet.

Förändringar är alltid ansträngande och tar mycket energi i omställningsprocessen. För mig tog det den mesta energin fram till det att jag faktiskt tagit beslutet att tacka ja till det här nya arbetet och acceptera alla nya utmaningar som nu följer med!

Nu känner jag en trygg förvissning inför det nya året och även om det också kommer att komma många nya utmaningar i mitt nya arbete så ser jag på det nya året med tillförsikt att det kommer att bli ett spännande år!

Här finns jag även på LinkedIn för er som vill lägga till mig i ert professionella nätverk:
https://www.linkedin.com/pub/helene-%C3%B6hman/5b/753/bb6

Glad Lucia!


En alternativ sång för denna Lucia! Regnar ute och världen är som gjord av is. Hoppas ni trots detta njuter av helgen var ni än är. Frid åt dig och ditt hus!

söndag 7 december 2014

Kommunerna fortsätter att låna pengar som aldrig förr...

Ingen debatterar kommunernas 500 miljarder i lån och  Sveriges kommuners växande skuldberg på 500 miljarder och årsräntor på 10-12 miljarder till långivarna.

Den offentliga sektorn över hela Sverige har stora investeringsbehov för att möta krav och göra nödvändiga upprustningar. Kapitalinjektioner behövs till äldreomsorgen, skolan, sjukvården, bostäder och inte minst infrastrukturen. Här i Luleå investerar kommunen miljarder i vatten och avlopp. http://www.kuriren.nu/nknyheter/lulea-dras-med-vaxtvark-7993517.aspx

De senaste åren har Luleå Kommun satsat en halv miljard kronor på nytt VA. De närmaste tre åren satsas lika mycket. Kommunens totala investeringar de närmaste tre åren uppgår till 2,7 miljarder. Pengarna lånas. När det gäller driftanslagen till de olika verksamheterna får alla ett påslag med 1,5 procent. Undantag görs för de stora förvaltningarna som ansvarar för skolan och det sociala inklusive äldreomsorgen. De verksamheterna samt kollektivtrafiken prioriteras och får även extra anslag på 24 miljoner 2015.


Lånar man pengar till drift av verksamheter är det inte konstigt att kommuninvånarna känner sig positivt inställda till att de tror att politiken sköter kommunen på ett ansvarsfullt sätt och att de känner sig "rika". Bakslaget kommer väl snarare senare när pengar ska återbetalas.

Luleå är till exempel på 13e plats bland de rikaste kommunerna och vi ligger tvåa i undersökningen om nöjda medborgare, jag hoppas bara på att siffrorna här inte är skruvade så att kommuninvånarna är nöjda bara för att man ser alla investeringar och inte förstår att det är pengar som lånas. Att man kanske inte skulle ha gjort alla satsningar samtidigt. Man kunde ju tänka att med alla investeringar kunde man samtidigt höja kommunskatten. Men skatten förblir oförändrad.

Budget, Luleå Kommun, Investeringar i miljoner kronor:

2015  651

2016  1 000

2017  1 059

Driften kostar mellan 4,0 2015 till 4,3 miljarder kronor 2017. Av de pengarna går 40 procent till skola och förskola medan 37 procent går till socialförvaltningen.

Behoven är så omfattande att det inte går att lösa allt med höjda skatter. Men här har man inte ens försökt att börja höjningen av skatten för att ta höjd för de här ökade kostnaderna. Detta skulle väl göra kommunpolitikerna opopulära så man vill hellre sitta kvar vid makten än ta diskussionen och riskera att inte få sitta kvar nästa mandatperiod. Expansiva kommuner och landsting kommer därför att skuldsätta sig ännu högre via det gemensamt ägda bolaget Kommuninvest, affärsbanker och utländska långivare.

I fjol köpte våra kommuner in välfärdstjänster för drygt 100 miljarder, varav de privata bolagens vinstutdelningar kan uppskattas till 1–2 miljarder. Kommunerna betalade alltså samtidigt ut 5–10 gånger mer till sina långivare i form av ränta (vinst) på lånen avsedda för välfärden.

Kommunsektorn kan i nuläget kanske hantera 500 miljarder i skulder, men politiker och tjänstemän borde diskutera konsekvenserna av förbud eller starka begränsningar av ränteavdragen. Förändrade juridiska regler för privata aktiebolag kan inte införas utan att offentlig verksamhet samtidigt påverkas. Kommunkoncernerna är inte bara skapade för att driva verksamheter effektivare, utan också för att kunna finansiera sig, skatteplanera och kvitta bort vinster mot räntekostnader. Bland annat sker detta för att slippa skicka skatten på kommunala bolagsvinster till staten. Systemet har gjort att även kommunerna nu är så insyltade i samma växande skuldproblematik som de svenska hushållen med sin bostadsbubbla. Även här behöver man alltså strama upp synen på lånande. För någon gång ska även dessa lån återbetalas och då är festen slut. Snart.

