En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 11 augusti 2014

Farligt på semestern?

På semestern är det en del som inte nöjer sig med att ligga i hängmattan. De vill resa och uppleva nya saker och platser. Men ibland går inte semestern som man har tänkt sig och ca. 400 svenskar dör årligen utomlands. Har på sista tiden sett olika artiklar där också människor av andra nationaliteter förolyckas på olika platser dit de rest för att ha semester och koppla av.

Idag kan vi i tidningen läsa om ett polskt par har förolyckats efter att ha fallit från klippan Cabo da Roca i Portugal. Paret som var diplomater, försökte uppenbart ta kort på sig själva. Så kallade "selfies" med sina barn på kanten av klippan när de plötsligt föll över kanten. De lämnar efter sig två barn, endast 5 år och 6 år gamla.
http://www.expressen.se/nyheter/skulle-ta-en-selfie--ramlade-mot-sin-dod/


I Norge dog ett tyskt par när de besökte en glaciär häromdagen. De gick en guidad tur men sedan fanns tid att ströva lite på egen hand. Den tyska familjen gick förbi flera avspärrningar för att de ville se närmare på glaciären. Men plötsligt lossnade ett större stycke is och de två vuxna dog i olyckan. Barnen som var åtta och tio år gamla blev vittne till dödsolyckan.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/dog-nar-glaciaren-kollapsade-i-norge/

En svensk 20-åring dog på Rhodos efter ett fall från en balkong på fjärde våningen även det nu i augusti.
http://www.expressen.se/nyheter/svensk-dod-efter-fall-fran-balkong-pa-resa/

En annan svensk man dog av en drink på Indonesien. Det är också något som händer då och då eftersom på vissa platser i exempelvis Asien blandar lokalbefolkningen drinkar på sin egen hembrända sprit. Denna är alltså inte kvalité-testad och därför ska man på en del semesterorter bara dricka t.ex. öl från burkar med tydlig märkning så man inte köper blandade drinkar.
http://www.svt.se/nyheter/varlden/michaelas-fastman-dog-av-drinken-i-semesterparadiset

Pär Kågeby, handläggare vi Svenska ambassaden i Thailand intervjuades 2012 och konstaterade då att den vanligaste dödsorsaken för svenskar i Thailand är hjärtinfarkter, drunkningstillbud och olyckor. De dör också såklart av hög ålder till slut, om de bosätter sig på heltid där. Runt 90 svenskar dör i Thailand årligen. http://www.aftonbladet.se/resa/article14438097.ab



På det första halvåret 2012 listades ca. 30 dödsolyckor bara i Thailand, här är några av dem:

Motorcykelolycka - 26 februari 2012
En svensk man i 45-årsåldern omkom i en trafikolycka på semesterön Phuket. Svensken skulle ta en skarp kurva med motorcykeln vid Karon Beach på öns västkust, men fick möte och frontalkrockade. Det blev en våldsam kollision, bilen fortsatte sedan åt sidan och kraschade in en parkerad bil.

Fallolycka - 25 februari 2012
En svensk man i 30-årsåldern föll tre våningar från sin hotellbalkong i Karon beach, Phuket. Enligt lokala medier ska mannen ha kraschat genom ett plåttak i fallet, innan han landade på marken. Mannen avled senare på sjukhus på grund av de allvarliga skallskador han drabbats av i fallet.


Trafikolycka - 2 februari 2012
Fyra ungdomar från Varberg färdades i en Toyota när en lastbil kom över i fel fil. Toyotan blev totalförstörd vid krocken, svenskarna och deras chaufför omkom omedelbart. Olyckan skedde i Phangnga, norr om Phuket. Lastbilschauffören av smet från platsen, men kunde gripas några dagar senare. Ungdomarna, som var i 20-årsåldern, var på väg till Koh Tao för att dyka när olyckan inträffade.

Elolycka - 5 januari 2012
En 47-årig man från Växjö omkom när han försökte rädda sin kamrat i den lilla byn Ban Nhonshoug i norra Thailand. Svensken och hans vän var på väg hem när de såg en hund som fastnat i ett stängsel. Svenskens vän sprang fram för att rädda hunden, men stängslet var strömförande. Svensken försökte komma till undsättning, men fick även han ström i sig. De två männen och hunden omkom i den tragiska olyckan.


Överhuvudtaget då man skummar igenom gamla tidningar så verkar trafikolyckor vara vanligaste dödsorsaken utomlands. Kanske inte oväntat egentligen då trafiken i andra länder är något helt annat än vad man är van vid från hemma. 

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), påverkar även upplevelse- och äventyrsturism dödstalen. Unga män i åldrarna 18-24 år är överrepresenterade bland dem som omkommer på grund av yttre omständigheter.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/allt-vanligare-med-dodsfall-pa-utlandsresan_6312236.svd

Antalet omkomna utomlands är dubbelt så många jämfört med för tio år sedan. År 1999 dog 302 folkbokförda svenskar under utlandsvistelse, år 2009 var siffran 604. Toppåret var 2004 då 1 226 personer omkom, en stor orsak till det var givetvis tsunamin i Thailand med drygt 520 omkomna.

Men någon samlad statistik över olyckor och brott som drabbar svenskar utomlands finns inte. Svenska utrikesdepartementet (UD) i Stockholm fick år 2010 in 1500 ärenden om svenska medborgare som drabbats av olyckor. Statistiken bygger dock bara på uppgifter som ambassaderna har rapporterat in. Till det kommer ett drygt hundratal händelser som större olyckor och naturkatastrofer där fler kan ha drabbats.

År 2009 utförde Sifo en intervjuundersökning bland 4200 svenskar på uppdrag av Folksam. En tredjedel av de intervjuade uppgav att de någon gång har drabbats av stöld, inbrott, rån, sjukdom, bedrägeri, olycka eller naturkatastrof under en utlandsvistelse.


UD rekommenderar alla som reser utomlands att noga kontrollera sitt försäkringsskydd. Trots det beräknas var sjätte svensk resa oförsäkrad. Detta trots att hemförsäkringen vanligen täcker utlandssemestern. Kom också ihåg att reser du till en plats som UD avråder ifrån att man reser till, så är det också troligt att din försäkring inte täcker alla kostnader som skulle kunna uppstå även om du normalt sett skulle anses försäkrad.

Så ta det försiktigt och se till att du överlever din semester så att du kommer åter till din arbetsplats! Min bror berättade om att de på Ålö AB i Brännland utanför Umeå, saknade en av sina kollegor efter semestern. Kollegan dog i en trafikolycka (här hemma i Sverige) och lämnade efter sig fru och barn. 

Det finns alltså all anledning att ta det försiktigt under semestertider, inte minst för de som vi sedan lämnar efter oss, kanske alldeles för tidigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar