Händelserna som utspelats den sista veckan i Ukraina visar med all tydlighet hur skört det politiska läget är i världen. Det är enkelt att tänka att det har varit fred i Sverige så länge att här behöver vi inget försvar. Men samtidigt kan det alltså vara andra länder i vår region som alltså inte är så stabila som vi är och vars ledning kan fatta mycket hastiga beslut.
I dagsläget skulle Ryssland mycket väl kunna ställa upp trupper på Gotland om de kände behov av det för att trygga sina nationella intressen och vi skulle inte kunna göra mycket för att hindra dem. De känns även lite impulsiva eller opportunistiska vad man nu ska kalla det. När de går in på Krim för att de tycker att tillfälle uppstod då de kanske kunde göra det. I det sammanhanget bryr sig Ryssland inte om vad omvärlden tycker om dem.
Faktum är dessutom att ju längre ekonomin glider nedåt och skapar mer motsättningar i världen när länder, företag och privatpersoner får det allt sämre. Så ökar också risken för nationella och internationella konflikter. Det är inte orimligt att anta att med mer oro och instabilitet i världen så finns det även möjlighet att vi kommer att få se ett tredje världskrig innan oljan tar slut. Kanske kommer man att lägga de sista resurserna vi har på att kriga om de brödbitar som finns kvar så att säga.
I framtidens värld kommer det inte finnas olja och drivmedel, resurser för att ha en sådan stor militärmakt som det finns idag så kanske finns det länder som vill känna att de "använder" sin militära resurs medan de har en sådan kvar. Ryssland särskilt som står med den största militärmakten i Europa. Kanske vill de ta tillbaka kontrollen över en del landytor, t.ex. Baltikum och Vitryssland, länder som har en stor rysk population till att börja med. Men det är inte omöjligt heller att de skulle ta kontroll över landytor för att skydda framtida intressen i Arktis-regionen.
2030 kommer oljan att vara "slut" iallafall vår tillgång till den och teknologin i övrigt ser inte ut att utveckla sig så snabbt så att det blir en smidig övergång. Det innebär att vi kommer att se en ordentlig krasch någonstans mellan 2020-2030 när priser skenar iväg och ekonomin borde ha fått sig en ordentlig knäck. Kanske kommer det vara rea på allt de närmaste 10 åren vilket känns positivt just nu. Men medan många industrier och företag går under, så ökar arbetslöshet, fattigdom och social misär. Samtidigt som det kanske finns ett överskott av vissa typer av varor som "ingen" vill ha. Överflödet och mättnaden på marknaden när vi de senaste 30 åren översvämmats av alla billiga produkter tillverkade i Asien.
Vi befinner oss mitt i kollapsen som det så vackert heter (http://davidjonstad.se/bocker/kollaps-livet-vid-civilisationens-slut/) och samtidigt måste samhället genomgå en enorm omställningsprocess under tiden. Livet måste snabbt förändras. Vi bör alltså inte köpa saker som är på rea, utan istället investera i sådant som vi verkligen behöver.
Men min oro just nu gäller alltså de gamla länder (som Ryssland) som inte förändrats och moderniserats när andra länder har gått framåt så är man i Ryssland fortfarande fast i ett gammalt sätt att tänka och gamla strukturer. En risk finns då att de även kommer att påtvinga omvärlden, sitt sätt, i framtiden. Dessutom i framtiden kan det krävas ännu mer globala lösningar och samarbete om vi skall kunna göra den här omställningen som behövs. Alla behöver ändra på sitt handlingssätt och istället tänka lokalt och regionalt. Ryssland är ett sådant land som jag istället ser handla enbart globalt och som satsar mycket mindre på förändringar som faktiskt måste ske inom det egna landet.
Med alla kostnader som kommer till den globala omställningen så tar det ju emot att alla länder nu känner sig tvingade att avsätta allt mer kostnader till sina egna försvar. I det här läget hade man ju önskat att det inte var militärmakt vi behövde.
Har just läst boken Klimatet och välfärden mot en ny svensk modell av professor Staffan Laestadius. Tycker den var mycket givande. googlade lite och hittade en intervju med honom från november som är bra men tycker inte den ersätter boken.
SvaraRaderaStaffan menar att vi kan gå före i Sverige att mer kraftfullt avveckla vårt beroende av fossil energi. Politikerna måste ange inriktningen och tex meddela att skatten på bensin höjs en krona varje halvår så privatpersoner och företag kan börja ta bättre beslut. Om också en koldioxidskatt av någorlunda rang införs kommer effektivisering och flödande energi att byggas snabbare.
Jag är övertygad om peak oil men också säker på att olja finns att köpa här i Sverige även 2030 fast priset blir högt. För normala dagliga persontransporter gäller då elbilar och mer tåg och buss.
Vänliga hälsningar
Nanotec