En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 30 juli 2013

Det värsta kommer att hända...

Förbered er på det värsta - det lär nämligen hända. Den uppmaningen levererar nu en av Wall Streets toppchefer, Goldman Sachs mångårige vd Lloyd Blankfein.

I grund och botten handlar egentligen bara riskhantering om att ha en avancerad beredskapsplan. Men dessutom disciplinen att inse att allting kommer att hända förr eller senare. Det gäller även företeelser som tycks som mindre troliga, konstaterade Lloyd Blankfein nyligen under ett seminarium.

Bristen på en beredskapsplan och disciplin blev särskilt tydlig under finanskrisen då investerarna vägrade tro på att bostadsmarknaden kunde kollapsa. Och det trots att långivarna i många fall pytsade ut pengar till invånare med kraftigt sargad ekonomi samt att de riskfyllda subprimelånen - låga räntor första åren, därefter explosionsartade höjningar - blivit extremt populära.


– När du, och alla andra, tror att något är osannolikt så förändrar människor sitt beteende. Och det resulterar faktiskt i motsatsen, säger Lloyd Blankfein och fortsätter:
– Alla trodde att det var osannolikt att bostadsmarknaden skulle falla ihop – något som faktiskt ökade riskerna för det eftersom kapitalet fortsatte att strömma in.

Lloyd Blankfein har varit vd på Goldman Sachs sedan 2006. Finansfirman var en av de som tog emot nödlån från staten för att överleva krisen. Under seminariet konstaterade han självkritiskt också att banken misslyckats med kommunikationen utåt sett under krisen.

– Att säga att vi inte skötte kommunikationen utåt sett på ett perfekt sätt är en underdrift. Vi gjorde ett bättre jobb med att navigera genom riskerna för en kollaps på bostadsmarknaden än vad vi förvaltade vår realation till samhället.

Artikel från: http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/goldman-vdn-det-varsta-kommer-handa_8383038.svd

Det har länge varit tyst under den här tiden medan marknaderna hållits uppe artificiellt av kapitalinjektioner. Medan "business as usual" pågått och festen fortsatt så är det inte många som vill låta som olyckskorpar. Då verkar alla hot avlägsna och himlen ser blå ut när solen skiner.

Men när de som haft positioner med insyn på hur marknaden fungerar, uttalar sådana här saker så bör man ju ta det på allvar. De flesta skummar nog bara förbi denna nyhet i mediabruset. Men kanske vore det ändå läge att stanna och fundera. Om kapitalmarknaderna skulle börja kollapsa såsom hände under den stora depressionen. Hur skulle du klara din vardag då? Finns det något du skulle kunna göra för att vidta några som helst åtgärder?

Vad händer om du tappar din inkomst, blir arbetslös i spåren efter en sådan global ekonomisk nedgång?

Eller ska vi bara skjuta tanken åt sidan, dansa vidare och hoppas att allt löser sig till det bästa ändå?

onsdag 24 juli 2013

Malariamygga hittad i Sverige...

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har hittat en myggart som inte varit känd i Sverige tidigare. Den som dessutom kan sprida Malaria.http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5600266


Det är en malariamygga. Men den verkar ha en väldigt begränsad utbredning och vi tror inte att den kommer orsaka några malariautbrott, säger Anders Lindström som är forskare på SVA.

Den som oroar sig för myggbett nu på semester kan vara lugn trots den här upptäckten, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt. Anopheles algeriensis, som är det latinska namnet, är Sveriges 48:e myggart och den hittades på Gotland nu i juni.

Ännu fler nya arter kommer antagligen att vandra in när klimatet förändras. Orsaken är att djur och insekter naturligtvis är mycket mer rörliga än vad växter är. När växter skall vandra in måste deras fröer antingen föras med vinden eller någonting flytta dem med sig. Så myggor är något jag inte tycker om, men förhoppningsvis vandrar något trevligare djur eller någon fin växt in nästa gång.

fredag 12 juli 2013

Dagens oviktiga fakta...


Men hur länge brinner den om det inte är en nödsituation?

söndag 7 juli 2013

Ansiktsförlamning, Bells Pares...

