Första gången jag skulle prova detta (häromåret) så var jag väldigt skeptisk. Orsaken är ju att blötan ser kanske lite oaptitlig ut. (På bilden, blötan till vänster tillsammans med några skivor skinka.) Jag äter dock blötan utan något till den är god som den är.
Skinkspad köper man färdigt i butiken, det brukar finnas brevid skinkan, och tunnbrödet måste såklart vara äkta norrländskt. "Gene". Jag skulle säga ca. 2 hela skivor, som delas på hälften så det blir 4 halvor. Stapla dessa ovanpå varandra och sänk i grytan med kokande skinkspad. Skall inte lämnas i för länge, men man väljer ju själv vilken konsistent man vill ha. Själv gillar jag min blöta med lite konsistens kvar. Plockas lämpligen upp med en hålslev eller liknande så att brödet får droppa av.
Det skall även vara en smal skiva äkta Smör under blötan, och även en liten klick ovanpå. Osaltat "vanligt" smör, inget bregott eller sådant det funkar inte. Absolut inte margarin! (på bilden, exempelsmör, även om jag naturligtvis stödjer vårt eget närområde genom att köpa Norrmejeriers produkter).
Nu efter att ha provat det, är "Blötan" en given favorit och jultradition på mitt norrländska matbord så här innan jul. Det är helt enkelt en norrländsk variant på dopp-i-grytan.
herrejösse vad jag saknar detta, finns ju int redigt tunnbröd söder om Pite ;)
SvaraRaderaDet är bara du flyttar "hem" till Norrbotten igen. :)
RaderaSom Ångermanlänning finner jag det lustigt hur ni norrbottningar tror att Norrland=Norrbotten. Och vill man äta norrbottniskt "köpenes"-tunnbröd så borde man väl låta bli Gene eller Mjällom eftersom det ju är bakat söder om Pite. Bäst att låta bli surströmmingen också ;)
SvaraRadera