I grund och botten handlar egentligen bara riskhantering om att ha en avancerad beredskapsplan. Men dessutom disciplinen att inse att allting kommer att hända förr eller senare. Det gäller även företeelser som tycks som mindre troliga, konstaterade Lloyd Blankfein nyligen under ett seminarium.
Bristen på en beredskapsplan och disciplin blev särskilt tydlig under finanskrisen då investerarna vägrade tro på att bostadsmarknaden kunde kollapsa. Och det trots att långivarna i många fall pytsade ut pengar till invånare med kraftigt sargad ekonomi samt att de riskfyllda subprimelånen - låga räntor första åren, därefter explosionsartade höjningar - blivit extremt populära.
– När du, och alla andra, tror att något är osannolikt så förändrar människor sitt beteende. Och det resulterar faktiskt i motsatsen, säger Lloyd Blankfein och fortsätter:
– Alla trodde att det var osannolikt att bostadsmarknaden skulle falla ihop – något som faktiskt ökade riskerna för det eftersom kapitalet fortsatte att strömma in.
Lloyd Blankfein har varit vd på Goldman Sachs sedan 2006. Finansfirman var en av de som tog emot nödlån från staten för att överleva krisen. Under seminariet konstaterade han självkritiskt också att banken misslyckats med kommunikationen utåt sett under krisen.
– Att säga att vi inte skötte kommunikationen utåt sett på ett perfekt sätt är en underdrift. Vi gjorde ett bättre jobb med att navigera genom riskerna för en kollaps på bostadsmarknaden än vad vi förvaltade vår realation till samhället.
Artikel från: http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/goldman-vdn-det-varsta-kommer-handa_8383038.svd
Det har länge varit tyst under den här tiden medan marknaderna hållits uppe artificiellt av kapitalinjektioner. Medan "business as usual" pågått och festen fortsatt så är det inte många som vill låta som olyckskorpar. Då verkar alla hot avlägsna och himlen ser blå ut när solen skiner.
Men när de som haft positioner med insyn på hur marknaden fungerar, uttalar sådana här saker så bör man ju ta det på allvar. De flesta skummar nog bara förbi denna nyhet i mediabruset. Men kanske vore det ändå läge att stanna och fundera. Om kapitalmarknaderna skulle börja kollapsa såsom hände under den stora depressionen. Hur skulle du klara din vardag då? Finns det något du skulle kunna göra för att vidta några som helst åtgärder?
Vad händer om du tappar din inkomst, blir arbetslös i spåren efter en sådan global ekonomisk nedgång?
Eller ska vi bara skjuta tanken åt sidan, dansa vidare och hoppas att allt löser sig till det bästa ändå?