En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 12 januari 2015

Deep learning...

Så just innan jul kunde man se Jeremy Howard prata om maskiner som kan lära sig. Deep learning algoritmen som nu kan appliceras på alla möjliga program där maskinerna lär sig att klassificera bilder på rätt sätt. Eller att översätta ljud till text, text till ljud men också att skanna av bilderna.
http://en.wikipedia.org/wiki/Jeremy_Howard_%28entrepreneur%29

Maskiner kan nu på ett mycket mer raffinerat sätt än tidigare lära sig höra, se, läsa. De kan visserligen skriva meningar för att beskriva bilder men människor föredrar fortfarande en människas sätt att beskriva en bild än datorernas sätt. Men det går inte att komma ifrån att det gjorts fler landsvinningar inom detta område de sista fyra månaderna än vad som gjorts hela tiden sedan den första schackdatorns tid.

Deep learning påminner om ett mänskligt sätt att lära sig, men utgår ifrån maskinernas fall ifrån ett antal algoritmer som går att använda till allt möjligt för att lära sig inom många olika områden.
http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_learning

Datorer klassificerar bilder snabbare och mer exakt jämfört med hur många fel en människa gör när de försöker sortera samma hög av bilder. Takten har också blivit vansinnigt mycket snabbare. Det som förut tog ett team på fem personer, sju år att sortera. Kan nu göras av en person, på 15 minuter med hjälp av att människan snabbt visar datorn olika sätt att klassificera bilderna. Visserligen kommer inte människor att ersättas av maskiner dag ett, men Jeremy tar upp frågan, vad gör vi i framtiden om maskiner kan ta över ytterligare av tjänsteyrken som idag görs av människor? Vilket kommer vårt nya yrkesområde att vara då?


Jeremy framhåller även att just nu ser vi exponentiell tillväxt i hur snabbt maskinerna kan lära sig och hur snabbt denna teknologi skulle kunna appliceras på alla möjliga områden. Bland annat kan de lära sig diagnosticera och ge prognos utifrån bilder på cancer. De har en högre precision inom detta område än vad expertläkare har, just för att en dator så snabbt kan jämföra med alla bilder i dess minne.


Nu utgår ju Jeremy ifrån att den nya utvecklingen som vi ser inom datateknologi och "självlärande datorer" utifrån den här algoritmen Deep learning att utvecklingen ska fortsätta i samma takt som de sett de sista månaderna. Men om han har rätt, kommer vi då att se ett nytt Skynet?


Enligt Jeremys antaganden så kommer den revolution vi nu ser inom maskin-inlärning att vara en än större revolution än den förändring samhället gick igenom vid den industriella revolutionen. Det är ett paradigmskifte vi står inför nu när man kan fundera över vad all den nya teknologin kan användas till och hur många områden det egentligen kan appliceras på. Här är ytterligare en bild över vad maskiner just lärt sig att göra:


Kommer vi att skapa en äkta AI eller kommer maskinerna alltid vara beroende av att vi lär dem? Eller är det dags att ta på sig foliehatten och stänga av sin dator och återgå till att snegla misstänksamt på brödrosten utifall att den kanske funderar på att ta över världen...?

19 kommentarer:

  1. Intressant föredrag du hittat. Jag lyssnade med klar behållning. Race with the machines med Eric Brynjolfsson är ett gammalt TED talk *) som jag ändå tycker är bredare kortare och mer klargörande om hur vi påverkas. Brynjolfsson och Andrew McAfee gav ut boken The second machine age förra året och det är en New York Times bestseller.

    Brödrosten är tämligen ofarlig men var lite försiktig med nästa års mobiltelefon. (Den kanske lyssnar på dig när du inte vill och vidarebefordrar intressant info till någon)

    *) 2013

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja precis, tekniken går ju väldigt snabbt framåt särskilt då mjukvarumässigt. Tekniken börjar ju vara så snabb som den kan vara hårdvarumässigt men som sagt programmen kan bli allt smartare, vilket säkert kan underlätta på många sätt.

      Jag är inte så rädd för avlyssning egentligen, men det är ju lite irriterande med alla riktade reklamannonser mm. Det har jag alltid tyckt. Så avlyssningen har på ett sätt funnits rätt länge nu...

      Mvh / Rymdis

      Radera
    2. Håller med dig helt utom när det gäller sannolikheten för att hårdvaran nästan nått sin gräns. Den hittills felaktiga tanken om gränsen hörs sedan ca 40 år. Jag menar att det finns en hel del på gång inom hårdvaran, men när det gäller programvara går det än snabbare och ingen vad jag sett invänder mot det.

