Lyssna: (Sveriges Radio P1, Studio Ett) 105 minuter http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5581956
En blog om:
Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.
onsdag 3 juli 2013
Ungdomsarbetslösheten...
I dag träffades arbetsmarknadsministrar från hela Europa i Berlin för att diskutera den höga arbetslösheten. I krisens Irland har man en arbetslöshet på 14 procent och en ungdomsarbetslöshet på omkring 30 procent. Siffror som faktiskt anses låga med tanke på hur hårt krisen slagit mot landet. Siffrorna hålls nere av det faktum att många ungdomar helt enkelt väljer att lämna landet, men det finns också en oro över hur landet ska klara av att återhämta sig när så många unga lämnat och fler är på väg.
Etiketter:
Arbetslöshet,
EU,
Generation noll,
Public Service,
Samhälle,
Sverige,
Ungdomar
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
En liten kommentar är att inte alla som lämnar sitt land för att jobba i ett annat land stannar där. Många kommer åter med nya perspektiv. Själv har jag fått nya insikter utomlands och lyckats åstadkomma några värdefulla förändringar lite snabbare här och kanske även där.
SvaraRaderaVänliga hälsningar
Nanotec
...jag skulle gärna ha provat att arbeta utomlands, men det verkar som det aldrig riktigt blev tid till det. Jag tror jag var mer äventyrlig när jag var yngre, nu vet jag inte om jag skulle våga ge mig iväg. ...sedan har jag ju barn numera och då blir det ju genast mer komplicerat. :)
RaderaMen ju längre det dröjer innan dom kan återvända desto mindre produktivt liv kommer dom att ha när dom väl återvänder. Eller hur? Det bor rätt många invandrare i Sverige som lugnt hade kunnat åka tillbaka till sina hemländer med "sina nya insikter" men som inte gör det. Trist för de länderna kanske. Vad hjälper det Grekland om en 65-åring återvänder efter att ha spenderat sitt produktiva arbetsliv utomland? Vad hjälper det Sverige att de ungdomar som kan och de ungdomar som måste lämnar landet för att göra karriär alt. klara uppehållet utomlands inte bidrar ett jota till Svensk ekonomi, så till den grad att näringslivet och politikeradeln håller hand och skriker i kör om ökad arbetskraftsinvandring. Kvar blir ett gäng dumma svennar som inte haft ambition nog att hitta ett jobb i ett land där man faktiskt får behålla mer än en liten del av det man tjänar ihop?
SvaraRaderaAtt svenska staten finansierar denna obalans genom lån, fler lån och åter lån gör inget. För någon gång hoppas man att det ska dyka upp en miljon hungriga 25-åringar som kliver rätt in på arbetsmarknads med rätt utbildning och rätt språkkunskaper. Som en liknelse skulle man kunna säga att Moder Svea är en båt som tar in vatten och har slagsida och det bästa den politiska ledningen kan komma på är att lassa in mer vatten för att försöka jämna ut det hela.
Men det är lugnt. Staten och kapitalet sitter fortfarande i samma båt och det är ni som håller igång det genom att ni betalar skatt och tar på er skulder.
Mvh, Emigrerad, frisk, ambitiös svensk som kostat svenska staten en massa pengar genom att ha ohyfset att vara född inom landets gränser och tvingats genomgå en lagstiftad och svindyr utbildning och numera betalar skatt i ett land som inte spenderat en krona på honom.
5:15 du har en del små fel. Det förekommer att en och annan över 65 återvänder till Sverige och ekonomiskt bidrar. Ingvar Kamprad tex är på väg från sitt långvariga utlandsboende.
RaderaNu kan man behålla ganska mycket av det man tjänar ihop i Sverige. På aktieförsäljning upp till 79 % av vinsten. Fastighetsskatten är ersatt med en obetydlig avgift. USA satsar mer på sjukvård än Sverige, men granskar man siffrorna är det mest försäkringar och advokatkostnader.
Det där med att alla som stannar i Sverige är dumma säger något om din förmåga till analys.
Svenska staten är inte så belånad - var har du fått det ifrån?
Vilket land bor du i som inte spenderat något på dig eller skämtar du med att det är en annan valuta?
Vänliga hälsningar
Nanotec