Ansiktsförlamning eller facialispares, nedsättning eller avsaknad av muskelaktiviteten i ena eller båda ansiktshalvorna till följd av en neurologisk skada eller nedsättning. Förlamningen är vanligen enkelsidig och drabbar den s.k. mimiska muskulaturen. Den kan vara central eller perifer.

Den här veckan är jag alltså bokstavligt talad förlamad. Det landade i mitt ansikte. Första dagen var det bilateralt och satt på båda sidorna ansiktet. Men mot kvällen släppte det på höger sida och nu har jag "bara" en partiell förlamning på min vänstra sida i ansiktet.


På bilden kan man se hur nerverna går över ansiktet. Vid Bells pares är den ofta påverkad innan den delar upp sig och sprider sig över ansiktet.

När man ser någon med ett ansikte som de inte kan styra är det lätt att bli skrämd och tänka stroke. Naturligtvis ska man alltid ta kontakt med vårdgivare för att få rätt hjälp. De kommer då att fråga en frågor för att utesluta att det är en stroke. Genom att vid stroke är det ofta nedre sidan av ena ansiktet som har drabbats. Detta beror då på en blödning i hjärnan på motsatt sida. Då hänger mungipan och ungefär halva ansiktet på ena sidan brukar vara påverkat.

Vid Bells Pares kan man heller inte rynka pannan, blinka och stänga ögat på den sidan och man kan även ha viss funktion så att ansiktet inte "hänger" men att man inte kan grimasera som vanligt. Bells Pares står för ca. 75% av alla fall av ansiktsförlamning så det är relativt vanligt att det är den här ofarligare varianten av ansiktsförlamning. Det är alltså lätt att skilja på central och perifer facialispares (så länge den är enkelsidig). Man ber den drabbade rynka pannan eller lyfta på ögonbrynen: Kan pannan höjas är skadan central, medan skadan är perifer om denna funktion är drabbad. Den gren av facialis-nerven som går till pannan blir nämligen helt kompenserad av andra ansiktshalvans nerv vid central facialispares.

Vid istället en central facialispares finns skadan i hjärnhalvan motsatt förlamningen. Skadan kan till exempel bero på stroke eller trauma. Här är det bråttom till att komma under vård.

Vid perifer facialispares har själva ansiktsnerven, nervus facialis, blivit påverkad, antingen i sin kärna i hjärnstammen eller utåt ansiktet till. Det senare sker vid Bells pares men kan också orsakas av till exempel borrelia, varicella zoster virus (som förkortas med vzv och som också orsakar bältros) eller herpesvirus. Skadan sitter på samma sida av huvudet som förlamningen gör. Hos sjukvården kan de ta virus och bakterieprover för att utesluta eventuell inflammation i kroppen.


På bilden: nerverna och musklerna i ansiktet. http://www.bellspalsy.ws/muscleimage.htm

Vid perifer facialispares där ansiktsnerven har påverkats utåt ansiktet till och då det inte går att hitta någon egentlig orsak till paresen benämns den Bells pares. Den drabbar i regel ena sidan av ansiktet och är den vanligaste varianten av ansiktsförlamning. Dock brukar patienten ha haft en virusinfektion innan själva förlamningen.  Hos sjukvården kommer de att försöka gradera hur allvarligt ansiktsnervens förlamning är påverkad. Man använder något som kallas Sunnybrook graderingsskalan: http://sunnybrook.ca/uploads/FacialGradingSystem.pdf

Svårigheten är partiell eller total, vid en total ansiktsförlamning hänger sidan av ansiktet helt, medan partiell så har man kvar en viss funktion. Vid en total pares om man kommer under läkarvård inom 10 dagar ges kortisontabletter under 10 dagar framåt. Detta är en steroid som omvandlas till ett hormon som kroppen redan har i kroppen, men nu får en boost av. Det verkar bland annat inflammationshämmande. 80% av alla drabbade kommer dock att återhämta sig, men risken är större att man inte läker rätt om man har en total pares.

