En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 1 juli 2014

Särbegåvade i populärkulturen...

Några favoriter, som är förebilder för särbegåvning hur de gestaltats i böcker, film och tv. Kanske något för sommaren då man behöver saker att göra när man är ledig och har gott om tid!


Böcker

- Asimov, Isaac - professor och särbegåvad själv. Skrev mycket science fiction, själv tycker jag Stjärnmörker (Nightfall) var en av hans främsta skapelser.

- Auel, Jean M - Earths Children (Grottbjörnens folk, Hästarnas dal, Mammutjägarna m.fl,) Ayla är särbegåvad.

- Backman, Fredrik - Min mormor hälsar och säger förlåt (2014) Elsa 7 år och mormor är genier. Mormor har skapat en fantasivärld hon lever i men där Elsa kan bli en del av och finna en frizon där hon kan passa in.

- Burnett, Frances Hodgson - En liten prinsessa, (skriven 1888) huvudkaraktären Sara Crewe är väldigt empatisk, även om hon inte är direkt särbegåvad. Men berättelsen lämpar sig väldigt väl för särbegåvade barn som har stark empati. Sara som blir föräldralös känner sig utanför i världen vilket också många särbegåvade gör.

- Dahl, Roald - Matilda (intellektuell särbegåvning, Matilda lär sig läsa mycket tidigt mm)

- Jersild, P C - Geniernas återkomst (1987) fiction. Vi får följa våra tänkta tidiga förfäder, intelligenta småapor som lever i nära symbios med stora gorillor, till en bit in i framtiden där återskapade genier Einstein och Beethoven lever tillsammans med bland annat neandertalare på ett behandlingshem.

- Kushner, David - Masters of Doom. (2003) Nonfiction. John Carmack och John Romero skapade spelet Doom. Otroligt insiktsfull presentation av John, Carmack som är en fantastisk särbegåvning. Skapade Id Software (företag) har en hobby inom raketbyggande och idag bygger han Oculus VR (Virtual Reality). Om ni lyssnar på intervjuer med John Carmack idag, så är han en av dem som har störst tekniskt kunnande inom programmering och hur programvara fungerar ifrån grunden. Att läsa den här boken om honom tycker jag var otroligt intressant.

- Montgomery, Maud Lucy (skriven 1908) - Anne på grönkulla, inte exakt särbegåvad men en drömmande själ och väldigt kreativ, empatisk och sympatisk. Många särbegåvade barn som har stark empati dras därför även starkt även till den här karaktären. Anne känner sig även i ett utanförskap vilket många särbegåvade också gör.

- McCaffrey, Anne - Dragonsong trilogy (särbegåvning inom musik)
- McCaffrey, Anne - Crystalsinger saga (särbegåvning inom musik, författaren Anne studerade själv musikteori mm)

- Tolkien, J.R.R - Lord of the rings. (1954)  Eftersom författaren Tolkien i det här fallet, själv var särbegåvad och hade en linguistisk begåvning så är hela hans värld otroligt detaljerad. Med fördel kan boken motivera till vidare studier inom Tolkiens värld och språk mm.

Överhuvudtaget finns många karaktärer som är "utanför ramarna" inom fantasy och science fiction genren så många särbegåvade verkar gilla dessa.



Film

- Amadeus (1984) musikalisk begåvning Wolfgang Amadeus Mozart.

Avengers (2012) se karaktären för Iron Man, Tony Stark.

- A Beautiful Mind (2001) Russel Crowe, Matematiskt geni, schizofreni. 

- Cloudy with a chance of Meatballs (2009) Pixar om ett ungt geni, uppfinnare som uppfinner en matmaskin som får det att regna köttbullar.

- Finding Forrester (2000) Sean Connery, Rob Brown spelar Jamal, en särbegåvad basketspelare som kommer från dåliga sociala förhållanden. Får speciell undervisning av Sean Connery som spelar Forrester, en författare. Visar sig att Jamal även har en fallenhet för skrivandet och litteratur.

- Good Will Hunting (1997) Matt Damon, särbegåvning matematik mm

- Iron Man (2008) Robert Downey Jr spelar karaktären Tony Stark som är särbegåvad.

- Limitless (2011) Bradley Cooper som användaren av en mystisk drog kan använda 100% av sin mentala kapacitet.  http://www.imdb.com/title/tt1219289/?ref_=nv_sr_1

- Little Man Tate (1993) Jodie Foster och Adam Hann-Byrd sin Tate ett matematiskt geni, musikaliskt/kreativ särbegåvning. 7 åriga Fred Tate är ett underbarn. Jodie Foster som hans mamma vill ge honom alla möjligheter.

