En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

lördag 12 oktober 2013

Den kraftigaste jättecyklon som uppmätts i Indiska Oceanen...

Jättecyklonen Phailin klassas som den kraftigaste som någonsin uppmätts i Indiska oceanen. Myndigheterna befarar fullständigt kaos när den slår till mot Indiens nordöstra kust i dag – och 200 000 har evakuerats.
– Första prioritet är att rädda människors liv, säger katastrofminister Surya Narayan Patra.


Phailin bildades under onsdagen i den Bengaliska viken. Sedan dess har den utvecklats och uppgraderades i går till en femma på den femgradiga Saffir-Simpsonskalan, enligt SMHI. Under natten uppmätte vidstyrkan 150 kilometer i timmen vilket innebär att Phailin är den kraftigaste cyklon som någonsin uppmätts i Indiska oceanen. Den klassas därmed som kraftigare än den förödande cyklon som dödade fler än 10 000 människor i nordöstra Indien 1999.

Tiotusentals människor har evakuerats från kustområden i de indiska delstaterna Orissa och Andhra Pradesh.
– Första prioritet är att rädda människors liv, säkra mat och elektricitet, säger Surya Narayan Patra, katastrofminister i Orissa till nyhetsbyrån AP.

Det är inte bara vindstyrkan som avgör hur farlig och dödlig en cyklon är. Även regn och den så kallade stormfloden är faktorer som påverkar farligheten. Stormfloden, vattenhöjningen på grund av vinden, är svårbedömd. Men det kommer åtminstone bli några meter. Det är väldigt intensiva vindar

Det har varit optimala förhållanden för att en kraftig cyklon ska kunna bildas. Bland annat har varmt havsvatten varit en viktig faktor. Det är osäkert om Phailin kommer nå Indien som en kategori 4 eller 5-cyklon.

Området som beräknas drabbas hårdast är ofta utsatt för liknande stormoväder. Lågt liggande landområden är särskilt utsatta. I framtiden kommer vi dessutom att se allt mer oroligare väder och dessa stormar som tidigare inträffade kanske en gång vart hundrade år, kommer med allt större frekvens. 

Bor man i utsatta lägen  här i Sverige som vid kust, vattendrag som ofta översvämmas eller på bergstoppar bör man flytta, har tidigare vårt eget MSB varnat för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar