En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 27 september 2012

Vår avgift till EU kommer att skjuta i höjden...

Sveriges EU-avgift kan raka i höjden rejält om EU-kommissionen får som den vill. Dels vill kommissionen hårdbanta den rabatt som Sverige i dag har på avgiften, dels vill den öka budgeten generellt. Enligt finansdepartementet innebär det att EU-avgiften ökar med 10 miljarder kronor om året.


EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso vill banta Sveriges rabatt på EU-avgiften kraftigt. Dessutom vill han att EU:s budget ska öka med åtta procent perioden 2014-2020, jämfört med nuvarande sjuårsperiod. För Sverige och andra länder som betalar mer i avgift än vad som kommer tillbaka i form av bidrag innebär det rejält ökade kostnader.-Barrosos krav skulle göra honom till min dyraste minister, by far. Det är en utgiftsrisk i finansdepartementets tabeller på cirka 10 miljarder. Det är ingen utgift i budgeten som ökar så mycket de närmaste åren, som kommissionens budgetförslag gör, säger Anders Borg.

Sverige får i dag runt 5,5 miljarder kronor i rabatt och betalar drygt 30 miljarder i avgift. Även Österrike, Nederländerna och Tyskland har rabatter som ska minskas, men i särklass störst rabatt har Storbritannien.

EU-kommissionens syfte är att rensa upp i rabattdjungeln och ta bort rabatter som inte är motiverade.-Ärligt talat tror jag att länder som Danmark, Österrike och Italien är ännu argare än Sverige. De kommer inte få någon rabatt alls, så de undrar varför får Sverige och inte vi? säger kommissionens talesperson Patrizio Fiorillo.

Källa: TT

Sen kommer vi naturligtvis även att få betala mer för att stödja sammanfallande andra Euro-länder, men dessa summor kommer inte finnas i den officiella budgeten, men jag skulle misstänka att avgiften bara blir en del av den egentliga höjningen av vad det kommer att kosta oss att vara en del av det sjunkande skeppet EU. Kanske är det som Nigel Farage säger, dags att bryta upp unionen och istället ägna oss åt frihandelsavtal inom andra ramar.

2 kommentarer:

  1. det är väl bra att vara diplomatisk, men nu när man så tydligt ser hur det har blivet och hur allting utvecklas vore det väl på sin plats om även några svenska politiker kunde säga ifrån riktigt ordenligt på skarpen, men icke sa nicke, bäst att vänta lite till tänker de, ena riktiga mesar är det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är så tyst ifrån svenska politiker att man kan undra vad de egentligen står för, där i sin tysthet. Hur ska vi (folket) veta vad politiken har för mål, om de inte för en dialog med folket, via media.

      Radera