En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

lördag 31 maj 2014

Den antidemokratiska samhällsutvecklingen...

De flesta börjar nu upptäcka att demokratin i världen har börjat svänga i en ny riktning. Jag har tidigare skrivit om detta hur samhällsklimatet efter peak oil kommer att fortsätta att hårdna globalt då konkurrensen ökar kring samma naturresurser och naturtillgångar. Inte minst efter att SD kom sig så starkt i valet till Europa parlamentet med 9.7% av rösterna tror jag att man märker att ett skifte är på gång.

Det som nu händer både i Sverige och omvärlden är dock också en motreaktion mot tidigare långa perioder där världen i stort gick mot ett mer demokratiskt styre. Många länder, fler än någonsin i världshistorien är nu demokratiska länder. Mellanstatliga krig har blivit allt ovanligare, däremot kvarstår inbördeskrigen inom länder. Som de krig som fortfarande sker världen över. Orsaken är då att världens kartor inte är färdigritade ännu och vilka områden som skall styras av vilka och på vilket sätt. Dessvärre är motreaktionen när man haft en sådan lång tid av demokratiskt styre som både Sverige och många andra länder har haft, att invånarna i dessa länder kan tappa kontakten med demokratin.

Vi är fortfarande långt ifrån en helt demokratisk värld och nu har vi alltså nått en topp som börjar vända nedåt igen. Vi kommer nu under en lång tid se hur vi går mot en allt mindre demokratisk värld.



Unga i dag, här i Sverige. Vet inte ens varför vi har demokrati eller om de överhuvudtaget kan påverka. När jag nyligen var på VÅGA konferens här i Luleå så pratade Skellefteå Kommun om Ungdomsfullmäktige. Ett försök som de har i Skellefteå, att få unga att mer engagera sig i demokratiska frågor. De presenterade då siffror på hur unga i Sverige ställer sig till demokratin.

Om man frågar unga idag om de vill diskutera politik så vill i stort sett ingen ung diskutera detta. Men de märkte att om de istället frågade "vill ni diskutera samhällsfrågor?", så var tre av fyra unga, intresserade av detta. Så ett intresse kan finnas, det kommer bara inte fram på rätt sätt. Ungdomarna såg ingen direkt koppling mellan politik och samhällsfrågor.

En av fyra unga i Sverige idag har man även uppskattat ifrån undersökningar, ser inte någon skillnad om vi har dagens demokratiska styre eller om man istället bara kunde ha en stark ledare som kunde fatta alla viktiga beslut. Om det bara var en bra ledare ställde man sig positiv till detta. Att unga svarar så här på en sådan fråga är en farlig riktning därför att det är lätt att det då närmar sig en diktatur om man väljer bort det nuvarande demokratiska styret. Demokrati och diktatur är alltid en flytande skala och är man inte försiktig kan en demokrati börja flyta över i en diktatur utan att man märker att förändringar håller på att ske.

Därför är det också viktigt att prata med unga om inflytandetrappan och var de befinner sig i denna. Att när kommuner håller en medborgardialog så är man också med i en beslutsprocess. Många unga känner att de inte kommer till tals och att det därför inte spelar någon roll vad man röstar på, eller att man röstar alls.

I valet till EU var det bara runt hälften av svenska folket som brydde sig om att gå och rösta. Detta beror på samma mekanismer. Man känner inte att det spelar någon roll vad man tycker.


Att Ryssland valde att gå in i Ukraina beror även det på samma mekanismer i världen att vi står inför ett skifte. Ju mer oroligt det blir i vår omvärld. Ju mer den ekonomiska stabiliteten börjar svaja kommer vi även se mer av detta. Ryssland ser sin chans att börja stärka sin position, de är mycket medvetna om peak fossila bränslen och att det kommer att påverka dem i allra högsta grad. Inför det kommande instabila samhälle de förutser vill de ha sina militära positioner i ordning.

Att högerextrema partier kommer starkt är alltså en motreaktion på det som varit tidigare. Jag var också beredd på att motreaktionen skulle komma, jag var bara inte beredd på att den skulle komma så här starkt så här tidigt. Därför att när ekonomin försämras ytterligare, vilket den inte gjort i Sverige ännu. Så kommer dessa svängningar att ske i större utsträckning och i en snabbare takt. Vi har alltså all anledning att vara oroliga över den här samhällsutvecklingen.

Det "positiva" om man nu skall försöka se något sådant i allt detta. Är att när även denna riktning gått tillräckligt långt i "fel" riktning så kommer vi att få se ytterligare en motreaktion igen mot det som varit tidigare. En dag kommer folk även att återigen ställa sig emot de högerextrema reaktionerna och gå tillbaka till en mittfåra igen. 

Jag önskar bara att vi kunde hoppa över den här mörka passagen i mänsklighetens historia. För det är inte helt omöjligt att förra århundradets historia kommer att upprepa sig igen de närmaste 15-20 åren. Det är mycket som kommer att hända under den här tiden som kommer.

söndag 25 maj 2014

Vårstädning...

Den här tiden är den bästa tiden att städa ur hus och förråd. Rensa allt gammalt, städa och göra i ordning inför sommaren. När semesterperioden väl är här planerar jag att för en gångs skull bara vila. För att garantera att jag inte tillbringar all tid bara inomhus framför en dator har jag bokat en resa till Cypern. En vecka i solen bör göra underverk i att bara vila, skämma bort sig själv och helst knappt ens lyfta ett finger...

Vårstädningen bör innefatta, enligt mig. Att man gör en noggrann lista av allt man vill få gjort. Det bör vara de där sakerna som inte städas i vanliga fall utan som man i bästa fall tar vår och kring julstädningen...

- Kök; torka ovanpå alla skåpar, i och utanpå, köksfläkten, spis och ugn får en extra rengöring. Insida av microvågsugn och alla kylskåp, frysar och annat.
- Badrum; särskilt prioriterat med badrumsfläkt och under badkaret och alla skrymslen och vrår. Har man egen tvättmaskin så rengör filter och galler.
- Dammtorka alla udda ytor man inte städar till vardags, dammtorka lister, tavelramar, ovanpå kablar eller högtalare vad det nu månne vara som man har där man sällan når. Själv har jag nån snirklig väggklocka och golvur som brukar samla damm på toppen. Samt att allt som är i trä även får sig lite träolja så att träet inte torkar ut och spricker.

- Genomgång av garderober och kasta allt som man inte haft på ett år. Allt som bara ligger i högar och som börjar se nött eller trist ut. Det som inte används men som ser fint ut skänkes lämpligtvis till närmaste insamling.
- Genomgång av barnens leksaker och eventuella böcker och annat som man samlat på sig under året. Även detta körs bort. Jag har själv skänkt bort säckvis med barnkläder och barnleksaker som min son nu blivit för gammal för. Har man tid och ork kan man även sälja sådant som man får över, men det har jag inte haft tid och ork till. Ibland tänker jag att det tar lika mycket energi att bli av med sakerna som att skaffa dem. Ja faktiskt nästan mer tid.

- Har man en utegård och inte bor i lägenhet tillkommer naturligtvis allt kring gårdens utemiljö. Som tur var bor jag i bostadsrättslägenhet och kan lägga all min energi på innemiljön. Har städat hela helgen och är fortfarande inte klar med alla bestyr. Det tar aldrig slut...

- Eftersom jag har bilbesiktning på våren så passar jag alltid på att storstäda bilen, tvätta, vaxa bilen. Fylla på spolarvätska, kylvätska, gärna göra oljebyten och annat. Fördelen här är ju att se till att bilen är fixad så den inte går sönder just under semestern när det är hopplöst att få en tid på en verkstad...

- Snart väntar även  fönsterputsningen som är ett kärt vårnöje också som jag ännu inte hunnit med. Som man förstår så är det sedan semestertiden som hägrar. Det var åratal sedan jag lade pengar på något så "onyttigt" som en resa helt för min egen skull.


Planer för semestern blir att lata sig och läsa alla de där böckerna man inte hunnit läsa. Sola, bada och njuta av tillvaron. Men naturligtvis också en hel del upptåg och roliga upplevelser för min sons skull. För barnen måste man ju se till att de också kommer sig till stranden och får göra en massa roliga saker.

Hur har du själv planerat din semesterperiod? Blir det att jaga upplevelser och äventyr, träffa släktingar man sällan hinner se, resor, eller får du tid för vila?

måndag 19 maj 2014

Veckans äventyr: Forsränning...

Så här när sommarvädret äntligen börjar infinna sig så lockar naturen med allehanda nöjen. Vi hade turen att en av våra vänner snart ska gifta sig och givetvis passade vi på att boka en tur med forsränning i vackra Vindelälven. En av Sveriges få outbyggda älvar med fantastisk fin forsränning.

Vindelälven är en av Sveriges fyra nationalälvar (de övriga är Torneälven, Kalixälven och Piteälven) och består till största delen av fall, forssträckor och sel från källorna till sammanflödet med Umeälven vid Vännäsby. Vindelälven börjar nära den Norska gränsen, hela älvsträckan är närmare 500 kilometer med en nivåskillnad från källorna på närmare 900 meter.
Det finns en internationell sexgradig skala för klassificering av forsars svårighetsgrad. Den går från lätt farbart (klass I) till i stort sett ofarbart (klass VI).