• Åren 2009–2012 ökade kommunsektorns (i Sverige) totala skulder från 360 till 470 miljarder kronor. Upplånat kapital avsett för kärnverksamheten och de kommunala bolagen (energi, allmännyttan med mera).

• Med nuvarande ökningstakt kommer kommunernas skulder att stiga till nästan 530 miljarder 2015.

Vid 2–3 procents ränta kostar kommunernas upplåning runt 10–12 miljarder per år. Det betyder att skattepengar ”försvinner” till svenska och utländska långivare. Detta växande skuldberg,  närmar sig 14 procent av BNP? Vad skulle hända om dagens låga räntor ökar kraftigt?

onsdag 3 december 2014

Nyval...

Det finns inga andra alternativ till det låsta politiska läget. Vi måste våga ta diskussionerna ännu en gång, runt våra fikabord. På jobbet, hos vänner och bekanta eller på möten i föreningslivet. Enda vägen framåt till demokrati är att människor pratar med varandra och i ett låst läge duger det inte att säga att "vi måste värna om våra väljare" och därmed vägra samarbeta.

Om inget parti kan regera på egen hand så kan inte blocken sitta i var sitt hörn och säga "vi ska bara föra den politik våra väljare har valt oss till" likt alliansen gör. Problemet med denna sandlådepolitik är att om svenska folket har röstat och gett båda blocken ungefär likvärdigt med röster så är genomsnittet en mittenpolitik. Man måste alltså som parti gå in och titta på enskilda frågor och se vilka frågor är mina väljares främsta viktigaste frågor och sedan kompromissa om allt som går att kompromissa omkring. Hur länge har de tänkt fortsätta så här?


Den enda vettiga politikern just nu är Stefan Löfvén eftersom att han är den enda som frågar de andra partierna om att hitta kompromisser. De blå allianspartierna och särskilt Annie Lööf (eftersom hon för hela alliansens talan) verkar inte kunna tänka alls utan bara fortsätta slå huvudet i väggen fast det alltså inte leder framåt. FP och C är särskilt rigida och det förebådar egentligen bara slutet för dessa partier som efter nästa val förmodligen försvinner under 4% spärren och ut ur historien. Det är så det brukar gå när man inte längre har någon anpassningsförmåga. Det är en del av evolutionen. Anpassas, eller försvinna.


Så nyval är enda vägen framåt och jag hoppas att Löfvén ser att (S) har trogna väljare och nyväljarna som röstade på SD är svajiga och kan lika gärna göra andra val i ett nyval. Kanske leder det till att både S och M får tillbaka röster vid ett nyval och det ger ett mycket bättre läge för de kommande åren under denna mandatperiod.

Då spelar det ingen roll att ett nyval kommer att kosta 250 miljoner eller en kvarts miljard. Friheten har inget pris!

måndag 1 december 2014

Jul-stress-panik?

Så slog 1:a advent till och redan är vi inne i december månad. Slutet på året och allt som nu skulle göras är det dags att göra klart. Klockan tickar ned. Ring klocka ring...

Ett av mina bostadslån blev färdigbetalat så jag var in på banken idag och flyttade över amorteringen till ett nytt lån, eftersom detta tydligen inte skedde av sig självt. Jag funderade en stund på om jag istället för att amortera borde börja slösa upp pengarna som tidigare. Men så vann samvetet och jag fortsätter amortera som tidigare, även om räntekostnaden sjunkit något.


Tick, tack, tick, tack. Funderar på detta med framtiden och andra möjligheter inom arbetslivet. Är det dags att ta steget och prova något annat? Få andra utvecklingsmöjligheter kanske högre lön? Samtidigt vet man ju var man har men inte vad man får.

Det finns fortfarande saker man borde ha gjort. Kanske fixat en del saker i lägenheten och i bilen, sorterat ut det gamla och fått plats med det nya. December kommer gå fortare än man tror, det gör den alltid. Bara tre veckor och några dagar så är det julafton! Har skaffat en julkalender med lego figurer till min 7-åring. Han älskar att bygga lego så nu gäller det att hålla dem igång ända fram till jul. För barnen verkar det som en lång väntan fast för oss vuxna swischar tiden fram.


Lite nervös för att det känns som att det var något ytterligare som jag skulle ha gjort. Har jag glömt något? Kunde jag ha gjort mer privat,  för vännerna, för släktingarna, för jobbet, för kunderna, för hemmet, för miljön, för ekonomin, för framtiden? Klockan tickar på...

Skriver några julkort och skickar till nära och kära långt borta och nära. Många som är gamla släktingar som mamma brukade hålla kontakten med. Men eftersom min mamma gått bort känner jag att det faller på mig att skicka julkort till gamla tanter och farbröder som fortfarande sitter där ute på landet i små röda stugor med vita knutar. Där tiden står stilla och både påsk och jul passerar utan större väsen.

Dags att julpynta klart hemma och förbereda för julens ankomst, kanske baka något med saffran i? En smaskig saffranskaka?

Tick, tack, tick tack. Var det något jag skulle ha gjort?