En total pares löper 40-50% en risk att defektläka. Läkningen kan ta upp emot 3-4 månader. Partiella pareser har en mycket gynnsammare prognos. Risken för defektläkning är endast några få procent. Vid en partiell pares bör läkningen ha skett inom 2 månader. Gynnsamt är också om tex. smak som ofta blir påverkad i inledningsskedet återkommer inom 5-7 dagar. För mig återkom smaken redan dag 3, så jag känner mig positiv över detta.

Man skyddar sitt öga med att ha tonade glasögon tättslutande nära ögat så man håller undan skräp och vind, samt retande ljus. Man använder ögondroppar med saltlösning och droppar minst 6-8 gånger/dag, skyddande gel på natten. Om ögat är mycket irriterat bör man tejpa igen det "dåliga" ögat. För mig så kunde jag inte blinka på hela den första dagen, men nu kan jag blinka och stänga ögat om jag anstränger mig. Att skydda ögat är det viktigaste och tror man att ögat håller på att bli skadat ska man ta kontakt med sjukvården igen som kan remittera till ögonläkare. Man kan få sår eller skador på hornhinnan av att ögat riskerar torka ut. 

Dålig prognos har man vid total pares och ålder mer än 60 år. Samt om man har diabetes eller andra medicinska tillstånd som skulle verka negativt för läkning. Eftersom jag bara är 33 år och jag har en partiell förlamning bör alltså min prognos vara god.

Sjukdom kan komma snabbt, och det finns inget sätt att förebygga eller förhindra Bells Pares i dagsläget. Man tar mycket för givet i livet, som att man ska kunna blinka med sina ögon eller röra på ansiktet. Första dagen hade jag mycket problem med att blinka, äta, dricka och prata. Nu har jag semester och kan försöka återhämta mig i godan ro. Det hindrar mig dock inte från att ta med min 6 åring ut på äventyr och utflykter. Men som vanligt vid sjukdomar får man lyssna på sin kropps signaler. 

Hoppas att ni alla kan njuta av sommaren de dagar som är fina och att ni behåller hälsan!

fredag 5 juli 2013

Under the dome...

Under the Dome är en amerikansk tv-serie, som börjarde sändas den 24 juni 2013 i USA på tv-kanalen CBS. Serien baseras på boken av Stephen King, och medverkande skådespelare är bland annat Mike Vogel och Rachelle Lefevre.


Tanken är att det skall bli en mini-serie i 13 delar. Som iallafall jag ser mycket fram emot. Stephen King är en av mina favoritförfattare då han ofta får till en spöklik känsla i sina böcker.

Den här historien handlar om ett samhälle som blir helt avskiljt ifrån omvärlden av en stor "dome" som verkar vara något slags energifält som plötsligt och mystiskt delar staden i Maine, ifrån omvärlden.  Människor reagerar som vi vet alla olika i stressade och pressade situationer så jag räknar med att Stephen King kommer skriva intriger som är det som han är bra på. Det låter ju som en idé som det går att bygga på.


Man uppskattar att 13,5 miljoner amerikaner såg pilotavsnittet. Vilket var den starkaste öppningen för en Sommar-drama-serie, på 20 år. Stephen Spielberg är också en av många executive producers så den verkar vara välproducerad. 

http://www.cbs.com/shows/under-the-dome/photos/1000482/pilot-behind-the-scenes/  det finns en del bilder på CBS hemsida också en "bakom kulisserna" http://www.underthedome.com/

Vi får se när den kommer till Sverige. Under tiden undrar jag om man skall läsa den här boken som jag faktiskt inte läst eller om man skall vänta tills man kan se tv-serien?

onsdag 3 juli 2013

Ungdomsarbetslösheten...

I dag träffades arbetsmarknadsministrar från hela Europa i Berlin för att diskutera den höga arbetslösheten. I krisens Irland har man en arbetslöshet på 14 procent och en ungdomsarbetslöshet på omkring 30 procent. Siffror som faktiskt anses låga med tanke på hur hårt krisen slagit mot landet. Siffrorna hålls nere av det faktum att många ungdomar helt enkelt väljer att lämna landet, men det finns också en oro över hur landet ska klara av att återhämta sig när så många unga lämnat och fler är på väg. 


Lyssna: (Sveriges Radio P1, Studio Ett) 105 minuter http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5581956