 KlassBeskrivningKrav
 ISvagt porlande strömt vatten med små regelbundna vågor. Motströmspaddling möjlig kortare sträckor. Lätt att finna väg.Någon paddelvana, men utan erfarenhet av forspaddling. 
 IILätt brusande och stänkande vatten med vågor som ibland bryter på topparna. Få hinder, men inte alltid lätt att finna väg.  Medelgoda paddlare med någon erfarenhet av forspaddling.  
 IIIKraftigt brusande fors med en del mindre fall (trappor) och brytande vågor. Hinder som kräver manövrering. Kapell, hjälm samt rekognosering tillrådes.  Erfarna forspaddlare med god forsteknik.  
 IVDånande och stenig med kraftiga virvel- bildningar. Trappor med höga skummande stoppvågor (valsar). Hinder som kräver mycket manövrering. Kapell, hjälm samt rekognosering nödvändig.  Mycket erfarna forspaddlare med avancerad forsteknik.  
 VSom klass IV men med starkare ström och brantare lutning. Mycket kraftiga valsar med farliga baksug. Till största delen "vitvatten".  Experter på forspaddling.  
 VISom klass V men ännu starkare strömmar och valsar. Stora fall. På gränsen till det ofarbara.  Experter på forspaddling. 

Nu skulle vi ju inte forspaddla med kajak, utan med en forsränningsgummibåt som har andra egenskaper men ni förstår idén. Klassen kan även ändras med vattenföringen, men vanligen anges klass motsvarande det svåraste förhållandet som antingen kan gälla lågvatten eller högvatten. Tänk på att extrem vattenföring, som tenderar bli allt vanligare i dessa växthuseffektens tider, kan höja svårighetsgraden ytterligare.

Något som är otroligt viktigt för säkerheten är att man har rätt utrustning. Man ska inte underskatta vikten av att ha lämplig våtdräkt (mer än 3mm), våtdräktsskor, ev. våtdräktshandskar, kraftig forsränningsflytväst och hjälm. De flesta som dör vid forsränning dör av drunkning ofta orsakad av nedkylning. Att man hamnat i kallt strömmande vatten och inte kunnat ta sig ur forsen i tid.

Kritisk tidsgräns är naturligtvis beroende av aktuell vattentemperatur, men kallare vatten än +21 grader Celsius definieras som ej riskfria. Utan skyddskläsel är de ungefärliga tidsgränserna för överlevnad i vattentemperatur +15 (sommar) 2 timmar, +10 (vår/höst) 1 timme respektive +5 (vinter) 30 minuter. Utöver nedkylningen ökar risken för drunkning på grund av "flämtreflexen" vid plötslig nedsäkning av kroppen i kallt vatten.

Vår 1/2 dags-tur som vi hade bokat var med ett erfaret företag: Wilderness Adventure Vindeln
http://forsranning.com/forsranningsturer/turer/vindelturen/

De hade seriösa säkerhetsgenomgångar och känner väl till forsarna vi skulle passera. Turen började med en härlig tur genom det lugna Hemsele. Här hade vi en hel del motvind, paddlade som galningar och kom knappt framåt. Men sedan nådde vi första forsen; Hemseleforsen. Den är dryga kilometern lång och faller åtta och en halv meter. Detta är inte en särskilt farlig fors. Klassad som en fors klass II så var det ingen större risk men ändå härligt med vågor och stänk.
http://www.forsknackarna.com/sv/akt/fors/forsgradering.htm


Bland vågor och valsar blandades nu forsens brus med glädjeskrik. Med en och annan kalldusch. Mycket kul! Efter Hemseleforsen följde så ett kort parti lugnt vatten innan vi tog oss iland på en strand där vi kokade kaffe över öppen eld och åt en smörgås. Efter fikat var det sedan dags för fler forsar.

Här följde en ny säkerhetsgenomgång, eftersom att nästa fors inte var en sådan fors man kan simma i kom de med ytterligare råd kring säkerheten och sade även att om någon skulle falla i så skulle de dra upp personen så snabbt det bara var möjligt och om det ej gick skulle en av guiderna kasta sig i för att ändå simma med oss.

Nu kom vi alltså till de Övre och Nedre Kvarnforsarna som tillsammans har en längd på 2300 meter och faller tillsammans hela fjorton och en halv meter. Risk för viss väta alltså. Valsarna i den här forsen är av en helt annan kaliber än i det relativt lugna Hemseleforsen. Här når forsen som mest en klass 5 då det är en del stora fall och stora valsar, mycket sten. Man bör hålla längre till vänster i den här forsen då högra sidan har många farliga partier.



Plötsligt kom vi så till ett kraftigt fall och båten gjorde en häftig knyck. Vi tittade bakåt bara för att inse att vi tappat våra två guider överbord. Bilden nedan är ifrån deras go-pro kamera som de hade på en av hjälmarna.


Här insåg vi att vi inte tränat räddning kanske i den utsträckning som vi borde. Detta för att ingen nog hade räknat med att båda guiderna skulle falla överbord. Säkerhetsutrustningen hängde därför också där bak där guiderna hade suttit och alltså inte på ett bra avstånd för oss som satt längre fram i båten.  I stressen kastar jag även fel del av repet, ett tydligt tecken på att vi inte tränat på detta!

Men då forsen tar slut i höjd med tågbron så var de ändå utom fara vid det laget. Vi paddlade in till kanten där bakvattnet var lugnt och väntade på att de kunde ta sig in till båten.


Här är de tillbaka i båten igen, bara en aning tröttare. Ena guiden packar ihop säkerhetslinan igen så att den skulle gå att använda om någon fler skulle falla i innan vi direkt paddlade till nästa del av forsen som bara var 20 sekunder bort.


Den andra delen, Nedre Kvarnforsen är närmare en klass II så det var inget dramatiskt som hände där. Sedan återstod en kort lugn färd på Krångselet innan vi nådde landningsplatsen. Vi hade då gjort en cirka nio kilometer lång, spännande och trevlig forsfärd på vackra Vindelälven.


De som åkte 15.00 turen hade även några små missöden, en forsränningsbåt av tre välte och en gäst föll ur en annan båt, men annars inget särskilt dramatiskt eller någon skadad där heller. Så det är ju inte helt ovanligt. Det viktigaste är att behålla lugnet i krissituationer.  Vår guide fortsatte exempelvis att ropa kommandon till oss även efter att han låg i vattnet. Såsom att vi skulle fortsätta Paddla(!) och hålla höger och sådant viktigt. Han sa efteråt att han varit mer orolig för oss än för sig själv. Han verkade även ha mycket god fysik och klarade simturen galant och kom upp i båten igen utan hjälp. Hans kollega var däremot ganska trött och tjejerna drog upp honom i båten med den teknik som hade visats vid säkerhetsgenomgången. Han hade slagit i en sten i ljumsken och hade nog kunnat skada sig men som tur gick det bra!

För oss som inte var vana att själva hitta vår väg genom en sådan stor brusande fors lyckades vi ändå styra själva forsränningsbåten bra. Trots att vi kom häftigt ned i en vals så att båten trycktes ihop kraftigt. Hela fören fylldes med vatten. Båten var först på väg rakt mot stenar så jag tryckte ned paddeln djupt och bände mot båten så den ändrade riktning då jag paddlat en del kanot tidigare. Forsränningsbåten rätade upp sig i och med detta, men tyvärr tappade vi en del fart på det. Men då gick vi inte rakt mot stenarna iallafall. Vi hann paddla och få upp lite fart igen, men båten gick också väldigt tungt och djupt ned i den här valsen. Det var då den fylldes med vatten och alla tjejerna i fören föll in i båten och ned på golvet. En orsak var att båten var tungt lastad fram när vi gick in i den här djupa valsen, eftersom det var fyra tjejer i första sektionen fram, två i mittensektionen och efter att guiderna ramlat av fanns ingen tyngd längre bak i båten. Vikten var alltså snedfördelad.

När båten reste sig upp igen mot nästa kant, bakkanten på valsen, så började den resa sig på sidan och det kändes som att hela båten skulle kantra. Detta var något som alla tjejerna berättade om efteråt att de kände i det ögonblicket att båten var på väg att verkligen vända sig upp och ned. De trodde alla i det ögonblicket att vi skulle hamna i vattnet. Jag funderade en micro-sekund på om jag skulle kasta mig bakåt ut ur båten för att inte riskera att hamna under den. Men sedan kastade jag mig kraftigt inåt båten, mot den sida som började resa sig. Så kallad High side och där låg jag i några sekunder medan jag kände att båten rätade ut sig och så tog vi oss över valsens andra kant. En härlig känsla! Guiden sa sedan att han tyckte att vi gjort helt rätt i forsen. Vi hittade till den enda lugna fläcken mellan forsarna, helt på egen hand! Där de enkelt kunde ta sig tillbaka till båten. Så det var ju alltid något, även om vi inte lyckades dra upp dem medan de var i forsen.

Detta kan vara ett exempel på hur viktigt det ändå är att ha en säkerhetsgenomgång som även täcker sådana eventualiteter som vad man gör om guiderna skulle ramla i. Det var nog inget som de ens tänkt på att det kunde hända.

För er som vill läsa haverikommissionens rapport om en forsränningsolycka som gick helt fel finns det en sådan här över olyckan i Råneälven 1995. http://www.itadventure.se/fors/fors/haveri-f.html

Trots allt skulle jag absolut rekommendera forsränning då det är otroligt roligt och kanske nästa gång så kanske man även skulle välja till forssimning då det egentligen inte är någon större risk att simma i en klass II fors. Naturligtvis med guider med sig och rätt utrustning!

Resten av möhippan förlöp med mindre dramatik, bastu/relax lite mousserande vin och snacks, pizza, cider och mini-bröllops-tårt-bak på kvällen. Det var en otroligt nöjd och glad brud vi senare på kvällen kunde skicka hem med taxin!

fredag 9 maj 2014

Varning för Skatteverket falsk-utbetalning fishing...

Idag fick jag ett sådant här spännande e-postmeddelande. Meddelandet sade att Skatteverket ville göra en utbetalning av min skatteåterbäring allt som krävdes var att jag skulle "klicka här" och komma in på deras sida där man kunde fylla i sina kontokortsuppgifter. Jag såg direkt att det var ett fishing-försök men ändå så får man vara vaksam för de som håller på med sådant här, blir bättre och bättre på detta. 

Logotypen ser bra ut och meddelandet har ett relativt välformulerat språk, men Skatteverket skulle aldrig kräva ens kontokortsuppgifter eftersom det inte är så de gör sina utbetalningar. De skulle vilja ha kontonumret endast och detta skulle de vilja ha inlämnat genom en pappersblankett till deras kontor. Inte via ett mail.


Om man klickade på "klicka här" så kom man till den här andra sidan. Som också ser mycket bra ut. Man kan inte klicka på andra sidor i menyn på den här sidan, utan sidan är låst i övrigt. Bara fälten där man fyller i personuppgifter är möjliga att klicka i och fylla i.

Som ni ser har sidan en adress som slutar på .com.br en snabb google sökning informerar om att detta används av "Institutions of tertiary education were allowed to use the ccSLD .edu.br, although some use .com.br and others (mainly public universities) use .br." Det vill säga utbildningsinstitutioner kan ha denna adress .com.br så kanske är det en student eller anställd vid ett folkuniversitet i något annat land, som alltså har ägnat sig åt denna sidoinkomst.


Jag måste säga att detta är ett mycket smart försök att få kontouppgifter och här får tjuvarna uppgifterna genom att personer själva fyller i namn, giltighetstid, kontokortsnummer och cvc. koden. Tjuvarna kan alltså direkt börja handla på ditt kort.

Fyll alltså inte i detta, förhoppningsvis går ingen på detta. Men problemet är ju att äldre och godtrogna kan tycka att det ser ut som en riktig sida.


Så sprid gärna detta vidare och varna andra om att detta är ett riktigt bra fishing försök så att ingen blir lurad av detta. Kom även ihåg att lämna aldrig ut era kontouppgifter på nätet till sidor som frågar efter dem via din e-post adress.

tisdag 6 maj 2014

Viktigast av plånbok, nycklar eller telefon?

Om ni bara fick välja en, vad skulle ni helst ha av dessa tre föremål: 

1. plånbok med ditt id-kort o lite pengar
2. en telefon med möjlighet att ringa
3. nyckeln hem


- Tål att fundera lite på, med telefonen kan man ringa någon som kanske kan hjälpa en med pengar och nyckel. "Ring en vän".

- Men är det långt hem så kanske man ändå behöver pengar för att ta sig hem igen då vill man nog helst ha tillgång till pengar och id-kort. Man kan åka taxi, ta in på hotell och äta mat ute om man bara har tillgång till pengar och id-kort.

- Men utan nyckel och utelåst mitt i natten vill man gärna ha en telefon också för att kunna ringa någon. Kommer man in i sitt hem kanske man har lite extra pengar där. En del har också en behållare på nyckelknippan där de får in en ihoprullad 500 kr till nödsituationer. Nycklar till hem och bil kan alltså vara fantastiskt att ha tillgång till.

Har ni själva någon back-up plan för de gånger ni kanske blir av med just telefon, nycklar eller plånbok? Vem ringer ni? Har ni någon bekant som har en reservnyckel till er bostad som kan komma och öppna åt er i en krissituation?

Om ni fick välja bara en sak, vad skulle ni helst välja och varför?