      Den riktiga dynamiken finns i olika kombinationer av redan utfört.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
  2. Ps. finns de som är mycket oroliga för den här utvecklingen, se länk: http://www.iflscience.com/technology/scientists-and-engineers-warn-artificial-intelligence ... men personligen tycker jag fortfarande det är en EXTREMT stor skillnad på att ett program kan göra saker inom ramen för sitt program som tex. klassificera bilder eller sortera ljud mot bokstäver, och en fritt tänkande intelligens. Den utvecklingen är fortfarande låååångt borta och det är inte säkert att vi någonsin lyckas. ds. :)

    SvaraRadera
  3. Håller med dig för de närmaste 10 åren och förmodligen lite till samt kanske för alltid. Har inte läst din länk än, men vet att allt fler framstående teoretiska fysiker och verksamma inom mer avancerad dataverksamhet tar upp risken. Tar vi svenska har vi professor Häggström i Göteborg som ibland skriver om det i sin blogg eller Mad Max som är professor vid MIT.

    Finns en del intressant verksamhet med självlärande program och även program som tävlar med varandra och utvecklas i nya generationer.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  4. haggstrom.blogspot.se tar upp många ämnen och Häggström kan med fördel först höras som sommarpratare vilket han var 080623. Hans senaste bok finns på svenska är populärvetenskaplig har läsanvisningar i början och heter Vårt matematiska universum och bör gå bra att läsa även för de som inte kan särskilt mycket matte. Boken ger en bra inblick i vad som helt accepteras om vår värld och andra, går från det minsta till det största (Möjligen förbi det också) och vad som nästan anses ok samt lite mer ifrågasatt.

    Ja även superintelligenta datorer tas upp. Han kommer till Stockholm i sommar en dag för att presentera sin bok.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  5. Rättelse Häggström ska stå Max Tegmark. Tänkte från början att ha två webbsidor men slarvigt nog blev det bara en för när jag plockade upp Tegmark fanns det så mycket att jag bara skrev lite om honom från grumliga hjärnvindlingar + sommarpratandet som var min första kontakt med honom.

    Häggström har skrivit en hel del om risker med utvecklingen av intelligenta datorer och ordnat konferens om detta. Börja med honom.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipsen, ska kolla på det. :)

      /mvh
      Rymdis

      Radera
  6. Plötsligt Mad Max i Skavlan.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  7. Alla områden som har exponentiella utvecklingskurvor skapar snabba förändringar. Det svåra för oss att greppa är kombinationseffekter när detta sker inom flera områden samtidigt.
    Det och befolkningstillväxten är de starkaste drivkrafterna för förändring i världen just nu och troligen än mer så framgent. Det rymmer såväl hot som möjligheter och det finns anledning att ta oron på allvar eftersom vi människor hanterar dessa nya möjligheter baserat på våra nuvarande kunskaper och referensramar. Vi tenderar att styra med backspegeln. Och politikerna ska vi kanske inte ens tala om i sammanhanget.

    SvaraRadera
  8. Gronvita ett stort problem är att förståelsen för exponentiell utveckling är så dålig. Jag är i grunden ingenjör och har min syn på världen mycket från detta.

    1. Datorernas viktigaste hårdvara blir ca dubbelt stark för samma peng var 18:e månad sedan Moore upptäckte detta 1965.

    2. Mjukvaran blir ännu hastigare effektivare men betydligt ryckigare. Har någon gjort en något bättre algoritm kan den enkelt användas brett. Ett gammalt program kan enkelt få nya funktioner. Kopiera program är enkelt kopiera prylar är svårare.

    3. En innovation bygger oftast på att kombinera några gamla ting eller ideer på ett nytt sätt kanske för ett helt nytt område än tidigare. De flesta innovationer är små och blir inga patent så det går inte lätt att mäta innovationer. Varje ny ide kan teoretiskt kombineras med alla gamla så möjligheterna växer snabbt.

    Mer omstörtande nya innovationer river ner gamla lösningar, gör gammal kunskap oanvändbar och ruinerar företag vars anställda blir arbetslösa samtidigt som nya företag blir framgångsrika och förmögenheter skapas.

    Internet, mobiltelefoner och kunskap (ofta genom just detta) har betytt mer för tydlig snabb tillväxt i tredje världen som jag ser det och samtidigt har mängden födda barn per kvinna snabbt närmat sig ca två i de flesta länder på få år.

    Hos oss i Sverige sker förändringarna snabbt och som jag ser det allt snabbare. Nya företag uppstår och gamla minskar personalen eller avvecklas. Hinner nya företag erbjuda nog många nya anställningar? Hinner arbetstidsförkortningar införas? Finns andra lösningar än stigmatiserande arbetslöshet?