- Pi (1998) matematiker letar svaret på pi och ett nummer som ska låsa upp universums hemligheter. Väldigt speciell klippning/berättarteknik och inte en film för alla.

- Rain Man (1988) Dustin Hoffman, Tom Cruise. Dustin Hoffman spelar en Savant .

- Searching for Bobby Fischer (1993) Schackbegåvning.

- Sherlock Holmes (2009) Robert Downey Jr. Jude Law m.fl.


 TV

- BBC - Sherlock, 2010- (Benedict Cumberbatch, Martin Freeman). Benedict spelar den klassiska Sherlock.

- Doogie Howser, M.D (1989-1993) Neil Patrick Harris som underbarnet som läst till läkare innan han är 14 år gammal. Komedi.

- Hawking, 2013 (Stephen Hawking) berättar själv om sig själv ur sitt perspektiv.

- House M.D, 2004-2012 (Hugh Laurie) House är särbegåvad läkare. 

- MacGyver (1985-1992) särbegåvning inom vetenskap, kemi, teknik, kan bygga vad som helst av ett tuggummi, gummisnoddar och lite folie samt ett batteri.

- Suits, 2011-  (Patrick J. Adams) spelar Mike en avhoppare från college som lärt sig juridik på egen hand för att kunna fuskgöra prov åt andra. Blir rekryterad till advokatfirma, särbegåvningen betonas mest i början av serien för att sedan glömmas av som tema. 

- The Big Bang Theory, 2007-  (Jim Parsons) spelar Sheldon Cooper som är ett matematiskt geni, och hans vän Leonard m.fl.. De arbetar som fysiker på Caltech. Serien är en komedi men handlar om begåvade vuxna och deras liv.

- The Pretender 1996-2000 (Michael T Weiss) som Jarod, en karaktär som kan ta vilket yrke som helst och låtsas vara vem som helst. "Kamelonten" på svenska.

- Touch 2012-2013, Keifer Sutherland, David Mazouz som spelar barnet som har svår autism men också ska ha en fantastisk begåvning som visar sig på olika sätt, matematiskt och i hans förmåga att se mönster i sin omvärld trots att han inte kan kommunicera detta riktigt. Keifer som pappa försöker följa sitt barn för att se vad han vill förmedla.
http://www.imdb.com/title/tt1821681/?ref_=nm_flmg_act_8

Kom gärna med ytterligare förslag!

7 kommentarer:

  1. Har inga ytterligare förslag idag. Läser mest populärvetenskap och facklitteratur nu men har läst mycket av tex Asimov tidigare. Såg nyligen på BBC att vi verkar ha förmågan att i extrema situationer få hjärnan att arbeta med annan takt än normalt. Hjärnan sätter ihop enskilda stillbilder till den rörelse vi upplever. Tiden kan stanna i extrema fall. Mer vanligt att vi hinner tänka på väldigt mycket i farliga situationer.

    Ok rekommenderar boken Vårt matematiska universum av professor Max Tegmark. Han har kallats världens smartaste svensk. Mycket är bättre och mer fantastiskt än nästan all science fiction i hans bok.

    Kapitel 1 har rubriken Vad är verkligheten? Det följs av två bra citat och sedan underrubriken Inte vad det verkar och sedan börjar boken med:

    Ögonblicket senare dog jag. Jag slutade trampa och tvärbromsade, men det var för sent. Strålkastare. Kylargaller. Fyrtio ton stål, febrilt ylande som en nutida drake. Jag såg paniken i förarens ögon. Jag kände hur tiden saktade in och jag såg mitt liv passera revy. Min allra sista tanke i livet var: Måtte det vara en mardröm. Men tyvärr anade jag att alltsammans hände på riktigt.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också upplevt detta att tiden stått stilla eller att jag plötsligt haft extremt lång tid på mig att tänka och handla. Det har skett i stunder av hög stress och inte särskilt många gånger på ett helt liv. Jag tänkte också att det måste bero på att hjärnan just då fungerade i ett mycket högre tempo än normalt. Praktiskt! Men tyvärr verkar vi inte kunna styra över det i vardagen. :)

      Ska kolla in boktipset du hade!

      Radera
    2. Forskning om särbegåvningar kan lära oss mer om hur hjärnan fungerar. Kan tänka mig att det går att nyttja högre takt i hjärnan med mer kunskap i någorlunda nära framtid. Säkert kommer vi att kunna koppla oss mot internet med ett implantat och ta del av all information som finns där men samtidigt måste vi förstå informationen och det är inte lika lätt.

      Träffade kort idag en gammal man som när han hörde att jag skulle på Stones föreställning ikväll sa att han såg dem för exakt 50 år sedan. Ger lite tidsperspektiv.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    3. Implantat för allmänheten tror jag är extremt långt borta. Men säkert implantat för medicinska syften kanske man kan återfå kontrollen över en kroppsdel med hjälp av robotstyrning eller vad det nu skulle vara. :)

      50 år har jag inget perspektiv över, jag fyllde 34 i år. Osäker på om man kommer att ha turen och lyckan att leva till 50 år, det är ju inte alla förunnat. Mycket kan hälsa på ytterligare 16 år om man skulle drabbas av ohälsa...

      Radera
    4. Blev lite bekymrad när jag läste ditt svar. Inte om första stycket där det kunde behövas en viss diskussion. Har inte vetat hur jag ska svara, inte ens än men försöker ändå.

      Det finns hot mot oss, men för närmaste säg 16 åren ser jag mest risker när det gäller klimatet och vår ekonomi. På lite längre sikt finns värre möjliga hot. Klimatet kommer nästan säkert att bli mer kaotiskt och jordens medeltemperatur kommer på lite sikt att nå över två grader.
      Detta kommer att främst drabba skördar inledningsvis och på lite längre sikt låglänta länder genom havsnivåns höjning. När det gäller oss i Sverige blir det fler insektsangrepp på växtlighet, lokala eller regionala översvämningar och dyrare mat men mer regn ger också mer vattenkraft.

      Ekonomin mäts mest i BNP och allt för mycket möda används enbart för att öka BNP. Det behövs helt andra måttstockar också. Hur mår vi? Hur utvecklas medellivslängden? Sjuka, fattiga och tiggare förändras mängd och tillståndet hos dem? Möjligen skulle en sänkning av normalarbetstiden teoretiskt sänka ökningen av BNP men samtidigt få fler att må bättre. Många enkelspåriga företagskramare skulle förfasas att fler behövde anställas men samtidigt skulle en del verksamhet bli lite lite effektivare.

      Troligen spricker en bostadsbubbla inom några få år och får ekonomin att dyka men det går över. Säkert börjar oljan bli mindre subventionerad i världen när mängden som produceras minskar. Senast ska subventionerna för diesel och bensin i Egypten avskaffas och jag såg en kommentar att detta skulle drabba de 25% som tjänade under 4$. Förmodligen kör de inte bil men gissar att även fotogen subventionerats och det används för belysning främst hos de fattigare som saknar el.

      Men förmodligen behöver inte medellivslängden falla i Sverige. Kunskapen om sjukdom ökar. En kraftig nedgång i BNP under perioden när världen ställer om från fossil energi drabbar hårdare andra länder än oss. Har sett uppgifter om att under avspärrningarna vid andra världskriget blev svenskarna mycket friskare. En liknande avspärrning idag utan förvarning skulle drabba mycket hårdare genom för liten och fel matproduktion men med lite vettig beredskap skulle vi klara oss länge. Just in time för bilproduktion är utmärkt men det går inte att föra över till all produktion.

      Ser fram mot att läsa mer av dig under de närmaste 16 åren och kanske om jag har tur några år ytterligare.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
  2. En av mina favoriter: Cyteen av C.J. Cherryh.
    Mycket kortfattat:
    Ariane Emory är en satkäring som blir mördad (?). Hon var ett geni och man behöver henne och beslutar sig att klona henne. För att göra henne även mentalt lik sin föregångare och få ett nytt geni, gör man sitt bästa för att göra hennes uppväxt så lik föregångaren som möjligt.
    Då föregångaren var känd för att ha ett mycket gott minne för oförrätter och hade mycket makt är därför många mycket försiktiga i umgänget med den lilla flickan.
    Kombinationen ungdom, intelligens och makt ( flickan får tidigt reda på att hon är en klon och arvtagare till sin föregångares mycket stora förmögenhet ) utnyttjas väl av Cherryh.
    I övrigt har man kommit underfund med att det går att programmera människor till robotar, vilket sker med en del av produktionen på födelsefabrikerna. Födelsefabrikerna behövs för att täcka behovet av folk i en snabbt expanderande civilisation långt borta från jorden.
    (Läsråd: Läs de första 20 sidorna och hoppa sedan fram till födelsen av Ariane. De överhoppade sidorna kan sedan läsas sist, blir mer förståeliga då och ger en tänkvärd kontrast mellan den nya och den gamla Ariane.)

    SvaraRadera