Philip Zimbardo, professorn som genomförde det ökända Stanford Prison Experimentet år 1971, skapade denna lista över sju sociala processer som han trodde var förutsättningar för att människor kan bli som monster i vissa situationer.
http://en.wikipedia.org/wiki/Stanford_prison_experiment
- Att ta det första steget utan att se var detta kommer att leda (i förlängningen)
- Att ta bort det mänskliga värdet från andra.
- Att se sig själv som anonym
- Att inte se sitt egna personliga ansvar
- Att blint lyda auktoriteter
- Okritisk anpassning till gruppens normer
- En passiv tolerans mot "ondskan" genom sin oförmåga att handla, eller oförmåga att bry sig om det som händer.
Mer bakgrund:
http://www.prisonexp.org/
I sitt experiment placerade Philip Zimbardo, 24 stycken friska, normala, förnuftiga studenter i ett rollspel, ett låtsas fängelse som var en helt skapad situation. Inom bara några timmar från att rollspelet hade påbörjats, så utförde de som var valda som fångvaktare en hånfull och förödmjukande behandling av fångarna, som i sin tur föll in i ett undergivet, deprimerade tillstånd. Experimentet var tvungen att avbrytas abrupt efter bara 6 dagar. Det visade dock att även de som ser sig som goda, att alla kan förvandlas till en missbrukande auktoritär figur. Under så att säga "rätt" omständigheter, där man utför sin uppgift utifrån en auktoritet, utan att använda sitt eget kritiska tänkande.
Mer bakgrund:
http://www.prisonexp.org/
Tyvärr måste jag säga att samhällsutvecklingen som den rör sig så tycker jag både att man tar bort mänskligt värde ifrån andra, samt ser sig som anonym och till viss del inte heller ser sitt egna personliga ansvar. Jag är lite oroad över samhällsutvecklingen som den har rört sig.
Genom att samhället långsamt förändras på det här sättet så märker vi kanske inte förändringen och samtidigt kan den ge en grogrund till mycket av det som vi tror att vi lämnat bakom oss igenom historien.
Bra med listan. Om utvecklingen går fel här som helhet tycker jag borde undersökas. Min gissning är att mycket går i rätt riktning.
SvaraRaderaAnonymitet har ökat på nätet sedan de första diskussionerna. I början när vi på 80-talet förde en del kul samtal var alla deltagare närvarande under eget namn. Tror det var någon gång på 90-talet det blev kutym med alias. Kanske för att inte chefer skulle se att man ibland gjorde inlägg på arbetstid (vilket nog kompenserades av en hel del kortare övertid hemma när vi kom på arbetsrelaterade ting)
Återkommer senare.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Stanfordexperimentet är en rysare. Så är det också att befinna sig i offentlig sektor och se den i verkligheten, vilket då drabbar patienterna. Cornu har idag ett inlägg om att rika är "elaka", vilket bekräftar mina erfarenheter även om det finns undantag. Allt verkar handla om makten. Om man inte har den vill man liera sig med den i en naiv tro att det blir ett skydd mot att själv angripas
SvaraRaderaMoventia
Jo när man läser mer om själva experimentet tycker då jag att man får väldigt mycket obehagskänslor. Man vill ju alltid tro att exempelvis sådant som hände i "nazi-tyskland" bara kunde hända där, just då. Men som stanford experimentet och andra experiment visar är ju att högst normala människor som i övrigt lever väldigt normala liv, under mycket kort tid kan börja uppvisa sådana beteenden som att missbruka makt, ge straff och göra övergrepp mot andra människor mm. och hur snabbt den här förändringen/övergången går.
RaderaVerkar riktigt att säga att rika har en tendens att vara elakare än icke rika. Var går gränsen för att vara rik? Min uppfattning är att de flesta rika inte är särskilt elaka men visst finns det undantag.
SvaraRaderaHar varit patient och upplevt ett bra bemötande från de som vårdade mig även om jag kunde konstatera brister i systemet. Min uppfattning är att majoriteten som arbetar med patienter inte är särskilt elaka.
Makt är ett svårt begrepp. Givetvis har en chef eller en rik person makt men även en fattig rånare med kniv har makt i vissa situationer.
Att försöka minska elakhet ställer nära nog alla upp på. Att minska makt eller antalet rika är mer omstritt.
Vänliga hälsningar
Nanotec