    Ser ingen bättre lösning än demokrati dvs ungefär det politiska system vi har och backspeglar kommer vi inte ifrån men visst kan politikerna bli bättre. Putin är ingen förbättring och givetvis inte IS mfl. Försöker själv på nätet ibland föra fram att de teknologiska förändringarna fortgår även vid ekonomiska bubblor och de flesta andra påfrestningar.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  9. Är inte ingenjör, men vi hade matte i skolan där exponenter ingick.
    Tycker vi ska ställa mycket högre krav på fackkompetens på politiker.
    Tror också på demokratin, men tvivlar verkligen ibland. Krav på kompetens och uppföljning är mina käpphästar jämte att jaga all administration och OH med blåslampa. Där släpar vi på tunga kvarnstenar helt i onödan.

    SvaraRadera
  10. Tycker att en viss kompetens krävs av politiker. I Kina har de högsta ledarna ofta goda teknologiska kunskaper och Kina har en enorm tillväxt men men men jag föredrar Sverige även om få politiker kan särskilt mycket om teknologisk utveckling.

    Politiker måste kunna förhandla med andra och alltså kompromissa. Som jag ser det är det viktigt att de med makt förmår omge sig med kompetens. Problemet är förstås att om de inte kan något om sitt område riskerar de att skaffa fel rådgivare. Mest uppenbart är det på lägsta nivå dvs kommuner. Utgår från att den som blir medlem i ett parti åtminstone får möjlighet att internt försöka påverka ställningstaganden. Röstar i varje val men har inte gått med i något parti utan vill än kunna tycka fritt i många frågor.

    Administration behövs i alla företag och även om den har brister (vilket den givetvis alltid har) kanske det ofta är mer lönsamt att modernisera annat i företaget. Har använt OH vid information till många och tyckt det fungerat när jag haft bilder men också sett andra OH med mängder av text och en sövande röst som helt läser ordagrant exakt det som står på de 20 raderna.

    Hamnade oavsiktligt länge i ett företags styrelse efter att visat några handritade OH-bilder på ett upprört möte med kanske 100 delägare. Sent på kvällen reste sig valberedningen och sa att de inte stod bakom sitt eget förslag utan ville återkomma med ett nytt förslag senare. Bilder kan påverka.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  11. Tack för alla intressanta kommentarer. :)

    SvaraRadera
  12. https://pbs.twimg.com/media/B8IYbb8CMAEMk5D.png:large kanske kommer vi se sådana här rubriker i framtiden? :D

    SvaraRadera
  13. Kul såg ditt inlägg nu och talade med min bror om kapaciteten med ultraviolett ljus (apropå roboten med de många neonrören) för att döda bakterier för bara några timmar sedan. Roboten klarar inte allt. De bakterier som gömt sig i skydd av något överlever. Ta det som en möjlighet.

    Skydd ger överlevnad. Allt mer som händer runt oss påverkas eller ska vi säga sköts av algoritmer i våra maskiner. Inte alltid att det upphovskvinnorna menat händer. Algoritmer som styr oss idag skrev New Scientist om nyss med rubriken No one in control: The algorithms that run our lives.

    "Software is deciding who gets a loan, who counts as a citizen and what prices you pay online. Who will step in when the machines get out of hand?" Sedan tog de upp de lyckliga få som kunde köpa mobiltelefoner mm för en penny under en timme den 12:e december.

    Ibland gynnar felaktigheter några få som de bakterier som har skydd för den intensiva ultravioletta strålningen. En supernova för nära skulle döda "allt" liv på jorden med just ultraviolett strålning utom ...

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undra hur medvetet en bakterie kan välja att ta skydd? hur smarta är dem? vi behöver bygga labyrinter åt dem och prova höll jag på att säga. För att se om de dessutom överför informationen till kommande generationer. :)

      Intressant inlägg med många tankar.

      Radera
    2. Ja bakterierna är kloka som kollektiv. När jag genomgick koloskopi frågad jag om det gick att se lite själv och sköterskan som assisterade den undersökande läkaren satte på en stor skärm och jag fick se delar av mitt uppblåsta och för tillfället rena inre där mängder av nyttiga bakterier som vi är beroende av lever. Det finns mycket veck på tarmarna så längden av dem är betydligt mer omfattande än de 7 m vi oftast hör. Utan bakterierna skulle vi inte överleva särskilt länge.

      Egentligen är vi en transport- bostads- och restauranganläggning för bakterierna som också är betydligt fler än alla våra egna celler. Bakterierna har också påverkan på vår hjärna och styr delvis vad vi äter. Forskningen på detta område att de till viss del styr oss går framåt.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera