En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 15 juli 2013

Dagens tanke...


1 kommentar:

  1. Igår läste jag Economist och fick klart att teleskop för amatörer är en krisbransch. Tonåringar är i stort fast i sina mobiler och pc. I 50 år sände BBC ett populärt program om rymden. Sedan dog programledaren och programmet lades ner. Nu startade man ett nytt program efter en tids paus i januari och försäljningen av teleskop ökade 700 %.

    När jag kom hem från dottern i natt började jag läsa i nya National Geographic och en lång artikel "Det kaotiska universum" handlade om att planeterna inte alltid haft sina nuvarande platser och att vårt solsystem inte är så förutsägbart som vi tror. För 4,4 miljarder år röjde jätteplaneterna bland kometer och asteroider medan planeternas banor sakta ändrades. Förmodligen låg Uranus utanför Neptunus och bortom fanns ett tätt bälte av kometer. För 3,8 miljarder år sedan ökade Saturnus omloppstid till exakt det dubbla av Jupiters. Jupiter drog Saturnus närmare Uranus och Neptunus vilket pressar ut dem i kometbältet. De kastar iväg kometer åt alla håll och jorden utsätts för vad som kallas "Det sena tunga bombardemanget" spåren av det syns tydligt på månen men har på jorden försvunnit genom kontinenternas rörelser. Även giganten Jupiter fick en mer oval bana och spred asteroider åt alla håll.

    När jag gick i skolan var solsystemet stabilt med de nio planeterna i väldefinierade banor sedan 4,5 miljarder år och stabilt för miljarder år framåt. Nu lärde jag att Pluto med sin bana gav första spåret till att det inte finns några cirkulär banor utan att gravitationen ständigt ändrar dem tills banorna flyttas, korsas och blir annorlunda. Merkurius har idag en excentrisk bana och påverkas när Jupiter är närmast solen och i fas med Merkurius av en "svag" men ihållande dragningskraft. Kan med tiden ge en korsning av Venus bana och rubba både Venus och Mars så att de kan komma inom några 1000 km från Jorden eller träffa oss. Den nära missen skulle dra ut jorden som om den var en kola och knappast några bakterier skulle överleva. Kanske slukas vi inte av solen om 5 miljarder år.

    Till hösten ska ju århundradets komet komma. Du kan nog förbereda dig för ett ökat intresse för rymden. Själv ska jag närmast lära mer om 3D kopiering som jag vet kommer få en kraftigt ökad påverkan på industrin, transporter och de varor vi får. Robotar av alla slag är också nära i tiden. En liten insats för att rädda planeten tar jag på mig. Min investering i 3D har vuxit nära 10 ggr på ett år fast inte alls så mycket sedan 1999 när den började. Ibland är jag för snabb. Fast jag tror jag lär mig med tiden.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera