Ett annat exempel på världens slösande av sina resurser, är att en forskningsrapport beräknar att hälften av världens mat slängs. En brittisk rapport beräknar att uppemot två miljarder ton per år. Storhandlande och petiga konsumenter är ett skäl till slöseriet.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/halften-av-varldens-mat-kastas
Jag har inte läst ursprungsrapporten, men känt är ju även att större matproducenter, dumpar stora mängder vete eller annan mat, när det finns överskott. Då de hellre tar ett högre pris än att för stora mängder skulle driva ned priset.
Jag hittade dock en annan spännande rapport från samma institut, som skriver om den kommande befolkningsexplosionen och hur vi skall lösa utmaningar med mat, resurser, energi, färskvatten mm. till denna enorma ökning av antal människor på planeten.
http://www.imeche.org/Libraries/2011_Press_Releases/Population_report.sflb.ashx
Befolkningsexplosionen kommer att kräva att vi lär oss hushållla med resurser, och där mat är en del av det hela. Det är inte acceptabelt att vi kastar så här stora mängder mat samtidigt som vi utarmar matjordar, använder upp grundvatten för konstbevattning och människor svälter.
Bara olika matvaru affärer kastar man för massor av miljarder.100 000 ton per år, mat som har ett värde av 2 miljarder kastas bara här hemma i Sverige (siffra från 2009). Dessa 100 000 ton når inte ens våra kylar hemma, då de sorteras ut och kastas redan i affären. Matvaror med kort datum, grönsaker med skönhetsfläckar mm. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=3118008
FN förutspår att det kommer att finnas ytterligare 3 miljarder munnar att mätta år 2075, när jordens befolkning växt till 9,5 miljarder. Kommer vi lyckas minska på det här slöseriet, eller kommer det alltid vara så att den rika delen av världen lever i överflöd och kastar, sliter och slänger, medan den andra delen lider och svälter?
Har just sett filmerna om Hitlers tid på Svt Play. Där fick jag verkligen en känsla för hur hungriga de var under andra världskriget när allt var ransonerat eller bara inte fanns. Kändes inte kul om vi hamnar där. Men antagligen dröjer det och kommer stegvis. Gäller att ha en sommarstuga där man kan odla och ha höns för att klara sig då. I städerna kan det nog bli helt tomt i butikerna.
SvaraRaderaMoventia
I min butik hatar vi att slänga. Detta kommer både fr en ekonomisk känsla samt en moralkänsla. Vid kort datum dumpar (!) vi priset. De brukar fungera. Hittar vi något i hyllan som redan gått ut i datum sälj detta till personalen för 95% i rabatt oavsett vara. Vi har ett synligt svinn på 0,7% och ett osynligt svinn (stöld, felleverans mm) på 0,6%. När min frys är full delar jag ut 95% kött och annat till mina nära. Kötttomte, året om =) Vi kan alltid göra mer och vi försöker varje dag.
SvaraRaderaJo, i någon av artiklarna jag länkade till (tror det var sveriges radio) stod det att många företag inte ville skänka varor till välgörenhet som tex. hade kort datum för att företaget inte ville att deras logotyp skulle förekomma i sammanhang som de inte kunde kontrollera osv. och att det skulle vara orsaken till att matproducenterna hellre kastar allting. Hur kan allt det här slösandet vara en god reklam då? om man istället vänder på det? hur är det förenligt med en typ av ansvarsfullt eller ekologiskt tänk. Då borde istället kastandet i sig vara en dålig reklam tycker man ju. Tyvärr speglas inte detta i media.
SvaraRaderaVi har uppfödare och välgörenhetsorganisationer som tar överbliven eller "gammal" mat. Men det är svårt att sälja varor med några dagar bäst-före kvar. Kunden har svårt att ta sista varan i hyllan då de tänker "vad är de för fel på den här?" Vi anställda köper allt billigt "gammalt" vi kommer över. Vi gör mkt av det vi kan. Vi kan alltid bli bättre. Men kunden måste också köpa en krokig gurka.
RaderaDu är en del av media nu Rymdis. Tycker det är ofta gammalmedia kommer med det man först läst på bloggar några dagar senare. Men just denna nyhet med hälften av all mat hörde jag på BBC för några dagar sedan, antar DN ser på BBC också.
SvaraRaderaVänliga hälsningar
Nanotec